Video

Campionatul românesc, tot mai aproape de implementarea VAR-ului. A început pregătirea practică a arbitrilor. Video

Arbitrii din campionatul românesc au dat startul pregătirii practice pentru implementarea VAR-ului. Anunțul a fost făcut chiar de liderul proiectului de implementare, Alexandru Deaconu.
09.03.2022 | 23:52
Campionatul romanesc tot mai aproape de implementarea VARului A inceput pregatirea practica a arbitrilor Video
ADVERTISEMENT

Visul cluburilor de a vedea sistemul VAR implementat în Casa Pariurilor Liga 1 e foarte aproape să devină realitate. Un pas foarte important a fost făcut chiar în cursul acestei zile.

Sistemul VAR, cu un pas mai aproape de implementare. A început pregătirea practică a arbitrilor

După ce au studiat cu atenție aspectele teoretice ale arbitrajului video, cei 50 de „cavaleri ai fluierului” implicați în proiectul de implementare au trecut la pregătirea practică. Mai exact, meciurile disputate la Centrul Național de Fotbal din Buftea le-a permis să testeze sistemul VAR în timp real.

ADVERTISEMENT

Astăzi este începutul pregătirii practice pentru arbitrii VAR și aVAR (n.r. asistentul arbitrului din camera VAR) și operatorii VAR, pregătire în care VAR-ul și aVAR-ul exersează situații reale, ca cele întâmplate pe terenul de joc, în timp ce arbitrii se pregătesc să înțeleagă și să aplice partea teoretică pe care am dezvoltat-o până acum: cum trebuie să reacționeze, cum să comunice cu jucătorii, cu cei din camera VAR și viceversa.

Impedimente? Nu ne așteptam la vremea asta, dar e bine pentru că ne provoacă și mai mult din punct de vedere al pregătirii. E puțin dificil pentru liniile de ofsaid, dar verificăm cum funcționează sistemul în condiții mai puțin optime”, a declarat coordonatorul proiectului de implementare a sistemului de arbitraj video, Alexandru Deaconu.

ADVERTISEMENT

Arbitrii sunt încrezători: „Ne vom obișnui cu această postură”

Chiar dacă pregătirea pentru VAR este un proces de durată, Horațiu Feșnic e convins că atât el, cât și restul arbitrilor din Casa Pariurilor Liga 1 vor face față cu brio acestei provocări. Cel mai probabil, primul meci oficial care va beneficia de arbitraj video va fi Supercupa României, din iulie 2022.

Este interesant, deoarece este un lucru nou. Până ne familiarizăm, ne formăm reflexele și automatismele va dura puțin, dar cu antrenament și exercițiu vom face față, vom fi pregătiți pentru ce urmează. 

ADVERTISEMENT

E mai dificil decât faza teoretică, practica nu se compară cu teoria, dar cu o pregătire foarte bună ne vom putea îndeplini obiectivele stabilite.

Cea mai mare provocare? De a fi arbitru VAR, pentru că este un lucru nou. Suntem, însă, pregătiți, ne vom obișnui cu această postură”, a spus Feșnic.

ADVERTISEMENT

În proiectul de implementare a sistemului VAR sunt implicați nu mai puțin de 50 de arbitri: 24 de arbitri, 26 de asistenți, respectiv 12 operatori VAR.

ADVERTISEMENT