Octavian Jurma, o voce recunoscută pentru calculele precise în privința evoluției pandemiei de Covid-19 din România, a declarat, marţi, că cel mai probabil vârful valului 5 al pandemiei va fi atins la începutul lunii februarie.
Potrivit epidemiologului, atunci s-ar putea înregistra cele mai mari cifre din toată perioada crizei sanitare din țară, undeva între 25.000 şi 30.000 de cazuri zilnic.
Jurma a mai adăugat că noul val de infectări a venit în ţara noastră cu o săptămână mai devreme decât arătau previziunile autorităţilor, iar mai mult de două treimi din cazurile anunţate marți sunt îmbolnăviri cu noua tulpină Omicron.
În această săptămână am putea trece deja de 4.500 de cazuri pe zi, iar de săptămână viitoare lucrurile se vor înrăutăți radical și putem vorbi chiar și de 10.000 de infectări, mai spune cunoscutul cercetător.
”Vom vedea peste 4.500 de cazuri la sfârșitul săptămânii, şi la finalul săptămânii viitoare, am putea ajunge la zile cu 10.000 de cazuri.
Săptămâna aceasta, Omicron este deja dominant în România, ne putem aştepta la acea creştere ameţitoare aproape, care am văzut-o în alte ţări, cum e SUA, cu peste un million”, a spus Jurma la Profit TV.
Octavian Jurma a mai adăugat că în vârful Delta am avut 10.000 de cazuri pe zi, astfel că e posibil să avem 250.000 cazuri – 300.000 de cazuri pe zi, întrebarea fiind cât vom detecta din aceste infectări.
”Ne putem aştepta ca vârful să apară cu două săptămâni mai devreme, la începutul lunii februarie. (…) Mă îndoiesc că vom vedea mai mult de 25.000 – 30.000 de cazuri pe zi, o medie, în vârful valului”, a mai spus Jurma, precizând că la noi, testarea nu se face decât în urma unor simptome, şi nu preventiv.
După cele câteva sute de cazuri raportate în perioada sărbătorilor, România a ajuns rapid, în acest debut de an 2022, la mii de cazuri pe zi.
De luni până marți, numărul infecțiilor anunțate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) s-a dublat, fiind anunțate deja 3.900 de cazuri.
În opinia aceluiași Octavian Jurma, România a pierdut bătălia pentru valul 5 când a ieşit din valul 4.
”Atunci era un moment optim să introducem nişte măsuri, pentru că lumea vedea cu ochii liberi ce se întâmplă în spitale. Noi, cumva, uităm foarte uşor şi am auzit deja: uite ce bine am ieşit din valul Delta, că nu e mare lucru! E foarte mare lucru când ai 22.000 de morţi oficial, 44.000 de morţi în exces doar într-o singură lună”, a mai precizat cercetătorul.