Papa Francisc ar putea abdica dacă starea sa de sănătate de agravează. Dezvăluirea a fost făcută de cardinalul Gianfranco Ravasi, într-un interviu pentru publicația Corriere della Sera.
Problemele de sănătate ale Suveranului Pontif stârnesc îngrijorare la Vatican. Deși măsura demisiei nu este preferată de Biserica Catolică, totuși, varianta abdicării nu este exclusă, potrivit oficialului de la Vatican.
Acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Suveranul Pontif se va afla în imposibilitatea de a-și desfășura atribuțiile. Cardinalul Ravasi a adăugat că dorința cea mai mare a șefului Bisericii Catolice este să rămână în funcție măcar până la sfârșitul Anului jubiliar 2025 al Bisericii Catolice, cunoscut și ca „Jubileul speranței”.
„Dacă ar întâmpina dificultăți serioase în exercitarea slujirii sale, va lua o decizie. Firește, va cere sfaturi, dar, în cele din urmă, el va avea ultimul cuvânt, conform propriei conștiințe.
Cu toate acestea, dorința sa cea mai mare este să ducă la bun sfârșit cel puțin Jubileul – anul sfânt dedicat speranței, pe care îl consideră momentul său esențial”, a declarat cardinalul Gianfranco Ravasi.
Pe 14 februarie, Papa Francisc, în vârstă de 88 de ani, a fost internat la Spitalul Gemelli din Roma. Câteva zile mai târziu, Vaticanul a anunțat că Suveranul Pontif a fost diagnosticat cu pneumonie bilaterală.
Joi, reprezentanții de la Vatican au transmis că starea i s-a „ameliorat ușor”, reluându-și activitățile profesionale. De altfel, în ultimii ani, Papa s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate, inclusiv cu intervenții la colon și abdomen.
Suveranul Pontif a întâmpinat dificultăți de mobilitate, fiind văzut adesea în scaunul cu rotile. Papa Francisc ar fi al doilea Suveran Pontif din epoca modernă care ar alege să abdice, dacă această varianta va fi aplicată în cele din urmă.
Primul papă care a demisionat, în ultimele șase secole, a fost Papa emerit Benedict al XVI-lea. Acesta a încetat din viață în 2022, la vârsta de 95 de ani.