Un autobuz de epocă, transformat cu câțiva ani în urmă într-un refugiu montan, a devenit o atracție pentru turiștii care descoperă peisajele naturale din jurul Vârfului Padeș, cea mai înaltă vârf din Munții Poiana Ruscă.
Munții Poiana Ruscă au fost cunoscuți din vremuri îndepărtate pentru pădurile lor seculare, minele de fier și carierele de marmură și piatră. Iar din a doua parte a secolului trecut au stârnit interesul statului român și pentru rezervele importante de minerale utile ca aurul, argintul, cuprul, plumbul, zincu, cobaltul, uraniul și cromul, unele exploatate parțial.
În această zonă există numeroase trasee turistice, unul dintre ele fiind cel care duce către Vârful Padeș -1.382 metri. Acesta se află la granița dintre județele Hunedoara, Caraș-Severin și Timiș. Iar de aici se poate coborî spre Ruschița (Caraș-Severin), Vadu Dobrii și Bătrâna (Hunedoara), sau Luncanii de Jos (Timiș).
Unele trasee, însă, se întind pe zeci de kilometrii. Astfel că, dacă turiștii nu își calculează bine timpul și îi prinde noaptea, pot să rămână într-unul dintre cele mai neobișnuite refugii montane de la noi din țară.
Este vorba despre un autobuz. Ideea i-a venit în urmă un deceniu, de către Nelu Balaș un localnic din Nădrag pasionat de drumeții și bun cunoscător al Munților Poiana Ruscă, notează adevarul.ro.
Acesta a dus pe munte autobuzul Robur, vechi de zeci de ani și scos din circulație, pe care l-a transformat într-un refugiu. „L-am transportat cu două taf-uri, i-am făcut terasă, iar cine ajunge la el se poate adăposti cu uşurinţă.
Există o sobă pe lemne funcţională, lemne pentru aprins focul, veselă pentru pregătit mâncarea şi paturi de dormit. Singura mea rugăminte este ca cei care trec pe-acolo să lase lucrurile cum le găsesc când ajung şi să nu fure. Refugiul e un bun al tuturor”, a declarat Nicu Balș, în 2015, în publicația Redeșteptarea.
La mai bine de 10 ani de atunci, acest autobuz încă reprezintă un punct de atracție în Munții Poiana Ruscă. O demonstrează fotografiile realizate recent de fotograful Lucian Ignat.
De menționat este că turiștii care ajung aici au ocazia să vadă și fotografii vechi de la momentul în care autobuzul a fost adus pe Vârful Padeș și se pot bucura, în același timp, de elementul pitoresc din mijlocul naturii.