News

Variola maimuței, declarată urgenţă sanitară globală. Șeful OMS: ”Este o epidemie ce poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite”

Reprezentanții OMS au declarat sâmbătă variola maimuţei drept urgenţă sanitară globală. Este cel mai înalt nivel de alertă la care s-a ajuns după raportarea a 16.000 de cazuri în 75 de țări.
23.07.2022 | 19:12
Variola maimutei declarata urgenta sanitara globala Seful OMS Este o epidemie ce poate fi oprita cu ajutorul strategiilor potrivite
Decizie majoră luată de șeful OMS, cu privire la variola maimuței. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Dintre cele 16.000 de cazuri de variola maimuței la nivel mondial, cinci au fost mortale, conform OMS. În același context, dintre cazurile diagnosticate în cele 75 de țări, multe au fost raportate în Europa.

Variola maimuței a declanșat cel mai înalt nivel de alertă

Pe Bătrânul Continent, variola maimuței nu era endemică, transmite EFE, preluată de Agerpres. Decizia a fost anunţată în cadrul unei conferinţe de presă care a fost organizată la Geneva de directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ADVERTISEMENT

Asta s-a întâmplat la două zile după ce un comitet de urgenţă al OMS s-a reunit pentru a evalua epidemia şi implicaţiile acesteia asupra sănătăţii publice.

Analiza şi oportunitatea declarării urgenţei sanitare a fost făcută numai de experți care au cunoștințe vaste despre variolă. Odată cu decizia anunțată de OMS, reţelele naţionale de sănătate sunt obligate să intensifice măsurile de prevenire a răspândirii infectării cu virusul variolei.

ADVERTISEMENT

Inițial, în luna iunie, comitetul de urgență citat alesese să nu declare starea de urgenţă. La acea vreme existau 3.000 de cazuri și nu toți experții erau convinși că se impune necesitatea de a declanşa cel mai înalt nivel de alertă.

Conform reglementărilor OMS, decizia finală aparţine directorului general, cum s-a întâmplat acum, când Tedros Adhanom Ghebreyesus a decis să declare starea de urgenţă.

ADVERTISEMENT

Virusul apare rapid în țări care nu au mai avut cazuri de infectare

Am decis să declar o urgenţă de sănătate publică de nivel internaţional în ceea ce priveşte epidemia de variolă a maimuţei. Virusul se transmite rapid în multe ţări în care nu au existat cazuri până acum”, a spus Tedros.

Conform spuselor șefului OMS, riscul de infectare cu variola maimuţei a fost crescut la un nivel ”ridicat” în Europa. Pe acest continent au fost înregistrate 80% dintre cazuri.

ADVERTISEMENT

Riscul de infectare cu variola maimuţei a rămas la un nivel ”moderat” în celelalte regiuni, printre care se află și Africa, continent pe care boala este endemică de mai multe decenii.

Tedros a mai afirmat că epidemia ”este concentrată mai ales în rândul bărbaţilor care fac sex cu bărbaţi, în special al celor cu parteneri multipli”: ”Asta înseamnă că este o epidemie care poate fi oprită cu ajutorul strategiilor potrivite în grupurile potrivite.”

 

ADVERTISEMENT