Dan Petrescu a ieșit din nou în decor, fiind protagonistul unei adevărate crize de nervi în prima repriză a meciului CFR Cluj – Unirea Slobozia 3-0. Marcel Pușcaș, invitat în cea mai recentă ediție a emisiunii FANATIK SUPERLIGA, susține că situația lui Dan Petrescu nu este singulară, însă a transmis că atitudinile unor astfel de antrenori vulcanici se vor răsfrânge asupra propriilor fotbaliști.
Dan Petrescu este recunoscut în lumea fotbalului din România ca fiind un antrenor extrem de impulsiv. În meciul cu Unirea Slobozia (3-0), „Bursucul” a fost eliminat de „centralul” Andrei Chivulete pentru proteste vehemente.
Marcel Pușcaș a transmis că pericolul nu este eliminarea lui Dan Petrescu, ci faptul că atitudinea antrenorului va avea repercusiuni asupra fotbaliștilor care își vor căuta singuri dreptatea pe teren. „Pericolul cel mare nu-i neapărat suspendarea antrenorului pentru că Dan Petrescu nu e caz singular.
Mai există și Dorinel Munteanu, Leo Grozavu era, sunt mai mulți. Problema mare în situațiile de acest gen este că jucătorii se uită chiar cu atenție la toate declarațiile oficialilor clubului, inclusiv președinți, directori tehnici, sportivi și antrenori, iar la un moment dat, după astfel de declarații, ei se simt protejați de către antrenor, președinte, iar în a doua etapă jucătorul crede că i se cuvine și începe el să riposteze în teren.
Din această dorință, de a fi apărați, ei își maschează propriile evoluții proaste în urma unor erori de arbitraj. Sigur că arbitrajele în România nu sunt perfecte, dar sunt departe de a fi tendențioase. Sunt lucruri care se întâmplă și nivelul nu este la cel mai înalt punct. Nivelul arbitrajului este modest, cum este și nivelul fotbalului românesc.
La injurii, clar se scoate cartonașul roșu. Repet, cel mai mare pericol este că în următoarele etape acești jucători, când poate nu vor mai avea evoluții bune, se vor ascunde și își vor cere singuri dreptatea pe teren prin gesticulări, injurii, reproșuri directe la adresa arbitrilor. Antrenorul care se manifestă la fel, ca Dan Petrescu, va trebui să convingă și jucătorii că trebuie să fie preocupați de joc.
Asta va mai dura câteva meciuri, poți să pierzi mai multe puncte cu astfel de atitudini. Ăsta mi se pare mie pericolul cel mai mare, nu că a fost eliminat Dan Petrescu. A fost eliminat, va mai fi eliminat, au fost și alții, se întâmplă și la case mai mari. Problema este ce înțeleg jucătorii din atitudinea antrenorilor.
Dacă vă uitați la meciurile lui Boloni veți vedea că ‘fierbe’ pe margine. Urlă, țipă, sare într-un picior. Reacțiile sunt normale pentru că e tensiunea meciului de așa natură. Un om care răspunde de rezultatul direct nu poate sta ca un suporter la marginea terenului.
Ce este mai îngrijorător pe lângă atitudinea antrenorului este că și alții de pe bancă reacționează astfel. Nu înțeleg ce obții cu înjurăturile astea, ce crezi că înțelege un jucător? Se descarcă sau vrea să vadă lumea din club cât de preocupat este?”, a spus Marcel Pușcaș, la FANATIK SUPERLIGA.
Andrei Vochin a dat ca exemplu regulamentul din tenis, unde arbitrii sunt înștiințați în momentul în care jucătorii folosesc injurii. Specialistul FANATIK SUPERLIGA susține că Dan Petrescu are noroc la nivel internațional, pentru că străinii nu înțeleg cuvintele folosite de antrenorul român.
„Șansa lui în zona internațională, în alte campionate sau în meciuri de cupe europene este că fotbalul nu are un regulament precum tenisul. În tenis, după ce o grămadă de jucători au înjurat arbitrul într-un hal fără de hal prin anii ’70-80, undeva în jurul anilor ’90 s-a introdus un cod de translație a tuturor înjurăturilor din toate limbile pământului.
Arbitrul este înștiințat în momentul în care un jucător folosește cuvinte inferioare într-o anumită limbă. Imediat se face traducerea și primește ce trebuie să primească. Din acel moment nu se mai înjură la fel, dar în fotbal nu există așa ceva”, a spus și Andrei Vochin, la FANATIK SUPERLIGA.