News

Vara care a schimbat lumea. Cum au revenit talibanii la putere în Afganistan în urmă cu un an. Galerie foto

Pe parcursul a doar câteva săptămâni în 2021, ofensiva talibanilor s-a mutat de la amenințarea rurală la cucerirea urbană, înainte ca aceștia să intre în Kabul pe 15 august.
15.08.2022 | 17:10
Un luptător taliban încearcă să lovească o femeie care aștepta să intre cu familia pe aeroportul din Kabul pe 18 august 2021 Foto: Jim Huylebroek pentru The New York Times
ADVERTISEMENT

La un an de când talibanii au preluat puterea, două decenii de reforme finanțate de SUA au fost inversate prin restricții crescânde asupra vieții de zi cu zi.

Vara care a schimbat lumea

Fotografii au fost acolo pentru a documenta vara fatidică a  lui 2021 din Afganistan.

Americanii și aliații lor părăseau țara, punând în cele din urmă capăt unui război lung după ce au încheiat un acord cu talibanii și lăsând apărarea țării în seama forțelor de securitate pe care le antrenaseră și le dotaseră ani de zile.

ADVERTISEMENT

Dar forțele afgane începuseră deja să cedeze. Până la sfârșitul verii, insurgenții au ocupat zeci de districte, maturând rapid peisajul rural, în timp ce avanpost după avanpost se înlătura.

Dar niciuna dintre cele 34 de capitale de provincie nu căzuse încă.

Statele Unite ofereau sprijin aerian limitat forțelor afgane asediate la sol și a rămas o mică speranță că puterea de foc sponsorizată de SUA va continua după ce Statele Unite s-au retras complet.

ADVERTISEMENT

Președintele Ashraf Ghani și-a remaniat conducerea militară, iar unitățile de miliție conduse de puternicele căpetenii războinice din trecutul Afganistanului luaseră armele pentru a-și apăra fiefurile economice.

Apoi, pe 6 august, Zaranj, capitala provinciei Nimroz de la granița cu Iranul, a căzut brusc în mâinile talibanilor.

ADVERTISEMENT

Asemenea pieselor de domino, și alte capitale de provincie au început să se prăbușească, chiar și în locuri precum Kandahar, unde forțele afgane se apăraseră bine de luni de zile.

Talibanii încercuiesc Kabulul

Până în dimineața zilei de 15 august, talibanii încercuiseră practic orașul Kabul, capitala țării, iar mii de militari americani aterizaseră pentru a evacua Ambasada Americană.

ADVERTISEMENT

Până la sfârșitul zilei, guvernul susținut de Occident, inclusiv președintele Ghani, au fugit, iar steagul american de deasupra ambasadei fusese dat jos.

Ceea ce avea să devină mulțimi de zeci de mii de afgani au început să se formeze la porțile aeroportului internațional, temându-se de ceea ce vor face noii lor conducători talibani.

Alții, însă, au fost ușurați, recunoscători că un asediu violent al orașului, la fel ca ceea ce se întâmplase în timpul războiului civil din anii 1990, fusese evitat. Când grupul de insurgenți a intrat în Kabul, unele cartiere ale orașului le-au sărbătorit sosirea.

În schimb, violența s-a concentrat în jurul aeroportului, în timp ce mulțimile se îndreptau spre porți, înțepenite între paturile de puști ale talibanilor – disperați să stabilească securitatea în capitala cu aproximativ cinci milioane de oameni – și țevile de puști ale americanilor care apărau porțile.

Până la sfârșitul lunii, zeci de mii de afgani au fost evacuați din Kabul în țări din întreaga lume. Ultimele avioane de marfă americane plecaseră, lăsând în urmă gunoiul aruncat și focuri de armă celebrative ale talibanilor.

Treisprezece americani și aproape 200 de afgani au fost uciși într-o explozie sinucigașă a Statului Islamic și, la scurt timp după, SUA au răspuns ucigând și 10 civili într-un atac aerian destinat să pedepsească ISIS.

Sfârșitul lungului război american din Afganistan a fost scurt și violent, iar acum se deschidea un nou capitol al guvernării talibane, în timp ce grupul încerca să treacă brusc de la o insurgență de gherilă la un guvern pentru aproximativ 40 de milioane de afgani.

După cum s-a văzut talibanii s-au întors, de fapt, la multe dintre modurile represive și dure care au caracterizat regimul lor din anii 1990.

La sfârșitul verii trecute însă, nimic nu era clar, cu excepția faptului că lumea se schimbase, într-o clipă.

Un an în care talibanii au dat ceasul înapoi

Fetelor li se interzice accesul la școlile secundare și femeilor să parcurgă o distanță semnificativă fără o rudă de sex masculin.

Bărbaților din birourile guvernamentale li se cere să își lase barbă, să poarte haine tradiționale afgane și șepci de rugăciune și să oprească lucrul pentru rugăciuni.

