News

Varianta Delta obligă Israelul să reintroducă masca la interior. Australia a decis să carantineze zone din Sydney

Israelul reintroduce obligativitatea măștii în spațiile interioare din cauza infecțiilor cu varianta Delta. Carantină pentru 7 zile în zone din Sydney.
25.06.2021 | 18:16
Varianta Delta obliga Israelul sa reintroduca masca la interior Australia a decis sa carantineze zone din Sydney
ADVERTISEMENT

Măsurile vin după o creștere rapidă a numărului de cazuri de COVID-19, majoritatea dintre acestea atribuite variantei Delta care prezintă o contagiozitate sporită.

Varianta Delta obligă Israelul să reintroducă masca la interior. Australia a decis să carantineze zone din Sydney

Israelul își obligă cetățenii să poarte din nou măști în interior, pe fondul unei creșteri importante și constante a infecțiilor cu coronavirus. Obligativitatea purtării măștii în spațiile publice închise vine la doar 10 zile după ce fusese anulată.

ADVERTISEMENT

Creșterea noilor infecții este o lovitură pentru țara care a vaccinat aproximativ 55% din populația sa de 9,3 milioane locuitori cu ambele doze.

Șeful grupului de lucru pentru reacția la pandemie din Israel, Nachman Ash, a declarat pentru radioul public că reintroducerea obligativității a venit după patru zile de peste 100 de cazuri noi pe zi și cu 227 de cazuri confirmate joi.

ADVERTISEMENT

“Vedem o dublare a numărului de cazuri la fiecare câteva zile”, a spus Ash. „Un alt lucru îngrijorător este că infecțiile se răspândesc. Dacă am avea două orașe în care au fost cele mai multe infecții, avem mai multe orașe în care numărul crește și comunități în care cazurile cresc.”

Ash a spus că creșterea cazurilor se datorează probabil variantei extrem de contagioase Delta a virusului detectată pentru prima dată în India.

ADVERTISEMENT

Reimpunerea obligativității de purtare a măștii la interior este un pas înapoi pentru Israel, mai ales că vine atât de repede după ce a fost ridicată pe 15 iunie, în urma unei campanii de vaccinare de succes.

Ash a mai spus că, în ciuda numărului crescut de cazuri pozitive, nu a văzut încă o creștere paralelă a spitalizărilor sau a deceselor. „Este clar că este un factor de timp, că nu a trecut suficient timp”, a spus Ash. “Dar sperăm că vaccinurile ne vor proteja de o creștere a spitalizării și de cazuri dificile.”

ADVERTISEMENT

Ministerul sănătății i-a îndemnat pe israelieni să poarte măști și în spații aglomerate în aer liber, inclusiv la evenimentele Pride programate pentru acest weekend. Un marș al Pride programat vineri după-amiază la Tel Aviv este de așteptat să atragă zeci de mii de oameni. Evenimentul se reia după ce anul trecut a fost suspendat din cauza virusului.

Israelul a devenit un pionier în vaccinările COVID-19 după ce prim-ministrul de atunci Benjamin Netanyahu a obținut milioane de doze de la Pfizer în schimbul datelor privind efectele vaccinurilor.

Miercuri, Israelul a anunțat că întârzie planurile de redeschidere a frontierelor către turiști individuali.

Australia: Zone din Sydney în carantină pe măsură ce cazurile de infectare cu varianta Delta cresc

Autoritățile se luptă să oprească o creștere a cazurilor de COVID datorate variantei extrem de contagioase, în vreme ce experții din domeniul sănătății solicită carantinarea completă a orașului. Centrul orașului Sydney și suburbiile de est ale celui mai mare oraș din Australia, care includ plaja Bondi, vor intra într-o carantină de o săptămână începând de vineri la miezul nopții.

Asociația medicală australiană (AMA), care reprezintă medicii, a declarat că măsura nu este suficientă și a solicitat izolarea completă a celui mai mare oraș din țară pentru a preveni răspândirea virusului și a posibilelor decese.

Oamenii care locuiesc sau lucrează în cele patru zone ale consiliului guvernamental local din Sydney în ultimele două săptămâni au primit ordin să rămână acasă, cu excepția unor motive urgente, a declarat premierul statului New South Wales (NSW) Gladys Berejiklian, potrivit AlJazeera.

Oamenilor li se permite să părăsească casele numai din motive esențiale care țin de muncă sau educație, motive medicale, cumpărături sau exerciții fizice în aer liber.

„Nu vrem să vedem că această situație persistă săptămâni întregi, am dori să se termine mai devreme decât mai târziu”, a spus Berejiklian.

Abia miercuri, Berejiklian a anunțat unele restricții de circulație care acoperă zona mai mare din Sydney pentru a opri răspândirea pandemiei. În ciuda carantinei, Berejiklian a cerut locuitorilor din Sydney să nu intre în panică și să nu se grăbească la cumpărături compulsive.

„[Nu este] nevoie să faceți asta. Puteți ieși și cumpăra orice aveți nevoie în orice moment al zilei. Nu avem acoperiș, nu avem așa ceva.”

Autoritățile s-au declarat „îngrijorate” de un potențial eveniment de super-răspândire într-un salon de înfrumusețare în care trei angajați au fost infectați și pe care l-au vizitat cel puțin 900 de clienți între 15 și 23 iunie.

Oficialii au emis alerte de sănătate peste noapte pentru peste o duzină de noi locuri din Sydney, găzduind o cincime din cei 25 de milioane de locuitori ai Australiei, întrucât infecțiile totale din focar au depășit 60.

Până vineri, Australia a raportat aproximativ 30.400 de infecții și 910 decese de la începutul pandemiei, un număr scăzut comparativ cu majoritatea celorlalte țări.

Specialiștii se tem că varianta Delta va deveni dominantă

Colonelul medic Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, a transmis că varianta Delta a virusului va deveni dominantă în România și în restul Europei.

„Nouă din 10 cazuri de COVID-19 care vor apărea la sfârşitul lunii august vor fi infecţii cu tulpină Delta. Se estimează chiar de către experţii europeni că la nivel european, în ţările membre ale UE, tulpina Delta va fi responsabilă, va fi dominantă, în ceea ce priveşte creşterea de cazuri.

Pentru august se estimează circa 70% circulaţia acestui virus, adică din toate cazurile de COVID-19, 70% vor fi cauzate de tulpina Delta. La sfârşit de august se estimează chiar o creştere la 90%”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISEMENT
Tags: