News

Varianta Epsilon, o nouă mutație a coronavirusului care îngrijorează oamenii de știință. Cât este de răspândită

Varianta Epsilon este numele dat liniei virusului B.1.427/B.1.429, care a fost descoperită pentru prima dată în SUA în vara anului 2020.
06.07.2021 | 15:49
Varianta Epsilon o noua mutatie a coronavirusului care ingrijoreaza oamenii de stiinta Cat este de raspandita
Varianta Epsilon, o nouă mutație a coronavirusului care îngrijorează oamenii de știință. Cât este de răspândită Foto: hepta, Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au descoperit că o variantă a coronavirusului, denumită Epsilon, are mai multă rezistență la vaccinuri, neutralizând astfel oarecum eficacitatea acestora.

Varianta Epsilon, o nouă mutație a coronavirusului care îngrijorează oamenii de știință. Cât este de răspândită

„Mutațiile oferă acestei variante de îngrijorare a coronavirusului un mijloc de a se sustrage total anticorpilor monoclonali specifici folosiți în clinici și reduce eficacitatea anticorpilor din plasma persoanelor vaccinate”, a declarat Școala de Medicină a Universității din Washington, una dintre instituțiile implicate în cercetare.

ADVERTISEMENT

Trei mutații ale proteinei Epsilon coronavirus Spike diminuează potența neutralizantă a anticorpilor induși de vaccinurile actuale sau de infecțiile COVID anterioare, spun oamenii de știință.

Mutațiile oferă acestei variante de îngrijorare a coronavirusului un mijloc de a se sustrage în totalitate anticorpilor monoclonali specifici utilizați în clinici și reduce eficacitatea anticorpilor din plasma persoanelor vaccinate.

ADVERTISEMENT

Pentru a înțelege mai bine strategiile exacte de evadare a imunității, oamenii de știință au analizat mecanismul de infectare a acestei variante pentru a afla ce este diferit de configurația inițială a coronavirusului pandemic și care sunt implicațiile acestor modificări.

Proiectul internațional a fost condus de laboratorul lui David Veesler din cadrul Departamentului de Biochimie de la Universitatea din Washington din Seattle și de Luca Piccoli și Davide Corti de la Vir Biotechnology.

ADVERTISEMENT

De câțiva ani, laboratorul Veesler și colaboratorii săi explorează conformația moleculară și mecanica infecției coronavirusurilor asemănătoare SARS. Ei examinează, de asemenea, modul în care anticorpii încearcă să blocheze mecanismele de infecție și modul în care variantele vin cu noi evadări.

Cele mai recente date ale acestora arată că varianta Epsilon „se bazează pe o strategie indirectă și neobișnuită de neutralizare-evadare”, potrivit cercetătorilor. Descoperirile lor sunt publicate ca o lucrare First Release în ultima ediție a revistei Science.

ADVERTISEMENT

O analiză a ceasului molecular a temporizat apariția precursorului variantei Epsilon până în mai 2020 în California. Până în vara anului 2020, aceasta s-a modificat în descendențele sale B.1.427/B.1.429. Cazurile COVID cauzate de această variantă s-au înmulțit rapid, iar varianta s-a răspândit în curând în Statele Unite. Acum a fost raportată în cel puțin alte 34 de țări.

Varianta Epsilon reduce potența de neutralizare a anticorpilor

Pentru a afla mai multe despre caracteristicile variantei Epsilon, cercetătorii au testat rezistența față de varianta Epsilon a plasmei de la persoanele care au fost expuse virusului, precum și de la persoanele vaccinate. Potența neutralizantă a plasmei față de varianta Epsilon de îngrijorare a fost redusă de aproximativ 2 până la 3,5 ori.

La fel ca varianta originală a virusului SARS-CoV-2, Epsilon infectează celulele țintă prin glicoproteina sa spike – structura care încoronează suprafața virusului. Cercetătorii au descoperit că mutațiile Epsilon au fost responsabile de rearanjări în zonele critice ale glicoproteinei spike.

Studiile de criomicroscopie electronică au arătat modificări structurale în aceste zone. Vizualizarea acestor mutații ajută la explicarea motivului pentru care anticorpii au avut dificultăți de legare la glicoproteina spike.

Una dintre cele trei mutații din varianta Epsilon a afectat domeniul de legare a receptorului pe glicoproteina spike. Această mutație a redus activitatea de neutralizare a 14 din 34 de anticorpi neutralizanți specifici domeniului respectiv, incluzând anticorpi în stadiul clinic.

Celelalte două dintre cele trei mutații din variantă au afectat domeniul N-terminal pe glicoproteina spike. Cercetătorii au folosit spectrometria de masă și analiza structurală pentru a descoperi că o parte din domeniul coronavirus N-terminal a fost remodelat de aceste mutații.

Oamenii de știință consideră că descoperirea mecanismelor de evaziune imunitară, cum ar fi acest nou mecanism bazat pe modificarea semnalului peptidic, este la fel de importantă ca varianta de supraveghere prin secvențierea ARN. Împreună, observă ei, astfel de eforturi ar putea ajuta la combaterea cu succes a pandemiei în curs de desfășurare.

CDC a retrogradat varianta Epsilon de la variantă de îngrijorare la variantă de interes

În ciuda recentelor descoperiri, Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au retrogradat varianta Epsilon, identificată inițial în California, de la o variantă de îngrijorare la o variantă de interes. Aceasta se datorează scăderii proporției variantei care circulă la nivel național.

Cât de răspândită este varianta Epsilon?

În februarie, Epsilon a reprezentat 16% din toate eșantioanele americane de COVID-19 testate, dar acest lucru s-a dovedit a fi vârful acestei variante.

La scurt timp după aceea, varianta Alpha (identificată pentru prima dată în Kent și cunoscută ca fiind cu 70% mai transmisibilă decât tulpinile anterioare de coronavirus) a luat amploare în SUA și a început să depășească Epsilon în acest proces.

Până la sfârșitul lunii iunie, doar 1% din eșantioanele testate în SUA erau din tulpina Epsilon, determinând CDC să o retrogradeze la o variantă de interes.

Nu s-a răspândit niciodată în Marea Britanie, cu doar 20 de cazuri depistate până acum, potrivit GISAID (un proiect internațional care urmărește și partajează date globale despre viruși, inclusiv Covid).

Public Health England a menționat-o în ultimele două rapoarte privind variantele de îngrijorare și variantele care fac obiectul anchetei, însă nu a fost încă desemnată în nici una dintre categorii și este listată doar ca fiind monitorizată deocamdată.

Centrul UE pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a enumerat Epsilon ca o variantă de interes, dar a menționat că este transmisă doar sporadic, în mare parte de la călătorii din străinătate care o aduc.

Care este îngrijorarea cu privire la noile variante COVID-19?

Virusurile se schimbă constant prin mutație. Atunci când un virus are una sau mai multe mutații noi, se numește o variantă a virusului original. În prezent, mai multe variante ale virusului (SARS-CoV-2) care cauzează boala coronavirusului 2019 (COVID-19) creează.

Aceste variante includ:

  • Alfa. (B.1.1.7). Această variantă COVID-19 pare să se răspândească mai ușor și ar putea avea un risc crescut de spitalizare și deces.
  • Beta (B.1.351). Această variantă pare să se răspândească mai ușor. De asemenea, reduce eficiența unor medicamente anticorpi monoclonali și a anticorpilor generați de o infecție anterioară COVID-19 sau de un vaccin COVID-19.
  • Gamma (P.1). Această variantă reduce eficiența unor medicamente anticorpi monoclonali și a anticorpilor generați de o infecție anterioară COVID-19 sau de un vaccin COVID-19.
  • Epsilon (B.1.427). Această variantă pare să se răspândească mai ușor. Reduce eficacitatea anticorpilor generați de o infecție anterioară COVID-19 sau de un vaccin COVID-19.
  • Epsilon (B.1.429). Această variantă pare să se răspândească mai ușor. Reduce eficacitatea anticorpilor generați de o infecție anterioară COVID-19 sau de un vaccin COVID-19.
  • Delta (B.1.617.2). Această variantă pare să se răspândească mai ușor. Ar putea reduce eficacitatea unor tratamente cu anticorpi monoclonali și a anticorpilor generați de un vaccin COVID-19.

Vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate pe baza virusului SARS-CoV-2 înainte ca mutațiile să fie identificate în aceste variante. În timp ce cercetările sugerează că vaccinurile COVID-19 au o eficacitate mai mică împotriva variantelor, vaccinurile par să ofere în continuare protecție împotriva formelor severe de COVID-19.

În plus, producătorii de vaccinuri creează, de asemenea, doze de rapel pentru a îmbunătăți protecția împotriva variantelor.

ADVERTISEMENT