Fotbal intern

VAR nu va exista în Liga 1 Betano în acest sezon! Lovitură grea pentru echipele care se luptă la titlu! EXCLUSIV

17.02.2019 | 11:54
VAR nu va exista in Liga 1 Betano in acest sezon Lovitura grea pentru echipele care se lupta la titlu EXCLUSIV

România nu este în stare să implementeze sistemul video în aritraj! FANATIK a aflat că VAR nu va exista în Liga 1 Betano în acest sezon. Problemele cu care se confruntă LPF și FRF fac imposibilă introducerea acestei soluții pentru eliminarea greșelilor importante ale arbitrilor.

Planul inițial anunțat oficial prevedea folosirea VAR în câteva partide din play-off-ul acestui sezon, anume cele decisive pentru stabilirea campioanei României. Este o lovitură pentru FCSB, club care a acuzat de-a lungul timpului diferitele avantaje pe care CFR Cluj le-ar fi avut din partea fluierașilor.

VAR nu va exista în Liga 1 Betano în acest sezon! Nu există banii, nu există firmă licențiată, nu există nimic!

Principalul promotor al introducerii sistemului video în arbitraj a fost LPF. Forul condus de Gino Iorgulescu a cerut sprijinul FRF pentru a putea aduce VAR în fotbalul din Liga 1 Betano. Conform surselor FANATIK, după încercări repetate, conducătorii LPF nu au izbutit să rezolve cele două probleme stringente în această direcție: finanțarea VAR și firma care să se ocupe de implementarea sistemului.

La nivel financiar, LPF a încercat să strângă cei 200.000 de euro, anuali, necesari pentru ca VAR să funcționeze. Pentru această sumă, instituția lui Iorgulescu a negociat cu mai mulți potențiali sponsori, dar discuțiile nu au fost finalizate cu succes. În ceea ce privește firma care să producă meciurile cu acest sistem, lucrurile sunt și mai complicate. Nicio firmă din România nu este licențiată, iar cele care ar putea să o facă așteaptă ca LPF să aibă bugetul asigurat pentru acest serviciu.

Gino Iorgulescu VAR
Gino Iorgulescu și oamenii săi din LPF încearcă să facă rost de sponsori care să acopere sumele necesare introducerii sistemului VAR în Liga 1

FRF, alba-neagra cu pregătirea arbitrilor! Adevărul e acesta: abia în play-off-ul sezonului 2019/2020 poate fi introdus VAR!

Federația Română de Fotbal nu a avut un interes prea mare în introducerea acestui sistem la nivelul Ligii 1 Betano, poate și pentru că majoritatea voturilor obținute de Răzvan Burleanu la alegerile din 2018 nu au venit de acolo. În luna noiembrie 2018, într-un răspuns trimis către ProSport, FRF anunța că e pregătită să folosească VAR încă din primăvara lui 2019!

Comisia Centrală a Arbitrilor este pregătită să înceapă testarea sistemului chiar din primăvara anului 2019. Considerăm că testarea sistemului chiar din partea a doua a sezonului actual este benefică, urmând ca din sezonul 2019/2020 acesta să fie implementat în Liga 1, în funcţie de posibilităţile Ligii Profesioniste de Fotbal”, susținea FRF.

La finalul lunii ianuarie 2019, președintele Răzvan Burleanu a venit cu o altă variantă: “În momentul de faţă avem un manager de proiect, stabilit la nivel de Federaţie. Deci pot să spun că am făcut câţiva paşi în această direcţie. Personal, am avut o întâlnire cu CEO-ul furnizorului principal pentru Champions League şi pentru Europa League, mă refer aici la Hawk Eye, şi săptămâna viitoare ne vom vedea din nou. Pentru implementare avem nevoie de 6-8 luni de zile, înainte de a intra live. Deci avem nevoie de 6-8 luni de zile de testare, din momentul în care luăm această decizie.

Aspectul cel mai important e legat de partea financiară. Am discutat şi cu colegii de la LPF, în care Liga Profesionistă trebuie să găsească resursele financiare. Iar noi, bineînţeles, să investim în partea de resurse umane, ceea ce deja am început să facem. Doar costul de tehnologie e undeva în jurul sumei de 700.000 de euro. Nu, per total, pe an, pentru implementare. Doar costuri de tehnologie. La aceste costuri trebuie să mai adăugăm costurile cu arbitrii care vor asigura asistenţa video.Pasul următor este ca noi să finalizăm această procedură, şi anume acest dialog pe care noi îl avem în momentul de faţă cu un singur furnizor.

Răzvan Burleanu VAR
Răzvan Burleanu a anunțat că FRF are nevoie de minimum 6 luni pentru a instrui oamenii care se vor ocupa de VAR, după ce la finalul anului trecut susținea altceva

După care, după ce vom definitiva aceste discuţii, să putem discuta şi cu alţi furnizori de tehnologie. Pasul următor este să intrăm într-un dialog cu televiziunile, pentru că semnalul tv este acelaşi şi trebuie să intrăm în posesia lui fără să plătim pentru el. După care, după ce vom fi gata, urmează partea de pregătire a tuturor arbitrilor care vor fi implicaţi în acest program, iar LPF să găsească componenta financiară care să acopere aceste costuri. Deci altfel spus, când LPF va reuşi să identifice resursele financiare, noi ca Federaţie, şi mă refer aici la CCA, vom avea nevoie de 6-8 luni pentru implementare”, declara Burleanu.

Adevărul aflat de FANATIK este acesta: pregătirea arbitrilor pentru folosirea VAR a existat, dar a lipsit cu desăvârșire! CCA nu a instruit arbitrii în acest sens, deși FRF trâmbița în noiembrie că forul condus de Vassaras e gata să acopere meciuri cu VAR în play-off-ul acestui sezon! Practic cele 6-8 luni se transformau în 3 luni, ca prin minune!

În plus, din informațiile noastre, costurile uriașe estimate de Burleanu, 700.000 de euro, făceau referire la achiziționarea a patru care de producție. Suma reală de care este nevoie se ridică la numai 200.000 de euro, pentru că nu sunt necesare decât două astfel de care! O informație minimă pe care Burleanu nu a știut-o nici în ianuarie 2019! Sursele noastre susțin că, în mod realist, “VAR ar putea intra în Liga 1 Betano în play-off-ul sezonului 2019-2020!”.

Norocul lui Hațegan și Kovacs se cheamă UEFA!

CCA se laudă mereu cu aprecierea pe care Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs au ajuns să o aibă la nivel european, dar nu a făcut nimic pentru a-i ajuta în ceea ce privește sistemul VAR. Spre norocul lor, Hațegan și Kovacs au beneficiat de atenția UEFA în acest sens. Astfel, ei au participat, în ultimul an, la două seminarii organizate forul european legate strict de utilizarea VAR. Primul a avut loc în Olanda, în perioada 8-11 octombrie 2018, iar al doilea a fost în Turcia, în perioada 20-23 noiembrie 2018. La seminarul din Turcia au fost invitați și asistenții din brigăzile celor doi: Octavian Șovre și Sebastian Gheorghe, în cazul lui Hațegan, și Ovidiu Artene și Vasile Marinescu, în cel al lui Kovacs.

Hațegan, Șovre și Gheorghe au mai fost chemați de UEFA pentru perfecționarea VAR și pentru partidele din faza eliminatorie a Champions League, între 4-7 februarie, în Spania. La seminarul susținut la Malaga au participat 27 de arbitri și 22 de asistenți.

Atât Hațegan, cât și Kovacs au fost de partea introducerii sistemului VAR în România încă de anul trecut.

“Sper ca şi în România în viitorul foarte apropiat să se implementeze sistemul VAR pentru că o să reducă foarte mult greşelile mari ale noastre. Toţi tindem spre aşa ceva. În momentul în care termini meciul toată lumea ştie fazele, doar tu eşti singurul care nu are posibilitatea aceasta. De ce să nu facem un pas înainte? Ăsta este viitorul în fotbal din punctul meu de vedere. Poate că unii sunt reticenţi şi spun că dispare spectacolul. Nu. Acele intervenţii sunt convins că o să fie din ce în ce mai scurte ca durată şi nu o să mai afecteze atât de mult spectacolul sportiv”Ovidiu Hațegan

Ovidiu Hațegan VAR
Ovidiu Hațegan, cel mai bine cotat arbitru român al momentului, susține introducerea VAR în Liga 1

“Este un mare ajutor pentru arbitru, pentru că după joc nu mai pleci huiduit. Mi-aș dori ca tinerii să vină spre arbitraj pentru că este o meserie frumoasă, însă ei trebuie să știe că fără sacrificii nu vor ajunge în top”Istvan Kovacs, arbitru

Cluburile nu vor să dea bani pentru VAR!

De ce le este greu celor de la LPF să strângă 200.000 de euro pe an, în condițiile în care cele 14 cluburi din Liga 1 Betano sunt toate, la nivel declarativ, de acord cu introducerea VAR? Pentru că pe șefii echipelor nu îi doare gura să își dea acordul verbal, dar nici nu îi lasă inima să cedeze câte 20.000 de euro pe an din veniturile lor, cum ar fi, spre exemplu, drepturile TV!

20.000 de euro de echipă ar aduce 280.000 de euro pentru VAR, dar cluburile nu sunt de acord să dea bani de la ele pentru ca arbitrajele să fie ajutate video! Toate aduc acuzații, aproape etapă de etapă, centralilor, dar când ar putea face ceva concret în acest sens refuză să o facă. Cea mai afectată ar putea fi FCSB, formație care de-a lungul timpului a vorbit despre deciziile care ar fi avantajat CFR Cluj. Lupta la titlu nu va beneficia de sprijinul VAR în acest an. “LPF s-a angajat să obțină această finanțare, de ce să dăm de la noi?”, este reacția generală a cluburilor.

“Am trimis către FRF caietul de sarcini pentru implementarea VAR. FIFA ne-a dat o listă cu condițiile de licențiere, cu firmele care pot să instaleze VAR, fiindcă trebuie să fie o societate licențiată FIFA. Da, vrem să avem arbitraj video în Liga 1 din sezonul 2019-2020. E un sistem bun pentru toată lumea, pentru corectitudinea competiției” – Justin Ștefan, secretarul general al LPF