News

VAR-ul ar fi schimbat istoria fotbalului. Mari greșeli de arbitraj care nu erau posibile cu Video Assistent Referee. Video

23.04.2020 | 21:49
VARul ar fi schimbat istoria fotbalului Mari greseli de arbitraj care nu erau posibile cu Video Assistent Referee Video
VAR-ul ar fi schimbat istoria fotbalului. Mari greșeli de arbitraj care nu erau posibile cu Video Assistent Referee. Sursa foto: standard.co.uk
ADVERTISEMENT

Nimeni nu mai vorbește de VAR în această nenorocire numită pandemie de COVID-19. Altele sunt urgențele acum. Dar „războiul” se va încheia și atunci vom avea nevoie, iar, de VAR…

VAR-ul ar fi schimbat istoria fotbalului. Mari greșeli de arbitraj care nu erau posibile cu Video Assistent Referee

Chiar dacă acum, înconjurați de coronavirus, este propusă o soluție de „avarie” de încheiere a campionatului în Turcia, de parcă acolo nu ar hoinării peste tot SARS-CoV-2, fotbalul nostru va reveni pe stadioanele patriei mai devreme sau mai târziu.

ADVERTISEMENT

Iar dacă de pandemia de COVID-19 o să scăpăm odată și-odată, de greșelile de arbitraj nu avem nicio șansă de „divorț”. Iar problemele „fluierașilor”, de vedere sau caracter, vor aduce iar în atenție mult-lăudatul VAR. Video Assistent Referee.

FANATIK vă prezintă mari greșeli de arbitraj care n-ar fi fost posibile sub supravegherea vigilentă „asistentului” electronic al arbitrului, ochiul de șoim cu mai multe monitoare care surprind adevărul gol-goluț din iarbă. Fericindu-i pe unii și „îngropându-i” pe alții…

ADVERTISEMENT

Să ne amintim scurt că VAR-ul a „ars” pe CFR Cluj la Sevilla, după ce o „văruise” aproape în câștigătoare în Gruia și să trecem la doar câteva dintre marile gafe ale arbitrilor, care, corectate de Video Assistent Referee, ar fi schimbat, cu siguranță, ierarhiile în sportul-rege.

Un gol care n-a fost a decis campioana mondială în 1966

Nivelul maxim „atins” de o greșeală de arbitraj a fost finala CM 1966, dintre Anglia și Germania, jucată în 30 iulie, pe vechiul „Wembley” londonez, ticsit cu 100.000 de spectatori. Cel mai controversat gol din istoria Mondialelor, marcat de Geoffrey Hurts, în minutul 101, este contestat şi-n ziua de azi de nemţi…

ADVERTISEMENT

În prelungiri s-a intrat cu 2-2, „oaspeții” egalând dramatic în ultimul minut al timpului regulamentar de joc, după ce deschiseseră scorul în minutul 12.

În acel minut 101, Alan Ball a întors o minge în careu, iar Geoff Hurst a tras ca din tun de la 8 metri. Mingea a lovit transversala şi a căzut, revenind în teren. Tot stadionul a urlat „Goool!”, englezii au sărit în sus de bucurie, nemţii au protestat vehement „Nein gol! Kein Tor!”.

ADVERTISEMENT

Arbitrul elveţian Gottfried Dienst, neștiind ce să facă, s-a dus la tuşierul rus Tofik Bakhramov, care plecase glonţ spre mijlocul terenului, ca după un gol valabil. Au discutat, iar rusul a garantat că a fost gol, spre disperarea germanilor, care, căzuți psihic, au mai încasat o „boabă”, de la același Hurst, în minutul 120…

Regina Elisabeta a II – a Angliei (care recent, pe 21 aprilie a împlinit 94 de ani!) i-a decernat lui Bakhramov titlul „Fluierul de Aur”, chiar dacă distincţia respectivă o primeau doar „centralii”….

În 1996 specialişti ai Universităţii din Oxford au făcut un studiu elaborat, pe fotografiile de la meci, conform căruia mingea nu ar fi depăşit linia porţii, revenind din transversală în teren. Chiar cu toată circumferința!

