News

Vara anului 2020 se anunţă cea mai fierbinte din istorie! Cum influenţează temperaturile noul coronavirus

11.05.2020 | 13:55
Vara anului 2020 se anunta cea mai fierbinte din istorie Cum influenteaza temperaturile noul coronavirus
ADVERTISEMENT

Meteorologii americani susţin că vara anului 2020 se anunţă cea mai fierbinte din istoria măsurătorilor. În condiţiile de pandemie este şi o veste bună şi o veste rea. Partea bună este că temperaturile mari afectează coronavirusul, însă o secetă istorică ar putea afecta grav agricultura la nivel planetar.

Vara anului 2020 se anunţă cea mai fierbinte din istorie!

Anul 2020 este unul în care omenia a fost greu încercată de pandemia de coronavirus. O jumătate de planetă a intrat în izolare în ultimele două luni, iar economiile lumii au suferit pierderi istorice. Experţii din domeniul financiar susţin că după criza COVID-19 va urma o criză economică.

ADVERTISEMENT

Însă, acum, o agenţie meteorologică din Statele Unite anunţă şi o vară cu temperaturi record. Până acum, cea mai fierbinte vară la nivel global a fost în anul 2016, când au fost înregistrate 75 de zile cu temperaturi cu peste 25 de grade Celsius la nivelul Europei.

Temperaturile mari vin la pachet cu secetă!

Acest an urmează aceeaşi traiectorie, avertizează meteorologii. Precedentul record a fost înregistrat în anul 1881, însă iată că sunt şanse mari ca acest record să fie bătut de două ori în ultimii patru ani.

ADVERTISEMENT

Pe lângă anunţul meteorologilor americani, Dominik Jung, meteorolog în Germania anunţă că în această vară temperaturile mari vin la pachet cu o secetă fără precedent. Aceste veşti nu sunt bune pentru agricultori, care ar putea să îşi vadă o mare parte din culturi compromise.

Însă, temperaturile mari ar putea să aducă un sfârşit mai rapid pandemiei de coronavirus. S-au făcut mai multe studii privind efectul vremii calde asupra virusului COVID-19, iar doctorii susţin că este foarte posibil ca răspândirea coronavirusului să fie încetinită în perioada caldă.

ADVERTISEMENT

Coronavirusul, ucis în cinci minute la 70 de grade Celsius! Căldura ar putea încetini virusul

Condiţiile propice pentru noul COVID-19 sunt temperaturile reci şi condiţiile uscate, astfel că, în cazul unor temperaturi record în această vară, virusul SARS-CoV-2 ar putea să îşi piardă din viralitate şi canicula să fie un factor cheie în oprirea răspândirii virusului.

Conform studiilor, la o temperatură de 37 de grade Celsius, care ar putea să se înregistreze deseori în vară la soare, virusul COVID-19 rezistă timp de două zile, faţă de 7 zile la o temperatură de 20 de grade Celsius.

ADVERTISEMENT

Temperatura la care COVID-19 este distrus în cinci minute este de 70 de grade Celsius. Deci, temperaturile de afară nu vor ucide virusul, însă pot juca un rol cheie în încetinirea răspândirii noului coronavirus.

Specialiştii din agricultură avertizează că seceta din vară poate fi comparată cu cea din 1947

Pe de altă parte, specialiştii din agricultură estimează că seceta din această vară poate fi comparată cu cea din 1947, care a produs cea mai mare foamete din istoria României:

”Suntem în pragul sau suntem în pericolul unei crize alimentare, trebuie să gestionăm foarte bine această situaţie să nu ajungem în situaţia grea aşa cum România a mai trecut de-a lungul timpului, iar cea mai mare criză alimentară a fost cea din 1947, cunoscută ca foametea din 1947”, a declarat Costel Vânătoru, cercetător în domeniul agriculturii.

  • 70 de grade Celsius este temperatura la care noul coronavirus moare în 5 minute
  • 2016 este cel mai “fierbinte” an din istoria măsurătorilor meteorologice
ADVERTISEMENT
Tags: