De când a fost introdus pentru prima dată în Premier League, VAR a fost preluat în toată lumea. Deși corectează multe decizii ale arbitrilor, tehnologia VAR este uneori criticată din cauza timpului îndelungat în care se analizează fazele. Presa din Anglia scrie că o nouă tehnologie ar putea să rezolve aceste probleme.
Vodafone, împreună cu futurologul Andrew Grill, anunță că o nouă tehnologie 5G Standalone ar putea fi aplicată la scară largă, inclusiv în fotbal. Aceasta va aduce o mult mai mare viteză a informației, securitate îmbunătățită și poate fi scalată foarte ușor.
Mulți dintre noi am experimentat situațiile în care, din cauza numărului mare de spectatori, pe stadion nu avem acces la internet. Această problemă ar urma să fie eliminată de 5G, care permite transmiterea informației în timp real la o viteză mult mai mare.
Conform raportului prezentat de Andrew Grill, această tehnologie ar putea înlocui VAR. Vom avea “mingi inteligente”, senzori pe teren, echipamente ale jucătorilor care vor fi conține senzori, dar și roboți care vor capta imagini din cele mai complicate unghiuri. Astfel, fazele controversate din meciuri vor fi mult mai puține.
“Vom avea conectate sute de elemente la nivelul terenului. Datele vor fi la dispoziția oficialilor, producătorilor TV, pe telefoanele mobile ale spectatorilor. În felul acesta, fazele controversate vor fi mult mai clare pentru toată lumea”, a explicat Andrew Grill.
În SuperLiga, suntem obișnuiți cu discuții aprinse pe tema arbitrajului etapă de etapă. Un nou episod a fost și la meciul Rapid – FCU Craiova, când la final Adrian Mititelu l-a acuzat pe central că i-a avantajat pe gazde. Să fie 5G Standalone soluția care să mulțumească pe toată lumea și în fotbalul românesc?
Cu tehnologia VAR, meciurile sunt întrerupte foarte des și e nevoie uneori de minute bune de analiză până când centralul ia decizia finală. Un exemplu este penalty-ul primit de Rapid în meciul cu FCU Craiova. Aceste situații ar urma să devină istorie. Mult mai multe informații vor fi prelucrate cu ajutorul senzorilor de pe minge și de la nivelul gazonului astfel încât nu va mai fi nevoie de o întreagă echipă VAR.
“Informațiile vor fi suficiente încât să fie totul foarte clar pentru arbitri și nu numai”, susține Andrew Grill. Misiunea arbitrilor va fi mult mai ușoară pentru că se elimină factorul subiectiv în analizarea oricărei faze.
Datele oferite de 5G vor fi suficiente pentru ca arbitrul să poată lua decizia corectă inclusiv la faulturile dure sau hențuri. Cu ajutorul AI-ului fazele controversate ar urma să devină în curând istorie.