News

Varianta Omicron este mai agresivă? Mai sunt vaccinurile eficiente? Ce spun experții de la ROVaccinare

Varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a provocat îngrijorare în toată lumea. Specialiştii de la RoVaccinare răspund la toate întrebările despre noua formă a coronavirusului.
30.11.2021 | 14:54
Varianta Omicron este mai agresiva Mai sunt vaccinurile eficiente Ce spun expertii de la ROVaccinare
ADVERTISEMENT

Pe pagina de Facebook RoVaccinare au fost publicate răspunsurile experților la cele mai importante întrebări despre varianta Omicron. Aceștia precizează că vaccinurile și-au dovedit eficiența împotriva tuturor variantelor de COVID-19 care au circulat până acum și pot fi modificate pentru a ne proteja împotriva unor tulpini noi .

De ce a fost clasificată Omicron ca variantă de ingrijorare

OMS a luat această decizie întrucât varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2 a acumulat un număr mare de mutații comparativ cu tulpina parentală. Unele dintre mutații sunt comune cu anumite variante anterioare și pot favoriza transmiterea ridicată și chiar rezistența la anticorpii dobândiți prin boală sau prin vaccinare, se arată în mesajul celor de la ROVaccinare.

ADVERTISEMENT

Specialiștii precizează că au fost depistate mutații noi la această variantă, iar efectul lor nu este bine cunoscut, astfel că e greu de spus în momentul de față cum acționează aceste modificări.

De ce suferă virusul mutații?

“Pe parcursul infecției, virusul trebuie să facă miliarde și miliarde de copii ale codului său genetic. Uneori, în procesul de replicare apar și erori, iar unele “litere” sunt “copiate” greșit. SARS-CoV-2 are mecanisme pentru a corecta majoritatea erorilor de copiere, dar nici aceste mecanisme nu pot funcționa perfect, iar unele mutații mai scapă”, se arată în mesajul ROVaccinare.

ADVERTISEMENT

Potrivit experților, cele mai multe mutații au un efect minor sau inexistent asupra biologiei virusului, însă când acestea îi oferă virusului un avantaj (transmisibilitate mai mare sau capacitatea de a “ocoli” o parte din mecanismele de protecție ale organismului), atunci ele sunt selectate și se propagă mai departe.

“Sunt principii evolutive clasice, supraviețuirea celui mai adaptat la condițiile de mediu de la un moment dat, dar care se produc acum cu o viteză amețitoare din cauza numărului mare de cazuri de infecție care îi oferă virusului multiple șanse de a se adapta”, se arată în mesajul menționat.

ADVERTISEMENT

Cum a apărut varianta Omicron?

Specialiștii nu au, deocamdată, un răspuns clar. Este limpede, însă, că la Omicron și la unele variante virale anterioare lipsesc mai multe generații de legătură.

În prezent circulă mai multe teorii despre modul în care a apărut varianta Omicron. Experții bănuiesc că unele tulpini virale din generațiile de legătură ar fi putut circula pentru mai mult timp în zone cu capacitate insuficientă de secvențiere pentru a le detecta, acumulând mutații.

ADVERTISEMENT

O altă teză este că virusul a evoluat într-o gazdă care nu a putut elimina infecția pentru o perioadă foarte mare (câteva luni), ceea ce a permis acumularea tuturor mutațiilor observate înainte de a se transmite mai departe.

Varianta Omicrom este mult mai transmisibilă?

Această variantă a devenit dominantă într-un interval foarte scurt de la observarea primelor secvențe, pe fondul unui număr foarte mic de infecții cu alte variante în perioada în care a fost descoperită.

În lipsa altor date, este prea devreme pentru ca experții să se pronunțe. “Va trebui să vedem cum va evolua numărul de cazuri de infecție cu Omicron în zone cu incidență crescută a altor variante virale (ex. Delta)”, se arată în postarea ROVaccinare.

Mai sunt vaccinurile eficiente împotriva tulpinii Omicron?

Deși există suspiciunea că Omicron ar putea depăși protecția asigurată prin vaccinare, încă nu există date suficiente în acest sens. Specialiștii consideră că ar fi necesar un număr mare de mutații pentru a ocoli în totalitate mecanismele de protecție.

“Răspunsul imun este policlonal. Simplificat doar pentru răspunsul în anticorpi, asta înseamnă că în urma infecției sau vaccinării sistemul nostru imunitar nu dezvoltă un singur tip de anticorp. În schimb, o multitudine de celule “învață” să producă anticorpi diferiți care se leagă de fragmente diferite ale proteinelor virusului. Unele dintre aceste fragmente pot fi modificate prin mutații și unii anticorpi devin ineficienți, dar pentru a evita în totalitate recunoașterea, virusul ar trebui să se modifice foarte mult, iar acest lucru i-ar putea aduce unele dezavantaje”, arată cei de la ROVaccinare.

Potrivit cercetătorilor, deși unele variante virale s-au dovedit mai eficiente și au evitat parțial răspunsul imun protector, acestea nu au devenit dominante global fiindcă nu au căpătat și un avantaj de transmisibilitate comparativ cu alte variante care circulau în aceeași perioadă de timp.

“Răspunsul imun nu se limitează doar la anticorpi, iar virusul ar trebui să acumuleze mutații în mai multe regiuni pentru a evita în totalitate mecanismele protectoare. Asta nu înseamnă că apariția unei variante care să nu mai fie recunoscută deloc de către răspunsul imun dobândit în urma vaccinării sau a infecției este imposibilă, ci doar că o astfel de combinație optimă de mutații ar fi mai puțin probabilă pe termen scurt”, explică experții.

Mai are rost să ne vaccinăm?

Specialiștii de la ROVaccinare răspund la această întrebare cu datele incontestabile acumulate până acum: vaccinurile s-au dovedit eficiente împotriva tuturor variantelor virale ce au circulat până acum, în special împotriva evoluției severe a COVID-19, a spitalizării și a deceselor.

“Este puțin probabil ca situația să fie total diferită în cazul variantei Omicron și să revenim la perioada pandemiei în care vaccinurile nu erau disponibile. De asemenea, în momentul de față, în Europa și în majoritatea lumii varianta dominantă este Delta, față de care știm deja că vaccinurile actuale protejează”, menționează aceștia.

Experții fac o altă precizare importantă: vaccinurile actuale pot fi modificate rapid în cazul în care Omicron sau altă variantă se vor dovedi capabile să ocolească suficient de mult răspunsul imun dobândit prin vaccinare.

“Nu trebuie să vedem acest lucru ca fiind excepțional. În fond, vaccinurile antigripale sunt adaptate pentru fiecare sezon la tulpinile virale dominante”, subliniază mesajul ROVaccinare.

ADVERTISEMENT