News

Varianta ”invizibilă” a Covid-19 provoacă îngrijorare printre cercetători. Ar putea fi mai transmisibilă ca Omicron

Oamenii de știință sunt îngrijorați de așa-numita variantă ”invizibilă” a Covid-19, o sub-variantă a mutației Omicron care ar putea fi mai transmisibilă. Unele state au raportat deja creșteri de cazuri.
30.01.2022 | 17:23
Varianta invizibila a Covid19 provoaca ingrijorare printre cercetatori Ar putea fi mai transmisibila ca Omicron
ADVERTISEMENT

În prezent, varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, cunoscută sub numele de BA.1. este responsabilă de aproape toate infecțiile cu coronavirus la nivel mondial.

În paralel, cercetătorii monitorizează creșterea numărului de infecții provocate de un ”văr” apropiat, cunoscut sub numele de BA.2, care începe să bată BA.1 în unele părți din Europa și Asia, notează Reuters.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință, în alertă din cauza variantei ”invizibile” a Covid-19. Statele care raportează infecții

La finalul săptămânii trecute, Organizația Mondială a Sănătății anunța că următoarea variantă de Covid-19 care va ajunge în atenţia lumii va fi mai contagioasă decât Omicron.

Cea mai importantă întrebare la care oamenii de ştiinţă trebuie să răspundă este dacă va fi sau nu mai mortală.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește această nouă variantă, rezultată din Omicron, BA.2, ea se extinde cu rapiditate în mai multe state de pe glob. Astfel, mai multe țări raportează creșteri recente ale subvariantei.

Trevor Bedford, un virusolog de la Fred Hutchinson Cancer Center care a urmărit evoluția SARS-CoV-2, a scris vineri pe Twitter că BA.2 reprezintă aproximativ 82% din cazurile din Danemarca, 9% din Marea Britanie și 8% din Statele Unite, pe baza analizei sale a datelor de secvențiere din baza de date GISAID și a numărului de cazuri din cadrul proiectului Our World in Data de la Universitatea din Oxford.

ADVERTISEMENT

Varianta invizibilă BA.2, mai transmisibilă decât Omicron?

Îngrijorarea OMS în ceea ce privește gradul de transmitere al acestei subvariante este confirmată de o serie de studii în domeniu.

Conform Reuters, care citează unele rapoarte medicale, BA.2 ar putea fi mai contagios decât BA.1, deja extrem de contagios. Partea pozitivă este că până în prezent nu există dovezi că ar fi mai susceptibil să se sustragă protecției prin vaccinare.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii din Danemarca estimează că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai transmisibil decât BA.1, pe baza datelor preliminare, deși probabil că nu provoacă o boală mai gravă.

În Marea Britanie, o analiză preliminară a urmăririi contactelor din 27 decembrie 2021 până la 11 ianuarie 2022, realizată de Agenția de Securitate Sanitară din Marea Britanie (HSA), sugerează că transmiterea în gospodărie este mai mare în rândul contactelor persoanelor infectate cu BA.2 (13,4%), comparativ cu alte cazuri Omicron (10,3%).

Va urma o nouă creștere de cazuri?

Specialiștii își pun o întrebare esențială în acest moment, aceea dacă persoanele care au fost infectate în valul BA.1 vor fi protejate de BA.2.

De exemplu, în Danemarca, unele zone care au înregistrat un număr mare de cazuri de infecții BA.1 au raportat o creștere a numărului de cazuri de BA.2, a spus Ozer.

Dacă o infecție BA.1 anterioară nu protejează împotriva BA.2, ”ar putea fi un fel de val cu două cocoașe”, Dr. Egon Ozer, expert în boli infecțioase la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.

”Este prea devreme să știm dacă acest lucru se va întâmpla”, a explicat expertul.

Partea bună în toată această chestiune este că vaccinurile și dozele booster încă ”țin oamenii departe de spital și nu lasă pacienții să moară”.

ADVERTISEMENT
Tags: