Cine este Varela, ultima achiziţie a lui Reghe

Fernando Varela, noul fundaş central al Stelei, are o poveste cît se poate de interesantă. Pînă să ajungă în România, el juca într-un campionat de top, şi-a dus naţionala pentru prima...
03.09.2013 | 19:52
Cine este Varela ultima achizitie a lui Reghe
ADVERTISEMENT

Fernando Varela, noul fundaş central al Stelei, are o poveste cît se poate de interesantă. Pînă să ajungă în România, el juca într-un campionat de top, şi-a dus naţionala pentru prima dată în istorie la Cupa Africii, unde a şi marcat, iar arbitrii aproape că nu îi simt prezenţa pe teren, fiind avertizat mai rar şi decît atacanţii.

A jucat meciul vieţii

Născut la Cascais, un orăşel din apropierea Lisabonei, Varela este originar din Republica Capului Verde. Chiar dacă întreaga copilărie, cît şi o bună parte a carierei de fotbalist şi le-a petrecut în Portugalia, noul fundaş central al “roş-albaştrilor” a optat să evolueze pentru naţionala Capului Verde. În mai 2010 a avut parte de un moment cu adevărat memorabil, fiind nevoit să înfrunte Portugalia, într-un meci amical încheiat cu o remiză albă. Între timp a devenit o prezenţă obişnuită la prima reprezentativă a Capului Verde, pentru care a bifat 26 de selecţii. S-a aflat în lotul convocat şi a marcat la ediţia din acest an a Cupei Africii,  unde naţionala sa a acces în premieră.

ADVERTISEMENT

Înger şi demon

Unul dintre meciurile sale de referinţă din campionatul Portugaliei a fost împotriva Benficăi, pe vremea cînd evolua la Feirense. Varela a deschis scorul pe Da Luz, însă echipa sa a sfîrşit meciul învinsă cu 1-2 după ce el şi-a înscris un autogol şi a comis un penalty în minutele de prelungire. Cumulat, Varela a strîns peste 170 de partide în primele două ligi din Portugalia.

E disciplinat

Postul său, cel de fundaş central, implică multe situaţii dificile de-a lungul unui meci. Totuşi, Varela se descurcă excelent, rareori fiind depăşit de atacanţii adverşi. Spre exemplu, în precedenta stagiune, a evoluat în 40 de meciuri oficiale, primind numai cinci cartonaşe galbene şi niciunul roşu (!). Asemănător au stat lucrurile şi în urmă cu două sezoane, cînd a încasat trei galbene. De notat faptul că nu are probleme nici cu accidentările. A fost pe teren în 35 din ultimele 37 de etape din Liga 1.

ADVERTISEMENT

Hizo îl laudă

Viorel Hizo, fostul antrenor al vasluienilor, are doar cuvinte de laudă la adresa jucătorului, spunînd despre acesta că se aseamănă ca stil de joc cu Vlad Chiricheş:

“Varela este o variantă bună pentru Steaua, are calităţi asemănătoare cu cele pe care le posedă Chiricheş. Poate ieşi foarte bine cu mingea la picior din apărare. Eu îl cunosc, este de o foarte bună calitate. În plus, este şi foarte liniştit, rar îl auzi vorbind. Nu există foarte muţi jucători ca el în Liga 1“ .

ADVERTISEMENT