News
notix pixel id

Anunț surprinzător. Varianta Omicron, detectată în Olanda înainte ca mutația să fie raportată în Africa de Sud

Varianta Omicron a Covid-19 ar fi fost detectată în Olanda înainte ca mutația să fie raportată în Africa de Sud. Anunțul a fost făcut de Institutul Național pentru Sănătate Publică din statul european.
30.11.2021 | 16:31
Anunț surprinzător. Varianta Omicron, detectată în Olanda înainte ca mutația să fie raportată în Africa de Sud
Varianta Omicron, detectată în Olanda înainte ca mutația să fie raportată oficial în Africa de Sud. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În weekend-ul trecut, Olanda anunța primele cazuri depistate cu varianta Omicron a Covid-19, noua tulpină care a alertat planeta. Cei infectați, 14 la număr, erau pasageri ai unei aeronave sosite din Africa de Sud.

Între timp, autoritățile medicale batave au venit cu date noi în privința noii mutații. Se pare că primele persoane infectate nu ar fi acestea.

Varianta Omicron, detectată în Olanda înainte ca mutația să fie raportată oficial în Africa de Sud

Institutul Național pentru Sănătate Publică din Olanda anunță că tulpina Omicron a fost detectată pentru prima dată la două persoane cărora li s-au prelevat probe pe 19 și 23 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Medicii din această țară încă nu au informații în privința istoricului de călătorie al acestor persoane. Așadar, nu este clar dacă ele au fost recent în Africa de Sud sau în state din acea zonă.

”Am descoperit varianta Omicron a coronavirusului în două probe care au fost prelevate pe 19 noiembrie şi 23 noiembrie. Nu este clar dacă aceste persoane au vizitat sudul Africii”, a anunțat Institutul Naţional pentru Sănătate Publică din Olanda, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Autorităţile medicale din Olanda anunță că au început demersuri pentru a contacta şi testa mii de pasageri care au călătorit dinspre Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia şi Zimbabwe.

Reamintim că Organizația Mondială a Sănătății a primit prima notificare din partea Africii de Sud despre noua tulpină B.1.1.529 – Omicron pe 24 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Ulterior, pe 26 noiembrie, OMS a decis că noua variantă de coronavirus secvențiată de cercetătorii din Africa de Sud este o ”variantă îngrijorătoare”, care are un potențial de reinfectare mai mare decât al celorlalte variante.

Olanda a anunțat 14 cazuri de infectare cu Omicron, în weekend

Duminică, 28 noiembrie, Olanda a confirmat duminică 14 cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului în rândul a 61 de pasageri testaţi pozitiv la Covid-19 după ce au sosit vineri cu două zboruri din Africa de Sud.

ADVERTISEMENT

Autoritățile de la Amsterdam spun că există posibilitatea ca în rândul acestora şi alţii să fie infectaţi cu aceasta variantă, întrucât secvențierea probelor nu s-a încheiat.

Primele analizele ale tulpinii Omicron indică faptul că aceasta pare a avea un risc mai mare de infecție decât mutațiile anterioare. Totodată, oamenii de știință spun că va dura aproximativ 2-3 săptămâni până se va afla dacă varianta descoperită în Africa de Sud poate eluda vaccinurile existente.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 866. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri