News

Vara e abia la început! ANM: Luna august aduce temperaturi de peste 38 grade Celsius

31.07.2020 | 19:42
Vara e abia la inceput ANM Luna august aduce temperaturi de peste 38 grade Celsius
ADVERTISEMENT

Chiar dacă ne pregătim să intrăm în ultima lună a verii calendaristice, temperaturile caniculare abia acum își vor face simțită prezența cu adevărat pe teritoriul României. Potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, în săptămânile următoare trebuie să ne așteptăm la valori de cel puțin 37-38 de grade Celsius.

Asta pentru că un val de aer cald venit tocmai din nordul Africii a cuprins aproape întreaga parte de sud a Europei, în unele state fiind emise avertizări cod roșu de vreme extremă. Totodată, în Serbia, Ungaria, Spania, Franța și Croația au intrat deja în vigoare coduri galbene și portocalii.

ADVERTISEMENT

Specialiștii susțin că urmează cea mai călduroasă lună august din ultimii 10 ani. În România, vom resimți din plin efectele caniculei încă de săptămâna viitoare, când mercurul din termometre va indica valori de peste 35 grade Celsius.

Luna august aduce un nou val de caniculă în țara noastră

Multe ţări din partea de sud a Europei se află şi ele sub incidenţa unor alerte de cod galben, portocaliu sau chiar roşu pentru temperaturi extreme. De pildă Italia are în anumite zone cod roşu de caniculă, Serbia – cod galben şi portocaliu, Ungaria – cod galben şi portocaliu, Spania, Franţa de asemenea Croaţia – cu cod galben, portocaliu şi roşu.

ADVERTISEMENT

Valul de aer cald dinspre nordul Africii a cuprins aproape toată partea de sud a Europei şi, aşa cum am spus, se va intensifica astăzi, chiar şi mâine (n.r. – joi şi vineri) şi chiar dacă în weekend vom înregistra  uşoară scădere a valorilor la nivelul unor limite cuprinse între 30 şi 34 de grade în special în partea de sud şi sud-est a ţării, săptămâna viitoare este posibil să discutăm din nou despre valori în creştere care să atingă şi să depăşească pragul unei zile de caniculă, 35, posibil 37-38 de grade Celsius pentru zilele de miercuri şi joi aşa cum arată informaţiile la acest moment”, a explicat Elena Mateescu pentru DC News.

Săptămâna 03 – 10 august 2020

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate, local, în sud, dar și ușor mai coborâte în centru, vest și nord-vest.

ADVERTISEMENT

Cât despre regimul pluviometric, acesta va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sud-vestice și în zona montană aferentă. Excepție vor face regiunile nord-estice, unde cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval.

Săptămâna 10 – 17 august 2020

Temperatura aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în regiunile sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice acestui interval.

ADVERTISEMENT

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi în general deficitare, mai ales în jumătatea vestică a țării. În regiunile sud-estice cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Săptămâna 17 – 24 august 2020

Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 24 – 31 august 2020

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele normale pentru această perioadă în regiunile extracarpatice și vor fi apropiate de cele specifice acestui interval, în rest. Cantitățile de precipitații se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

ADVERTISEMENT