Temperaturile extreme au fost înregistrate zile la rând în această vară din 2024. Aerul irespirabil a provocat decese, iar, în consecință, am avut parte de valuri, parcă nesfârșite, de căldură, secete, dar și inundații.
Din luna iunie până în august, în emisfera nordică s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură medie globală de până acum. De asemenea, a depășit recordul stabilit în anul 2023, potrivit Observatorului european Copernicus.
„În ultimele trei luni, planeta a cunoscut cele mai calde luni iunie şi august, cea mai caldă zi şi cea mai călduroasă vară din emisfera nordică. Această serie de recorduri creşte probabilitatea ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat”, susține Samantha Burgess, director adjunct al Serviciului Copernicus pentru schimbări climatice (C3S), în buletinul său lunar.
Specialiștii atrag atenția asupra consecințelor fenomenelor extreme observate în acest an. De vină sunt gazele cu efect de seră. Pe glob s-au înregistrat 57,4 miliarde de tone echivalent dioxodului de carbon în anul 2022, potrivit ONU, iar momentan, nu s-a observat nicio îmbunătățire. China este cel mai mare poluator, după care se clasează Statele Unite.
„Fenomenele extreme observate în această vară nu vor face decât să se intensifice, cu consecinţe devastatoare pentru oameni şi planetă, dacă nu luăm măsuri urgente pentru a reduce gazele cu efect de seră”, a avertizat Samantha Burgess.
Cel puțin 1.300 de persoane au murit în urma valului de căldură pe timpul pelerinajului din Mecca din luna iunie. În India, mercurul din termometre a depășit, în mod regulat, 45 de grade Celsius. Drept urmare, sistemul de electricitate a fost suprasolicitat, iar economia s-a încetinit.
În vestul Statelor Unite, incendiile au făcut ravagii în urma valurilor de căldură care a uscat vegetația, iar în acest fel, au fost declarate multe victime. În Nevada, Las Vegas, s-au înregistrat temperaturi de 48,9 grade Celsius în luna iulie. În Maroc, Africa de Nord, un val de căldură de la sfârșitul lunii iulie a ucis 21 de persoane, în doar 24 de ore. Este al șaselea an consecutiv de secetă.
În Europa, la jumătatea lunii august au fost estimate între 30.000 și 65.000 de decese în anul 2023, din cauza caniculei, potrivit unui studiu. În Asia, taifunul Gaemi a ucis zeci de persoane și a devastat regiuni din Filipine și China. Fenomenele extreme au fost accentuate de încălzirea globală.
Potrivit datelor Observatorului european Copernicus, luna august 2024 s-a încheiat cu o temperatură medie globală de 16,82 grade Celsius, adică cu 1,51 mai mult decât media climatului dintre anii 1850 – 1900.
Aceste temperaturi record sunt consecința supraîncălzirii a oceanelor, care reprezintă 70% din suprafața globului. Acestea au absorbit 90% din excesul de căldură cauzat de activitatea umană.