Fotbal intern

VAR în Liga 1? Răspunsul LPF: „Poate vom avea meciuri de testare pe final de sezon“

02.01.2021 | 13:34
VAR in Liga 1 Raspunsul LPF Poate vom avea meciuri de testare pe final de sezon
ADVERTISEMENT

Justin Ştefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a anunţat că există posibilitatea ca până la finalul acestui sezon să avem parte de meciuri cu VAR în Liga 1.

Conform declaraţiilor reprezentantului LPF, deţinătorul drepturilor de televizare pentru primul eşalon fotbalistic românesc este pregătit din punct de vedere tehnic.

ADVERTISEMENT

Despre sistemul VAR (Video Assistanr Referee – Arbitru asistent video) se vorbeşte de mai mulţi ani, pentru a se diminua erorile de arbitraj din Liga 1, dar măsuri concrete de implementare nu au fost.

Justin Ştefan: „Ne preocupă implementarea VAR“

„Pentru 2021, preocupările sunt legate de implementarea VAR şi disputarea tuturor meciurilor din cadrul actualului sezon. Nu ştim cum vor decurge lucrurile, sunt anumite ţări care au luat măsuri mai dure generate de apariţia acelei noi tulpini de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Sperăm ca vremea să ţină cu noi, mai ales că avem şi EURO în vară şi bineînţeles implementarea VAR, începând cu sezonul 2021-2022. Poate vom avea nişte meciuri de test înspre finalul acestui sezon. Domnul Orlando Nicoară (n.r. – reprezentantul EAD, deţinătorul de drepturi TV) este pregătit în ceea ce priveşte partea tehnică, respectiv maşinile VAR.

Rămâne să vedem la începutul lunii ianuarie care este timpul de care au nevoie cei de la Comisia Centrală a Arbitrilor pentru a pregăti arbitrii. Avem nevoie de acest sistem de arbitraj video pentru că au existat destule greşeli de arbitraj.

ADVERTISEMENT

Greşeala este umană, nu cred că este vorba de rea credinţă. Şi consider că acest sistem cu siguranţă va uşura lucrurile. Atâta vreme cât ai greşeli de arbitraj, imaginea competiţiei Liga 1 este afectată, inclusiv zona de clasament“, a declarat Justin Ştefan, conform pentru Agerpres.

VAR da, Goal-line ba

Oficialul LPF a mai precizat că nu se pune problema implementării tehnologiei de linia porţi (Goal-line), întrucât costurile acesteia sunt prea ridicate pentru fotbalul românesc, între trei şi patru sute de mii de euro pentru fiecare club.

ADVERTISEMENT

Justin Ştefan nu a precizat însă care sunt costurile pentru implementarea VAR, rezumându-se să mulţumescă deţinătorului de drepturi tv pentru faptul că suportă preţul echipamentelor tehnice necesare.

ADVERTISEMENT