Sport

VAR produce scandal și în Anglia: etapă plină de decizii controversate! Antrenorul lui West Ham, adversara FCSB, cel mai vehement

Comisia arbitrilor din Anglia a recunoscut că deciziile controversate în urma analizei VAR de la meciurile Chelsea - West Ham 2-1 și Newcastle - Crystal Palace 0-0 au fost greșite.
04.09.2022 | 20:01
VAR produce scandal si in Anglia etapa plina de decizii controversate Antrenorul lui West Ham adversara FCSB cel mai vehement
David Moyes a fost tare furios pe arbitrul Andy Madley, care i-a anulat un gol echipei sale, West Ham, în minutul 90 al meciului pierdut cu 2-1 în fața lui Chelsea, după analiza VAR. sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Foarte mulți antrenori și experți critică deja numeroasele decizii controversate luate de arbitrii români în urma analizei VAR, sistemul abia implementat în fotbalul nostru.

Aproape jumătate din meciurile de sâmbătă din Anglia au stârnit mari controverse din cauza deciziilor VAR

Dar se poate și mai rău și la case mult mai mari! Chiar în cel mai scump campionat de fotbal din lume, Premier League, în care s-au cheltuit doar în acest mercato de vară aproape două miliarde de lire sterline pe transferuri de jucători.

ADVERTISEMENT

Ziua de sâmbătă a fost una neagră pentru arbitrajul VAR, iar reacțiile au fost vehemente. Trei din cele opt meciuri de ieri din Premier League au stârnit numeroase controverse și, mai ales, furie din partea managerilor afectați de deciziile arbitrilor.

Adversara lui FCSB din Conference League, West Ham United, a avut un gol anulat de VAR în minutul 90 pe motiv că Jarrod Bowen l-ar fi faultat în atac pe portarul lui Chelsea, Edouard Mendy. Managerul “ciocănarilor”, David Moyes, a considerat decizia arbitrului Andy Madley drept “scandaloasă” și a pus sub semnul întrebării aptitudinile profesionale ale oamenilor din camera VAR.

ADVERTISEMENT

“Deciziile care îi fac pe manageri să albească”

“Cel mai trist lucru este că acesta este nivelul arbitrajului nostru de elită în acest moment. Mi-am pierdut încredea în ei după asta. Îmi este și mai jenă pentru tipul de la VAR decât pentru arbitru pentru că asta îmi spune că nu înțelege fotbalul și nu ar trebui să se afle prin preajmă dacă asta este suficient pentru a trimite arbitrul spre monitor”, s-a dezlănțuit Moyes la finalul meciului pierdut cu 2-1 pe Stamford Bridge.

Scoțianul a fost susținut de fostul atacant al lui Blackburn Rovers și Chelsea, Chris Sutton, care a declarat: “Golul nu trebuia anulat, nu a fost fault la Mendy. Asta este ceea ce îi înfurie pe fanii din întreaga țară când văd decizii de acest gen. Absolut șocant.”

ADVERTISEMENT

Glenn Murray, fost atacant la Brighton, a afirmat la un post de radio: “Acestea sunt deciziile care îi fac pe manageri să albească. Mă simt ca și cum Edouard Mendy ar fi cumpărat acea decizie de la arbitru.”

O zi teribilă pentru antrenorii și jucătorii din Premier League

În același timp, Alan Shearer a spus că nu a fost niciodată fault la faza din minutul 90: “Interferență minimă, beneficiu maxim este ceea ce ni s-a spus când a fost introdus VAR-ul. Este o decizie teribilă, dizgrațioasă, dincolo de teribilă.”

ADVERTISEMENT

În același timp, și Newcastle United a avut un gol anulat de VAR în meciul cu Crystal Palace, încheiat la egalitate, scor 0-0, pe St. James Park. Totodată, managerul lui Leeds United, Jesse Marsch, a fost eliminat în urma reacțiilor sale după ce echipei lui i-au fost refuzate două penalty-uri în partida pierdută cu 5-2 pe terenul lui Brentford.

“Jucătorii și antrenorii au fost dezamăgiți astăzi de asemenea decizii, a fost o zi teribilă”, a declarat Alan Shearer în cadrul emisiunii Match of the Day de la BBC. Iar fostul manager Tony Pulis a afirmat: “Nu este vorba de VAR. VAR-ul doar înregistrează transmisiunea TV, este vorba de oamenii care manvrează VAR-ul. Sunt acele ființe umane care iau deciziile. Sunt arbitrii din acel birou care iau deciziile.”

Comisia arbitrilor recunoaște greșelile de sâmbătă

Duminică seara, comisia arbitrilor profesioniști din Anglia a recunoscut că hotărârile luate după intervenția VAR de a anula golul lui West Ham în finalul jocului cu Chelsea și cel al lui Newcastle în remiza de acasă cu Crystal Palace au fost greșite.

Totodată, instanța supremă a arbitrajului englez a anunțat că va colabora cu Premier League, folosind rezultatul de acum ca parte a unei evaluări continue a performanțelor săptămânale și a dezvoltării oficialilor de meci în viitor.

“Cel mai trist lucru este că acesta este nivelul arbitrajului slab din acest moment”, a concluzionat David Moyes.

ADVERTISEMENT