Mâna lui… „Dumnezeu” Maradona

Probabil cea mai comentată greşeală de arbitraj a tuturor timpurilor s-a consemnat în sferturile de finală ale Mondialului din Mexic 1986, celebrul Argentina – Anglia, jucat pe stadionul „Azteca”, în 22 iunie 1986.

În minutul 51 Steve Hodge a deviat o minge care a ajuns în propriul careu. Portarul Peter Shilton a ieșit din poartă, a sărit cu Diego Maradona (care este cu 20 cm mai scund!), care a fost mai rapid şi a trimis balonul în poartă cu mâna.

Englezii au contestat îndelung golul, dar arbitrul tunisian Ali Bin Nasser nu s-a lăsat înduplecat şi a validat „reuşita”. Argentina a câștigat cu 2-1, iar Maradona a declarat, senin, după meci, că a marcat „Puțin cu capul puțin cu mâna lui Dumnezeu”.

Un henț al lui Thierry Henry a dus Franța la CM 2010

Pe 18 noiembrie 2009, Franța a jucat returul barajului pentru CM 2010, cu Irlanda, la Paris. În tur „cocoșii” învinseseră cu 1-0. Irlandezii au deschis scorul prin Robbie Keane (32), s-a ajuns la prelungiri și francezii au marcat golul egalării și calificării prin Gallas (103), după o centrare de la Thierry Henry, care își potrivise mingea cu mâna.

„M-am ajutat de mana, iar daca arbitrul nu a fluierat, am continuat faza, am centrat si am marcat, dar trebuie sa recunosc ca a fost henț”, a declarat ulterior atacantul francez, recunoscând că „rejucarea meciului ar fi cea mai bună soluție”.

FIFA a hotărât, însă, ca partida să nu se repete, deoarece „deciziile arbitrilor luate în timpul partidelor sunt considerate definitive”. Franța a mers la turneul final mondial din 2010, iar FIFA a confirmat după 6 ani, în 2015, că, pentru ca Federaţia Irlandeză de Fotbal să nu o dea în judecată, a „împrumutat-o” cu 5 milioane de euro, foarte bine-veniți la construirea unui stadion, sumă nerambursată nici până astăzi…

Peter Mikkelsen ne-a „ars” de două ori! …După care l-a „ars” pe el viața…

Arbitrul danez Peter Mikkelsen a avut „orbul găinii” în două meciuri ale naționalei noastre și nu a validat două goluri pe care le văzuseră toți cei prezenți pe stadion, nu mai vorbim de cei din fața televizoarelor, beneficieri ai mai multor reluări. Toți în afară de Mikkelsen.

Pe 13 iunie 1996, România juca împotriva Bulgariei în grupe, la turneul final al CE, la Newcastle. „Priateli” Stoicikov a deschis scorul încă din minutul 3, apoi Dorinel Munteanu a trimis o super-torpilă. Mingea a lovit transversala, după care a căzut vizibil în poartă, dincolo de linie cu toată circumferința.

Cu toate acestea, Mikkelsen, „ajutat” și de asistentul său, conaționalul Larsen, a considerat că balonul nu a intrat în poartă și a făcut semne că jocul poate continua. Reluările au indicat în mod clar că a fost gol, însă pe vremea aceea nu exista sistemul VAR…

Până la final, tricolorii noștri n-au reușit să înscrie și România era eliminată prematur din competiție, după două înfrângeri, 0-1 și cu Franța, și cu Bulgaria.

Culmea este că Mikkelsen nu era la prima greșeală gravă împotriva României. Pe 20 noiembrie 1991, la Sofia, tot împotriva Bulgariei, Ovidiu Sabău era cel care marca. Arbitrul danez, însă, trecea cu nesimțire peste decizia tușierului și anula golul care ne-ar fi dus la Campionatul European din 1992.

Peter Mikkelsen a murit pe 30 ianuarie 2019, la 59 de ani, după ce şi-a petrecut ultimii ani de viaţă într-un scaun cu rotile, după ce în 2013 i s-a depistat un cancer la ochi, netratat la timp, care a declanșat metastaze la creier, coloana vertebrală, ficat şi plămânul drept…

„Bovina nedumerită” a eliminat Italia în favoarea gazdelor CM 2002

O eroare majoră la Campionatul Mondial din 2002 îl are în centru pe „centralul” ecuadorian Byron Moreno. Meciul a fost în „optimile” de finală, s-a juca pe 18 iunie în oraşul sud-coreean Daejeon şi arbitrul a făcut tot posibilul pentru a le ajuta pe gazde să urce în „sferturi”.

Moreno le-a anulat italienilor un gol valabil marcat de Damiano Tommasi, inventând un ofsaid, iar în minutul 105 l-a eliminat pe Francesco Totti pentru simulare în careu, reluările arătând fără dubiu că italianul a fost faultat clar şi ar fi trebuit să beneficieze de 11 metri!

Arbitrul ecuadorian şi-a atins scopul, iar Coreea de Sud a câştigat meciul cu 2-1, după prelungiri, golul victoriei fiind marcat în minutul 118. După acest meci, Byron Moreno a fost numit de opinia publică din Italia „Bovina nedumerită”…

Dar asta n-a fost tot sprijinul dat de „fluierași” gazdelor… Și în „sferturi” Coreea de Sud a beneficiat de mari „greșeli” ale arbitrului. Victima a fost, de data aceasta, Spania, furată pe față.

A fost rândul arbitrului egiptean Gamal Ghandour să facă „spectacol”. Emblematică este faza din minutul 110, când Fernando Morientes a marcat unul dintre cele mai clare goluri, de care nimeni nu s-ar îndoi vreodată, dar Ghandour l-a anulat motivând că anterior mingea depăşise spaţiul de joc. Egipteanul şi-a îndeplinit misiunea, iar sud-coreenii au câştigat la penalty-uri şi s-au calificat în semifinale…

Lampard în 2010, la fel ca Dorinel Munteanu în 1996…

În „optimile” CM 2010 din Africa de Sud, Germania a trecut cu 4-1 de Anglia. În minutul 38, la 2-1 pentru nemți, Lampard a șutat în transversală, mingea a căzut la un metru în spatele liniei porții, dar arbitrul uruguaian Jorge Larrionda nu au acordat golul, spre stupefacția întregii asistențe.

„Centralul” și-a recunoscut mai târziu greșeala, dar ce folos… De la faza respectivă a început să se militeze pentru introducerea tehnologiei care să arate dacă o astfel de minge a trecut sau nu de linia porții.

„Mi-am dat seama ce s-a întâmplat abia la hotel, când am văzut reluările la tv. A fost un șut rapid, care m-a luat prin surprindere, deși eram bine plasat. A fost o greșeală care se putea întâmpla oricui, dar care, din păcate, mi s-a întâmplat mie” – Jorge Larrionda

  • „Tehnologia VAR este, în general, o reușită. Poate că au fost și faze ambigue, în care noi, cei care priveam faza, vedeam o altă decizie, dar situațiile clare au fost rezolvate. Este, fără discuții, o soluție bună” – Cristi Balaj
  • „Dacă aveam VAR când aveam echipă, Vasluiul era de vreo trei ori campioană. VAR nu este bun, este excelent. Contestarea VAR-ului că diminuează personalitatea arbitrului sunt povești ale celor care au interesul să continue jocurile de culise pe care le-au făcut atâția ani” – Adrian Porumboiu
  • „Nu sunt de acord cu acest sistem. Cred că mai mult strică din spectacolul fotbalistic, cred că e mai frumos fotbalul fără VAR” – Ion Crăciunescu
  • „VAR înlătură entuziasmul din fotbal. Jucătorii nu se mai îmbrățișează după gol, ci își îndreaptă imediat privirea către arbitru. Nu mai avem parte de adrenalina și bucuria specifică fotbalului” – Simone Inzaghi
  • 80 de secunde este timpul mediu pentru acordarea unei recenzii VAR
  • 700.000 de euro ar costa implementarea sistemului VAR la noi, în Casa Pariurilor Liga 1: 600.000 plata arbitrilor din camera VAR + 100.000 sistemele electronice de filmare și comunicație. Dacă prețurile nu vor exploda din cauza crizei provocate de pandemia de COVID-19…
ADVERTISEMENT
Tags: