News

Varianta Omicron, de patru ori mai contagioasă decât Delta, arată un studiu

Varianta Omicron este de patru ori mai contagioasă decât Delta, afirmă un studiu realizat de un cercetător din Japonia. Iată la ce concluzii a mai ajuns acesta.
10.12.2021 | 22:01
Varianta Omicron de patru ori mai contagioasa decat Delta arata un studiu
Varianta Omicron, de patru ori mai contagioasă decât Delta. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Noua variantă a coronavirusului este de patru ori mai contagioasă decât varianta Delta, cea care face ravagii în lume în acest moment.

Conform unui studiu realizat de un specialist japonez, această nouă tulpină din Africa se transmite mult mai repede. Mai precis, aceasta poate fi luată de la o persoană la alta de patru ori mai repede.

ADVERTISEMENT

Mai mult decât atât, Hiroshi Nishiura, profesor de științe a sănătății și a mediului la Universitatea Kyoto, cel care este autorul studiului, a mai transmis și că varianta nu ține cont de imunitate, fie că ea a fost obținută prin vaccin sau prin metode naturale.

Omicron, de patru ori mai contagios decât Delta, arată un om de știință japonez

„Varianta omicron transmite mai mult și scapă mai mult de imunitatea construită în mod natural și prin vaccinuri”, a spus Nishiura, care a prezentat concluziile sale miercuri la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului sănătății, conform Bloomberg.

ADVERTISEMENT

Deocamdată, această variantă este încă analizată de cercetători, iar despre ea nu se cunosc atât de multe lucruri.

Cert este că mai mulți specialiști au declarat că tulpina Omicron este mai contagioasă, dar mai puțin letală.

ADVERTISEMENT

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că noua tulpină a coronavirusului ar putea crea „consecințe severe”.

Cât de eficiente sunt vaccinurile în fața noii variante

O altă întrebare legitimă în aceste momente este aceea dacă vaccinurile care sunt existente pe piață sunt eficiente în fața noii variante.

ADVERTISEMENT

Conform coordonatorului campaniei de vaccinare din țara noastră, datele cunoscute până la acest moment arată că vaccinurile sunt mai puțin eficiente decât în fața variantelor deja cunoscute la nivel mondial, cum ar fi Delta.

„Ceea ce știm cu toții până la acest moment este că această variantă, Omicron, a acumulat cel mai mare număr de mutații din variantele circulante până la acest moment și care sunt cunoscute.

Din datele publicate în ultima săptămână, practic avem câteva concluzii preliminare.

Și anume că activitatea neutralizantă a anticorpilor, atât obținuți ca urmare a trecerii prin boală, cât și ca urmare a primei scheme de vaccinare, este mult, mult mai redusă”, a declarat vineri Valeriu Gheoghiță, într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT