News

Varianta Delta a coronavirusului dublează riscul de spitalizare în cazul persoanelor nevaccinate. Studiu

Varianta identificată pentru prima oară în India prezintă un risc dublu de spitalizare, însă vaccinurile oferă o protecție puternică.
15.06.2021 | 16:04
Varianta Delta a coronavirusului dubleaza riscul de spitalizare in cazul persoanelor nevaccinate Studiu
Varianta Delta a coronavirusului dublează riscul de spitalizare în cazul persoanelor nevaccinate Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Riscul de spitalizare a fost estimat în comparație în comparație cu varianta dominantă anterior în Marea Britanie (varianta Alpha) în cadrul unui studiu scoțian.

Varianta Delta a coronavirusului dublează riscul de spitalizare în cazul persoanelor nevaccinate

Studiul a afirmat că dovezile timpurii sugerează că protecția oferită de vaccinuri împotriva variantei Delta, identificată pentru prima dată în India, ar putea fi mai mică decât cea față de varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Kent, sud-estul Angliei.

ADVERTISEMENT

Cercetarea, publicată în The Lancet, a analizat 19.543 de cazuri din comunitate și 377 de spitalizări în rândul a 5,4 milioane de persoane din Scoția, dintre care 7.723 de cazuri și din 134 de spitalizări s-a constatat că au varianta Delta.

Chris Robertson, profesor de Epidemiologie a Sănătății Publice, Universitatea din Strathclyde, a declarat că după ajustarea în funcție de vârstă și comorbidități, varianta Delta a dublat aproximativ riscul de spitalizare, dar vaccinurile au redus în continuare acest risc.

ADVERTISEMENT

“În cazul de contractare a virusului, atunci două doze de vaccin reduc aproximativ riscul de a fi internat la spital cu 70%”, a declarat el reporterilor.

La două săptămâni după a doua doză, vaccinul Pfizer/BioNTech s-a dovedit a avea 79% protecție împotriva infecției cu varianta Delta, comparativ cu 92% împotriva variantei Alpha. Pentru vaccinul Oxford/AstraZeneca, a existat o protecție de 60% împotriva Delta, comparativ cu 73% pentru Alpha.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au avertizat împotriva utilizării datelor pentru a compara vaccinurile unul împotriva celuilalt din cauza diferențelor dintre cohortele care au primit fiecare tip de ser și a diferențelor cu privire la cât de repede se dezvoltă imunitatea cu fiecare vaccin.

Varianta Delta modifică simptomele COVID-19

Simptomele infecției COVID-19 par să se schimbe, durerile de cap, durerile în gât și curgerea nasului fiind acum cele mai frecvent raportate simptome legate de coronavirus în Marea Britanie, spun cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Datele preluate din studiul Zoe COVID Symptom sugerează că mulți dintre utilizatorii aplicației raportează aceste simptome mai ușoare, mai degrabă decât simptomele clasice ale bolii, care includ tuse, febră și pierderea mirosului sau a gustului.

Se crede că acest lucru este legat de varianta Delta, care reprezintă acum 90% din cazurile de COVID din Marea Britanie și a fost identificată pentru prima dată în India.

Prof. Tim Spector, care conduce studiul, a spus că, deși pentru persoanele mai tinere, varianta Delta se poate simți „ca o răceală urâtă”, aceasta nu înseamnă că sunt mai puțin contagioase.

„De la începutul lunii mai, ne uităm la principalele simptome ale utilizatorilor aplicației și nu mai sunt aceleași”, a precizat el.

Prof. Spector a adăugat că febra a rămas un simptom destul de comun al COVID-19 raportat în aplicație, dar că pierderea simțului mirosului devenea din ce în ce mai puțin frecventă.

„Această variantă pare să funcționeze ușor diferit. Oamenii ar putea crede că au un fel de răceală sezonieră și totuși ies la petreceri și s-ar putea să răspândească virusul la alte șase persoane. Mesajul este că, dacă sunteți tânăr, veți avea oricum simptome mai ușoare. Chiar dacă vă simțiți ca și cum ați avea o răceală severă, rămâneți acasă și testați-vă”, a recomandat el.

Între timp, studiul Imperial College London React a găsit o gamă largă de alte simptome care erau legate de coronavirus. Acestea includ frisoane, pierderea poftei de mâncare, dureri de cap și dureri musculare.

Potrivit NHS, simptomele COVID care trebuie avute în vedere sunt: ​​„o tuse continuă, temperatură ridicată, pierderea sau modificarea mirosului sau gustului. Majoritatea persoanelor cu simptome au cel puțin 1 dintre acestea” și continuă să menționeze că una din trei persoane cu COVID-19 nu prezintă simptome.

Varianta Delta, detectată în 74 de țări

Varianta Delta a fost detectată în 74 de țări și continuă să se răspândească rapid pe fondul temerilor că va deveni tulpina dominantă la nivel mondial.

Focare de COVID cu varianta Delta au fost confirmate în China, SUA, Africa, Scandinavia și Pacific. Oamenii de știință raportează că pare a fi mai transmisibilă și provoacă forme mai grave de boală.

În SUA, potrivit fostului comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), Scott Gottlieb, cazurile cu varianta Delta se dublează aproximativ la fiecare două săptămâni și reprezintă 10% din toate cazurile noi, în timp ce în Marea Britanie reprezintă peste 90% din noile cazuri.

În timp ce autoritățile sanitare din întreaga lume colectează și împărtășesc date despre răspândirea noii variante, teama este că în țările din lumea în curs de dezvoltare cu sisteme de monitorizare mai puțin robuste, varianta Delta s-ar fi putut răspândi deja mult mai mult decât s-a raportat.

Ca și în cazul variantelor anterioare, Delta se dovedește a fi eficientă în evitarea măsurilor de frontieră și carantină existente. În Australia, cazuri au fost observate în Melbourne, în ciuda controalelor stricte.

Organizația Mondială a Sănătății a desemnat Delta ca o variantă de interes în aprilie și variantă de îngrijorare pe 11 mai. Se pare că provoacă simptome mai severe, conform dovezilor observate din India și din alte părți, inclusiv dureri de stomac, greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, pierderea auzului și dureri articulare.

Dovezile de la Guangzhou în China, în special, au fost îngrijorătoare. Acolo, oficialii din domeniul sănătății au raportat că 12% dintre pacienți se îmbolnăvesc grav sau critic în termen de trei până la patru zile de la apariția simptomelor – de până la patru ori mai mare decât în ​​focarele anterioare – și persoanele bolnave care infectează mai multe persoane.

Cercetările din China au descoperit că tulpina pare să fie ceva mai rezistentă la vaccinuri, în special la administrarea unei singure doză.

Toate aceste informații au determinat reînnoirea dezbaterii cu privire la modul în care guvernele ar trebui să răspundă variantei Delta. Pe fondul dificultăților de prevenire a răspândirii variantei la nivel global, diferite țări încearcă abordări diferite pentru a încerca să controleze răspândirea acesteia.

Indonezia a anunțat luni că se așteaptă ca un nou val de infecții cu coronavirus să atingă vârful la începutul lunii iulie, deoarece varianta Delta devine dominantă în unele zone și gradul de ocupare al spitalelor din Jakarta atinge 75%.

Situația din Marea Britanie, urmărită cu îngrijorare de țările cu programe de vaccinare avansate

Numărul de cazuri din India a scăzut în ultimele săptămâni, iar Marea Britanie este urmărită îndeaproape de țările ale căror programe de vaccinare sunt deja foarte avansate – cum ar fi SUA și Israel – care sunt dornice să înțeleagă ce înseamnă varianta Delta pentru spitalizări și decese.

Varianta Delta a afectat calendarul relaxărilor în Marea Britanie. Premierul Boris Johnson a amânat cu patru săptămâni etapa de relaxări programată pentru 21 iunie, după o creștere bruscă a numnărului de cazuri de COVID.

Varianta se răspândește în principal în rândul grupurilor mai tinere, nevaccinate din Marea Britanie, dar au fost detectate cazuri în rândul persoanelor în vârstă care au avut una și uneori două doze de vaccin.

Marea Britanie a înregistrat luni 7.742 de cazuri COVID și trei decese. Numărul de cazuri de coronavirus este în creștere față de cele 7.490 înregistrate duminică – a șasea zi consecutivă în care numărul de noi infecții a depășit 7.000.

În funcție de numărul de cazuri noi, Regatul Unit este pe locul doi în Europa după Rusia, arată o statistică realizată de Reuters.

În timp ce îngrijorarea crește în țările cu sisteme de sănătate și programe de vaccinare bine dezvoltate, cel mai îngrijorător este impactul potențial al variantei Delta în țările mai sărace.

Spitalele din capitala Republicii Democrate Congo, Kinshasa, au fost „copleșite” de o creștere a infecțiilor cu COVID. Președintele, Félix Tshisekedi, a declarat că țara se află în mijlocul unui al treilea val generat parțial de varianta Delta.

Guvernul din Zimbabwe a anunțat în weekend o carantină locală de două săptămâni pentru districtele Hurungwe și Kariba după ce a detectat varianta Delta. Guvernul a declarat că în ultimele trei zile au fost înregistrate peste 40 de cazuri.

ADVERTISEMENT
Tags: