News

Variola maimuței, declarată urgență de sănătate publică în SUA. S-ar putea schimba modul de administrare a vaccinurilor

Administrația Biden a declarat variola maimuței o urgență de sănătate publică, din cauza numărului de cazuri în continuă creștere în SUA. Oficialii iau în calcul modificarea modului de administrare a vaccinului.
06.08.2022 | 09:00
Variola maimutei declarata urgenta de sanatate publica in SUA Sar putea schimba modul de administrare a vaccinurilor
Autoritățile americane ar putea schimba modul în care sunt administrate vaccinurile Foto: Eduardo Munoz/Reuters
ADVERTISEMENT

Anunțul a venit în timpul unui briefing cu Departamentul de Sănătate și Servicii Umane. Administrația a fost criticată uneori pentru gestionarea focarului, iar unii au cerut guvernului să declare o urgență națională fără întârziere.

Variola maimuței, declarată urgență de sănătate publică în SUA

De când a fost identificat primul caz de variolă a maimuței din SUA  la mijlocul lunii mai, peste 6.600 de cazuri probabile sau confirmate au fost detectate în Statele Unite. Au fost identificate cazuri în fiecare stat, cu excepția statelor Montana și Wyoming.

ADVERTISEMENT

Declarația vine după anunțul Organizației Mondiale a Sănătății de luna trecută conform căruia variola maimuței este o urgență de sănătate publică de interes internațional.

OMS definește o urgență de sănătate publică de interes internațional, sau PHEIC, ca „un eveniment extraordinar” care constituie un „risc pentru sănătatea publică pentru alte state prin răspândirea internațională a bolii” și „care poate necesita un răspuns internațional coordonat”.

ADVERTISEMENT

Unele orașe și state, inclusiv New York City, San Francisco, California, Illinois și New York, au declarat deja variola maimuței o urgență, permițându-le să elibereze fonduri și resurse pentru a răspunde focarelor de boală.

Marți, președintele Joe Biden l-a numit pe Robert Fenton coordonator național al răspunsului împotriva variolei maimuței la Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Fenton – un administrator regional al Agenției Federale de Management al Urgențelor care supraveghează Arizona, California, Hawaii și Nevada – va coordona răspunsul guvernului federal la focar.

Dr. Demetre Daskalakis, directorul Centrului SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor al Diviziei de Prevenire a HIV/SIDA, va fi coordonator adjunct.

ADVERTISEMENT

Administrația Biden, criticată pentru răspunsul lent la noua criză de sănătate

Administrația Biden a fost aspru criticată de unii experți în sănătate publică pentru că nu s-a mișcat mai repede pentru a aborda criza.

Una dintre criticile la adresa răspunsului administrației a fost că HHS (Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane) a așteptat mai bine de trei săptămâni după primul caz confirmat de variolă a maimuței în SUA pentru a cere ca stocuri vrac de vaccin antivariolic, pe care guvernul îl deține și îl depozitează în Danemarca, să fie îmbuteliate și trimise în SUA pentru distribuție.

Întârzierea a fost în parte din cauza îngrijorării că, odată ce acele vaccinuri au fost scoase din depozitul în vrac, își vor pierde ani de valabilitate.

Variola maimuței poate infecta pe oricine, dar majoritatea cazurilor din focarul din SUA au fost în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, inclusiv bărbați homosexuali și bisexuali și persoane care se identifică ca transgender.

Un contact apropiat cu o persoană infectată este necesar pentru răspândirea virusului variolei maimuței, spun experții.

CDC a anunțat inițial că vaccinurile pentru variola maimuței sunt eliberate din Stocul Național Strategic și sunt oferite contacților „cu risc ridicat” ai pacienților cu variola maimuței, precum și lucrătorilor din domeniul sănătății care îi tratează.

Oficialii federali din domeniul sănătății și-au extins de atunci eforturile de vaccinare pentru a se concentra asupra comunității mai largi de bărbați care fac sex cu bărbați, grupul demografic care alcătuiește majoritatea cazurilor de variola a maimuței din SUA.

Pe lângă furnizarea de vaccinuri, CDC a declarat din iunie că a depus un efort concertat pentru a face educație extinsă și sensibilizare comunității LGBTQ.

Posibilă modificare a modului de administrare a vaccinului

Oficialii din domeniul sănătăţii iau în considerare modificarea modului în care sunt administrate dozele de vaccin împotriva variolei maimuţei, deoarece ţara se află „într-un punct critic de inflexiune” odată cu răspândirea virusului, a declarat, joi, comisarul Administraţiei  americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), dr. Robert Califf.

„În ultimele zile, a devenit clar pentru noi toți că, având în vedere răspândirea continuă a virusului, ne aflăm într-un punct critic de inflexiune, ceea ce impune necesitatea unor soluții suplimentare pentru a aborda creșterea ratelor de infecție”, a spus Califf, relatează CNN.

„Scopul a fost întotdeauna vaccinarea cât mai multor oameni posibil.”

Comisarul a spus că oficialii iau în considerare să permită furnizorilor de asistență medicală să poată folosi o metodă de partajare a dozei în care o fiolă de vaccin Jynneos – folosită anterior ca o singură doză – va fi utilizată pentru a administra până la cinci doze separate.

Această abordare ar schimba modul în care este administrat Jynneos, a spus Califf. În loc ca vaccinul să fie administrat în stratul de grăsime de sub piele, acesta va fi administrat sub stratul de piele.

„Există câteva avantaje ale administrării intradermice, inclusiv un răspuns imun îmbunătățit la vaccin”, a spus Califf.

„Este important de menționat că profilul general de siguranță și eficacitate nu va fi sacrificat pentru această abordare. Vă rugăm să credeți că am explorat toate opțiunile fezabile din punct de vedere științific și credem că aceasta ar putea fi o abordare promițătoare”.

Variola maimuței, simptome mai puțin severe decât variola

Variola maimuței, un virus asemănător variolei, dar cu simptome mai puțin severe, a fost întâlnit în trecut în principal în părți din Africa Centrală și de Vest. Dar, în cadrul focarului actual, Statele Unite au cel mai mare număr de cazuri de variolă a maimuțelor din lume, iar virusul se răspândește rapid.

În urmă cu mai puțin de o lună, erau aproximativ 700 de cazuri, acum sunt de aproape 10 ori mai multe.

Peste 99% dintre persoanele infectate cu variola maimuței din această țară sunt bărbați care fac sex cu bărbați, ceea ce a reprezentat o sarcină delicată pentru oficialii de sănătate publică care comunică cu publicul.

Ei nu vor să stigmatizeze persoanele gay, așa cum sa întâmplat în primele zile ale epidemiei de HIV/SIDA, dar nici nu vor să minimizeze riscul lor particular.

Variola maimuței se transmite mai ales în timpul contactului fizic apropiat. Infecția este rareori fatală – nu au fost raportate decese în Statele Unite – dar poate fi foarte dureroasă.

ADVERTISEMENT