Muzica este interzisă oficial, iar știrile străine, emisiunile TV și filmele au fost eliminate de la posturile publice. La punctele de control de-a lungul străzilor, poliția morală pedepsește femeile care nu sunt acoperite din cap până în picioare în burqa și acoperăminte pentru cap în public.

La un an de stăpânire talibană, Afganistanul pare să se întoarcă înapoi în timp.

Noii conducători ai țării, triumfători după două decenii de insurgență, au reinstituit un emirat guvernat de o interpretare strictă a legii islamice și au emis un val de edicte care limitează drepturile femeilor, instituționalizează obiceiurile patriarhale, restricționează jurnaliştii și șterg efectiv multe vestigii unei ocupaţii conduse de americani şi unui efort de construire a națiunii.

Pentru mulți afgani – în special pentru femeile din orașe – sentimentul de pierdere este devastator. Înainte ca talibanii să reia puterea, unii tineri și-au realizat ambițiile de a deveni medici, avocați și oficiali guvernamentali și au explorat și oportunități internaționale.

Pentru a-și pune în aplicare decretele și a înlătura disidența, noul guvern taliban a folosit tactici de stat polițienesc, cum ar fi percheziții din ușă în ușă și arestări arbitrare – atrăgând condamnări pe scară largă din partea monitorilor internaționali pentru drepturile omului.

Afganistanul a pierdut sprijinul financiar internațional

Aceste tactici au insuflat un val de frică în viețile celor care se opun guvernării lor și au lăsat țara fără milioane de dolari ajutor pentru dezvoltare și asistență externă, pe măsură ce alunecă din nou la statutul de stat paria.

Izolarea internațională exacerbează o criză economică și umanitară care a cuprins țara de când guvernul susținut de Occident s-a prăbușit anul trecut, iar alienarea țării este probabil să se adâncească, deoarece oficialii americani i-au acuzat pe talibani că l-au găzduit pe liderul Al Qaeda în această lună.

Milioane de oameni au rămas șomeri după ce locurile de muncă la ambasadele, armatele și ONG-urile străine au dispărut practic peste noapte, copiii subnutriți au inundat spitalele din Kabul în ultimele luni și mai mult de jumătate din populație se confruntă cu o insecuritate alimentară care pune viața în pericol, potrivit Națiunilor Unite.

Într-un fel, totuși, țara a fost mai bine: este în mare parte în pace, după decenii de război care a sfâșiat familiile și nu a lăsat neatins niciun colț al Afganistanului.

Când trupele occidentale s-au retras anul trecut și războiul s-a încheiat, la fel s-a întâmplat și un flagel care a provocat pierderea a zeci de mii de vieți de civili afgani.

Au dispărut raidurile și atacurile aeriene americane, focurile încrucișate dintre forțele de securitate afgane și insurgenți, precum și bombele talibanilor de pe marginea drumurilor și atacurile sinucigașe devastatoare.

Răgaz pentru afganii din zonele rurale

Calmul relativ a oferit un răgaz binevenit pentru afganii care trăiesc în zonele rurale, în special în sud, ale căror vieți au fost răsturnate de luptele din ultimele două decenii.

Până acum, talibanii au evitat să se întoarcă la spectacolele publice brutale de biciuiri, amputări și execuții în masă care au marcat prima lor guvernare în anii 1990 și au întors pe scară largă opinia internațională împotriva regimului lor.

Dar restricțiile contra talibanilor și colapsul economic care s-a accelerat după ce aceștia au preluat controlul asupra țării în august 2021, au avut un efect enorm asupra capitalei, Kabul, unde ocupația îndelungată de către forțele occidentale a afectat profund viața de zi cu zi în orașul.

Înainte ca talibanii să preia puterea, bărbații și femeile făceau picnic împreună în parcuri în weekend și discutau la un cappuccino în cafenelele.

Fetele în rochii până la genunchi și blugi se distrau în parcuri de skate și construiau roboți în programele de după școală.

Talibanii transformă societatea

Bărbații proaspăt bărbieriți purtau costume occidentale pentru a lucra în birourile guvernamentale, unde femeile ocupau unele funcții de rang înalt.

În ultimele două decenii, donatorii occidentali au prezentat multe dintre aceste fațete ale vieții drept realizări semnal ale intervenției lor.

Acum, viziunea talibanilor pentru țară modifică din nou țesutul social.

Mii de femei care au lucrat ca avocați, judecători, soldați și ofițeri de poliție nu mai sunt la posturile lor. Majoritatea femeilor care lucrează au fost limitate la locuri de muncă în educație sau îngrijire a sănătății, servind alte femei.

Îndepărtarea femeilor de către talibani din spațiile publice de astăzi se simte ca o aruncare înapoi în timp, spun mulți, care simt că viețile pe care le-au construit în ultimii 20 de ani par să dispară tot mai mult pe zi ce trece.

ADVERTISEMENT
Tags: