News

Varianta Omicron a fost deja identificată în 38 de ţări. Mesajul OMS privind eficacitatea vaccinurilor

Maria Van Kherkove, una dintre expertele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a transmis un mesaj important privind eficacitatea vaccinurilor în fața variantei Omicron.
04.12.2021 | 12:53
Maria Van Kherkove, una dintre expertele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a transmis un mesaj important privind eficacitatea vaccinurilor în fața variantei Omicron.
ADVERTISEMENT

Varianta Omicron dă bătăi de cap oficialilor de la OMS. Această nouă versiune a coronavirusului a fost identificată în 38 de țări.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că va fi nevoie de cel mult trei săptămâni pentru a analiza şi a concluziona, pe baza datelor ştiinţifice culese, impactul produs de varianta Omicron. Atunci s-ar putea determina cu mai multă claritate eficienţa vaccinurilor anti-COVID-19 împotriva acestei mutații.

ADVERTISEMENT

Totodată, în acel moment se va depista clar și capacitatea de transmitere a variantei Omicron și gravitatea bolii pe care o poate cauza, relatează EFE.

Impactul variantei Omicron asupra eficacității vaccinurilor. Mesajul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii

Foto: Hepta.ro

“Marea întrebare este legată de vaccinuri şi vom avea nevoie de mai mult timp pentru a înţelege impactul său asupra lor.

ADVERTISEMENT

Această variantă are un mare număr de mutaţii, pe unele le cunoaştem, pentru că deja le-am văzut la alte variante, astfel încât avem unele piste privind o posibilă scădere a eficacităţii vaccinurilor”, a declarat epidemiologul Maria Van Kherkove, una dintre expertele OMS în combaterea globală a pandemiei de COVID-19, conform Agerpres.

“Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei”, a subliniat reprezentanta Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

ADVERTISEMENT

Deși varianta Omicron a fost identificată în 38 de ţări, Van Kherkove a precizat că creșterea mare a cazurilor de COVID-19 din ultimele săptămâni, mai ales în Europa, nu are legătură cu această mutație, ci este o consecinţă a circulaţiei intense a variantei Delta.

OMS, despre varianta Omicron: “Încă nu avem toate informaţiile şi vom avea nevoie de încă o săptămână sau trei”

Foto: Hepta.ro

Este însă clar că, dacă adăugăm “o nouă variantă, lucrurile se vor complica şi mai mult”, a precizat experta OMS, Maria Van Kherkove.

ADVERTISEMENT

Pentru a împiedica răspândirea variantei Omicron, reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății le cere liderilor politici să ia măsuri mai aspre cât mai repede.

ADVERTISEMENT
Tags: