News

Variola maimuței aduce starea de urgență într-un mare oraș din SUA. Autoritățile cer disperate vaccinuri

Oficialii din San Francisco au declarat stare de urgență de sănătate publică, ca răspuns la răspândirea tot mai mare a cazurilor de variolă a maimuței în oraș.
29.07.2022 | 11:17
Variola maimutei aduce starea de urgenta intrun mare oras din SUA Autoritatile cer disperate vaccinuri
Autoritățile locale critică răspunsul lent al guvernului federal Foto: Lea Suzuki/The Chronicle
ADVERTISEMENT

Starea de urgență îi permite primarului London Breed și altor oficiali ai orașului să trimită resurse și personal pentru a face față focarului de variolă din ce în ce mai intens.

Variola maimuței aduce starea de urgență într-un mare oraș din SUA

Până joi, a spus primarul, orașul a contabilizat 281 de persoane infectate cu variola maimuței. Oficialii din domeniul sănătății au spus că anticipează că acest bilanț va crește în zilele și săptămânile următoare.

ADVERTISEMENT

Creșterea rapidă a numărului de cazuri de variola maimuței din San Francisco s-a ciocnit cu deficitul de vaccinuri disponibile.

Până în prezent, oficialii orașului au spus că au primit aproximativ 8.200 de doze de vaccin Jynneos, care are scopul de a preveni variola maimuței și variola la adulți.

ADVERTISEMENT

„Ne dorim flexibilitate pentru a ne putea folosi resursele pentru a servi cel mai bine publicul și pentru a proteja sănătatea”, a spus Susan Philip, ofițer de sănătate din San Francisco, relatează San Francisco Chronicle.

„De asemenea, vrem să ne afirmăm angajamentul față de sănătatea comunităților noastre LGBTQ din San Francisco, așa cum am făcut-o întotdeauna ca oraș”, a adăugat ea, referindu-se la populația cea mai afectată de variola maimuței până acum.

ADVERTISEMENT

Nu sunt prevăzute restricții

Philip a subliniat că nu intenționează să ceară niciun lockdown sau nicio restricție, o postură care distinge această stare de urgență de ordinele de sănătate emise pe tot parcursul pandemiei de COVID-19.

Poate mai îngrijorătoare decât numărul mare de infecții a fost traiectoria, care „continuă să crească”, a spus Philip, „deoarece știm că există mai multe cazuri care nu au fost încă diagnosticate”. Testarea a crescut, a indicat ea, dar nu suficient pentru a o face accesibilă universal.

ADVERTISEMENT

„Dacă ar exista vreo altă comunitate care să fie afectată în mod disproporționat de variola maimuței, așa cum a fost afectată comunitatea gay, toată țara s-ar ridica”, a spus primarul Breed în timpul unei conferințe de presă.

Alături de oficialii locali din domeniul sănătății, Breed a criticat ceea ce ea a numit un răspuns federal lent la focar și a făcut referire la cele mai negre zile ale pandemiei de SIDA din San Francisco, când orașul a fost lăsat să se descurce practic pe cont propriu.

Orașul are încă traume de la pandemia de SIDA din anii 80

Primarul a spus că starea de urgență locală „ne va permite să continuăm să ne sprijinim cei mai expuși riscuri, în timp ce ne pregătim mai bine pentru ceea ce urmează”.

„Răspunsul nostru la COVID-19 ne-a învățat că este imperativ să mobilizăm rapid resursele orașului”, a spus dr. Grant Colfax, directorul Departamentului de Sănătate Publică, alăturându-se primarului la o conferință de presă de joi seară.

El a spus că lupta a fost personală pentru el, în calitate de bărbat gay, care și-a făcut pregătirea medicală în perioada de vârf a pandemiei de SIDA.

De asemenea, criticând ceea ce el numește un răspuns federal lent, senatorul de stat democrat Scott Wiener a declarat în conferința de presă: „S-a întâmplat ceea ce ne-au spus experții că se va întâmpla. Sunt necesare mai multe vaccinuri și rapid”.

La nivelul guvernului, „vâslim în aceeași direcție, trebuie doar să vâslim mult mai repede”, a spus el. El a mai spus totuși că răspunsul federal s-a îmbunătățit oarecum.

San Francisco și Los Angeles, cele mai îngrijorătoare focare de variola maimuței

Cu numărul actual de cazuri, San Francisco și Los Angeles par a fi cele mai îngrijorătoare zone ale focarului de variolă a maimuței din California, care, începând cu 21 iulie, avea al doilea cel mai mare număr de cazuri raportate din țară, după New York, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

În prezent, cele două orașe sunt umăr la umăr, cu aproximativ același număr de infecții, conform lui Philip.

Orașul a cerut o aprovizionare inițială de 35.000 de doze de vaccin – deși Breed a spus că nevoia reală este de 70.000 – și va acorda prioritate vaccinurilor pentru bărbați și persoanele trans care fac sex cu bărbați, care în prezent, spun oficialii, sunt categoriile de populație cele mai vulnerabile la infecție.

În cadrul acestor comunități, bărbații latino-americani au înregistrat un număr disproporționat de cazuri, o disparitate pe care Philip o atribuie răspândirii virusului prin rețele comunitare.

Ea a atribuit deficitul național de vaccinuri unui lanț de aprovizionare limitat de la un producător global, Jynneos, care are sediul în Danemarca. Furnizează vaccinuri pentru un stoc federal care este distribuit statelor și, la rândul său, orașelor.

Autoritățile se vor concentra pe vaccinarea cât mai multor persoane cu prima doză

Departamentul de Sănătate Publică a declarat că se va concentra pe distribuirea primelor doze de vaccin către cât mai multe persoane cu risc, amânând programările pentru a doua doză până când orașul va primi suficiente doze pentru a le administra.

New York City a adoptat această strategie pentru a face față constrângerilor de aprovizionare, deși Administrația pentru Alimente și Medicamente și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor nu au aprobat metoda.

Declararea stării de urgență permite orașului să acceseze fonduri de la guvernul de stat și federal rezervate pentru situații de urgență și să extindă gradul de conștientizare a publicului cu privire la focar.

Starea de urgență va intra în vigoare luni, au spus oficialii orașului.

Deși variola maimuțelor nu este o boală nouă, cazurile recente au explodat în multe țări simultan. San Francisco a raportat primul caz pe 3 iunie, iar numărul infecțiilor a crescut rapid, stârnind îngrijorare în rândul oficialilor din domeniul sănătății care încă încearcă să gestioneze pandemia de COVID-19.

ADVERTISEMENT