News

Varianta Omicron la copii. Motiv de panică sau nu? Precizările epidemiologilor români

Epidemiologii români au vorbit despre varianta Omicron la copii. Unii dintre ei au precizat că nu există motiv de panică. Alții nu sunt de aceeași părere
24.01.2022 | 22:10
Varianta Omicron la copii Motiv de panica sau nu Precizarile epidemiologilor romani
ADVERTISEMENT

Apariția variantei Omicron a determinat și o creștere a numărului de cazuri de infecție cu Covid-19 la copii. Epidemiologii români au vorbit despre acest subiect, unii dintre ei precizând că nu există motiv de panică.

Varianta Omicron la copii. Motiv de panică sau nu? Precizările epidemiologilor români

Cu o experiență de mai bine de zece ani în domeniul medical, epidemiologul Doina Azoicăi a făcut un anunț îmbucurător în ceea ce privește varianta Omicron la copii.

ADVERTISEMENT

Aceasta a precizat că, într-adevăr, cei mici sunt mai susceptibili în a contracta noua tulpină de coronavirus comparativ cu valurile anterioare, însă Omicron nu constituie un motiv de îngrijorare pentru micuți, cum au mai spus alte voci în mediul online.

“În ultimele 7 zile, în România, faţă de 7 zile anterioare, rata de spitalizare la adulţi a crescut de şase ori, iar la copii de două ori.

ADVERTISEMENT

Infecţia la copil este mai frecventă decât la adult faţă de situaţia celorlalte valuri epidemice în care au circulat celelalte tulpini. Incidenţa nu este atât de mare la copii nici cu Omicron.

Dar se constată că faţă de variantele Alpha sau Beta, care au circulat în valurile anterioare, infecţia este mai mare la copii pentru că ei nu au niciun fel de protecţie”, a mai menționat Doina Azoicăi.

ADVERTISEMENT

Potrivit epidemiologului, chiar dacă numărul cazurilor de infecție a crescut în rândul celor mici, aceștia fac forme ușoare. În plus, conform acesteia, rata de spitalizare nu este foarte crescută la copii.

Adrian Marinescu, despre sfârșitul pandemiei

De aceeași părere cu epidemiologul Doina Azoicăi este și directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, Adrian Marinescu, care a explicat că nu avem de ce să ne facem griji în privința noii tulpini.

ADVERTISEMENT

“Omicron e o variantă foarte infecţioasă şi nu e o surpriză că sunt mai multe infectări decât în valurile anterioare. Însă Omicron dă forme mai uşoare ale bolii, chiar în cazul spitalizărilor.

Am văzut ştiri în care se spune cât de multe infectări sunt şi că ar fi o catastrofă pentru copii. Astfel de afirmaţii nu au nicio acoperire în realitate şi nu au nicio legătură cu partea ştiinţifică”, a declarat acesta.

Mai mult de atât, Adrian Marinescu este de părere că pandemia se apropie de final, chiar dacă în această perioadă numărul cazurilor este ceva mai mare.

Ce crede Octavian Jurma despre varianta Omicron la copii

Octavian Jurma nu este, însă, de aceeași părere cu cei doi. Acesta consideră că, dimpotrivă, Omicron reprezintă un pericol pentru copii.

“Omicron odată ajuns în casele noastre spitalizează adulţii de 2 ori mai încet decât Delta, dar spitalizează copiii de 2x mai repede decât Delta.

Altfel spus, Omicron a devenit populist şi cruţă adulţii în schimbul copiilor. Iar noi îl aplaudăm şi îl îmbrăţişam.

Dezgustător! Până la finalul lunii, şcolile vor fi decimate de Omicron şi cele care mai sunt deschise, vor fi relativ sigure pentru 3-4 luni după infectarea în masă”, a postat Octavian Jurma pe contul său de Facebook.

Octavian Jurma a mai avertizat că săptămâna aceasta vor fi peste 30 de mii de cazuri pe zi, însă cifrele din ultimele zile par să îl contrazică.

ADVERTISEMENT
Tags: