News

Variola maimuței, depistată la granița României. Ungaria anunță că a descoperit primul caz de infectare 

Variola maimuței a ajuns la granița României. Ungaria anunță primul caz de infectare cu acest virus. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani.
01.06.2022 | 22:13
Variola maimutei depistata la granita Romaniei Ungaria anunta ca a descoperit primul caz de infectare
Ungaria confirmă primul caz de variola maimuței. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Autoritățile ungare anunță că au depistat primul caz de infectare cu variola maimuței. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 38 de ani.

Variola maimuței a apărut în Ungaria

Vestea a fost dată, mai exact, de unul dintre medicii renumiți din Ungaria, Cecilia Muller, într-o conferință de presă. Acum se încearcă a se afla dacă persoana contaminată are istoric de călătorie peste hotare.

ADVERTISEMENT

Cecilia Muller a explicat că boala rezistă în corp între două și patru săptămâni, dar și că se poate transmite mai ușor la persoanele imunocompromise şi la femeile însărcinate, scrie News.ro

Unde mai este răspândită variola maimuței

Variola maimuței a mai fost descoperită până în prezent, în: Marea Britanie, Spania şi Portugalia, Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Cehia, Danemarca, Scoţia, Elveţia şi Suedia.

ADVERTISEMENT

De altfel, virusul s-a identificat și în Canada, SUA, Australia, Israel, Emiratele Arabe Unite şi Maroc. În România nu s-a confirmat niciun cetățean cu această boală, deși au fost unele cazuri suspecte: un bărbat stabilit în Regatul Unit, aflat în vacanță în Grecia și o femeie din Rădăuți, Suceava. Pentru ambii, medicii au ajuns la concluzia că au varicelă.

Ce spune OMS despre variola maimuței

În urmă cu câteva zile, OMS făcea apel la calm. Despre variola maimuței, experții Organizației dădeau asigurări că nu ar trebui să ne îngrijoreze, deoarece nu se compară cu virusul SARS-COV2.

ADVERTISEMENT

”Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid-19”, a transmis reprezentanta OMS, Sylvie Briand, în timpul unui eveniment de la Geneva.

De altfel, în următoarea perioadă, UE va livra statelor membre vaccin împotriva variolei, inclusiv României, anunța de curând ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Țara noastră a solicitat 1.000 de doze.

ADVERTISEMENT

”Nu este niciun fel de problemă legată de achiziţie, pentru că e vorba de o cantitate mică. Există o instituţie a Uniunii Europene, se numeşte HERA, care se ocupă de urgenţele de sănătate publică.

Prin intermediul HERA fiecare stat membru va primi o cantitate de vaccin, nu ştiu dacă gratuit sau o va achita, dar fiind vorba de puţin vaccin, 1.000 de doze de vaccin cât am solicitat noi iniţial, nu este o procedură complicată.

A fost doar o discuţie informală (despre achiziţionarea de vaccin – n.r.), dumneavoastră vreţi nişte răspunsuri pe care nu le are nimeni, nici la Comisia Europeană.

Acest vaccin este în cantitate redusă, nu se foloseşte pentru că e vaccinul variolic, iar variola a fost o boală eradicată la nivel global. Avem pe data de 30 mai o nouă întâlnire la nivelul HERA să putem să aflăm mai multe detalii concrete, să putem să încercăm să răspundem şi întrebărilor dumneavoastră”, a anunțat Alexandru Rafila într-o conferință de presă.

ADVERTISEMENT