News

Ce deosebește varianta Omicron de mutațiile precedente Covid-19. Anunțul șefei catedrei de virusologie de la UMF Carol Davila

Simona Ruță, șefa disciplinei de virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București explică deosebirile dintre varianta Omicron și mutațiile precedente Covid-19.
30.11.2021 | 07:36
Ce deosebeste varianta Omicron de mutatiile precedente Covid19 Anuntul sefei catedrei de virusologie de la UMF Carol Davila
ADVERTISEMENT

Depistată recent pentru prima oară în Africa de sud, tulpina Omicron a Covid-19 se deosebește aproape total de mutațiile anterioare ale bolii, care au fost și ele destul de numeroase și au culminat în ultimele luni cu Delta.

Simona Ruță, profesor universitar și șefă a disciplinei de virusologie de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, vine cu explicații în privința caracteristicilor noii variante de SARS-CoV-2.

ADVERTISEMENT

Care sunt deosebirile dintre varianta Omicron și mutațiile precedente de Covid-19

Medicul român este de părere că această nouă mutație de Covid-19, care a primit recent numele de ”Omicron”, s-ar putea să fie în circulație de mai mult timp, doar că ea nu a fost depistată.

”Se poate să fi fost o variantă care să fi circulat într-o țară care nu face suficient de multă secvențiere genomică, o țară din Africa – nu Africa de Sud, pentru că acolo există multă secvențiere genomică, dar altă țară din Africa – în care varianta să fi circulat „sub radar”, cum se spune, un timp îndelungat, până când să fi ajuns la nivelul acesta de mutații”, a spus Simona Ruță, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Ceea ce scoate în evidență când vorbim de Omicron, este un ”salt genomic extraordinar de mare”, mai consideră medicul de la Carol Davila.

”Ce este frapant la această variantă Omicron este divergența față de celelalte tulpini pe care le-am văzut până acum. Este o variantă care a făcut un salt genomic extraordinar de mare și așa ceva nu se poate întâmpla dintr-odată”, a mai adăugat profesorul universitar.

ADVERTISEMENT

Acest număr considerabil de mutații ”semnalează o evoluție îndelungată, o evoluție care s-ar fi putut produce, într-adevăr, la o persoană imunosupresată. Aceste persoane fac în general infecții de lungă durată, cu eliminare prelungită de virus și cu o variabilitate foarte mare.

Că a fost vorba de un pacient HIV pozitiv sau de un alt pacient imunosupresat, asta nu putem să știm”, spune profesorul universitar Simona Ruță.

ADVERTISEMENT

Simona Ruță: E puțin probabil ca mutația Omicron să anuleze complet eficacitatea vaccinurilor

Simona Ruță mai spune că indiferent cât de virulentă se va dovedi Omicron în urma analizelor finale de laborator, este puțin probabil ca imunitatea dată de vaccinare sau de trecerea prin boală să fie complet nefuncțională față de tulpina din Africa de Sud.

”Mă îndoiesc că este posibil să se anuleze complet eficacitatea vaccinurilor. E adevărat că această variantă are o serie de mutații care produc îngrijorare din punct de vedere al capacității de evadare de sub recunoașterea sistemului imun.

Este posibil să fie mai prost neutralizată și de imunitatea de după infecție, și de imunitatea de după vaccinare, dar chiar dacă acest lucru se va întâmpla, există un răspuns imun celular care este activ și este puțin afectat de toate mutațiile care sunt prezente în variante”, a mai declarat, luni, profesorul universitar Simona Ruță.

ADVERTISEMENT
Tags: