News

Varianta Omicron a virusului COVID-19 prezintă un risc enorm la nivel mondial, avertizează OMS

Organizația Mondială a Sănătății, avertisment cu privire la riscul extrem de mare pe care îl prezintă Omicron, noua tulpină a coronavirusului. Tot mai multe țări își închid granițele
29.11.2021 | 14:59
Varianta Omicron a virusului COVID19 prezinta un risc enorm la nivel mondial avertizeaza OMS
ADVERTISEMENT

Cea mai nouă tulpină a virusului COVID-19, Omicron, creează panică la nivelul întregii lumi. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că această variantă a coronavirusului reprezintă un risc foarte mare, din cauza numărului neobișnuit de mutații. Lipsa informațiilor științifice cu privire la cât de ușor se răspândește Omicron  sau severitatea bolii în urma infectării provoacă îngrijorare.

Varianta Omicron, un risc extrem de mare pentru întreaga lume

Specialiștii din domeniul sănătății explică că riscul foarte mare este dat și de imprevizibilitatea Omicron. În acest moment nu există informații referitoare la periculozitate şi transmisibilitate. Nu se știe sigur dacă noua tulpină se răspândește mai ușor de la persoană la persoană comparativ cu tulpinile anterioare. De asemenea, nu este clar dacă infecția cu Omicron provoacă o boală mai gravă față de îmbolnăvirile cu alte variante, inclusiv Delta.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor preliminare oferite de OMS, există rate de spitalizare în creștere în Africa de Sud, locul unde a fost descoperită noua tulpină. Acest lucru poate fi cauzat mai degrabă de creșterea numărului total de persoane care se infectează, decât de rezultatul unei infecții specifice cu Omicron. În prezent, nu există informații care să sugereze că simptomele asociate cu Omicron sunt diferite de cele ale altor variante. Infecțiile raportate inițial au fost în rândul studenților – indivizi mai tineri care au tendința de a avea o boală mai ușoară – dar înțelegerea nivelului de severitate al variantei Omicron va dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

Persoanele infectate anterior, susceptibile să se reinfecteze cu Omicron

OMS menționează că există posibilitatea ca cei care s-au îmbolnăvit cu o tulpină anterioară a COVID-19 să se reinfecteze cu varianta Omicron. Nici acest lucru nu este însă sigur, iar specialiștii spun că mai multe informații vor fi disponibile în perioada următoare. Aceștia precizează că toate variantele de COVID-19, inclusiv varianta Delta, care este dominantă la nivel mondial, pot provoca boli severe sau deces, în special pentru persoanele cele mai vulnerabile și, prin urmare, prevenirea este întotdeauna esențială.

ADVERTISEMENT

Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron, subliniază Organizația Mondială a Sănătății.

Eficacitatea vaccinurilor în cazul Omicron, nesigură

Oamenii de știință explică că evitarea infectării este cu atât mai necesară cu cât eficacitatea vaccinurilor este nesigură în cazul tulpinii Omicron. Noua variantă are multiple mutații, acesta fiind și motivul pentru care specialiștii sunt reținuți în ceea ce privește eficiența imunizării. Ei precizează, totuși, că vaccinurile rămân esențiale pentru reducerea bolilor severe și a decesului, inclusiv împotriva variantei circulante dominante, Delta. Vaccinurile actuale rămân eficiente împotriva bolilor severe și a decesului, confirmă Organizația Mondială a Sănătății.

ADVERTISEMENT

Țările își închid granițele de teama noii tulpini

Noua tulpină se răspândește cu rapiditate atât în Europa, cât și de-a lungul întregii lumi. Japonia este una dintre țările care interzice intrarea în țară a străinilor din această cauză. Premierul japonez, Fumio Kishida, a anunțat luni că va închide granițele începând de marți, pentru a evita riscul răspândirii noii tulpini pe teritoriul japonez. „Luăm măsuri cu un puternic sentiment de criză”, a declarat Kishida, potrivit theguardian.com.

Japonia a urmat exemplul Israelului, care a luat măsura închiderii granițelor începând de duminică. Israelul a promis, de asemenea, că va folosi tehnologia de urmărire a telefoanelor în scop antiterorist, pentru a combate Omicron.

ADVERTISEMENT

Miniștrii sănătății din cadrul grupului G7 se întâlnesc astăzi de urgență pentru a discuta despre eventualele măsuri care trebuie luate în vederea combaterii variantei Omicron a COVID-19 care se răspândește în întreaga lume și care forțează închiderea frontierelor. Întâlnirea a fost convocată de președintele G7 a Marii Britanii.

“Măsurile trebuie respectate în continuare”, avertizează OMS

Organizația Mondială a Sănătății recomandă liderilor țărilor din întreaga lume să continue să pună în aplicare măsuri eficiente de sănătate publică pentru a reduce răspândirea virusului, folosind o analiză a riscurilor și o abordare bazată pe știință. OMS precizează că oferă statelor sprijin și îndrumări atât pentru prevenirea infectării, cât și pentru combaterea răspândirii acesteia.

Specialiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să respecte, în continuare, toate măsurile pentru reducerea riscului de infectare cu orice tulpină a coronavirusului. Cei mai eficienți pași pe care oamenii îi pot lua pentru a reduce răspândirea virusului COVID-19 sunt următorii: să păstreze distanța fizică de cel puțin 1 metru față de alte persoane, să poarte masca în mod corespunzător, să evite spațiile aglomerate și, nu în ultimul rând, să se vaccineze.

ADVERTISEMENT