News

Variola maimuței, o infecție rară, raportată în Anglia. Ce este această boală și ce simptome are

O persoană din Anglia a fost depistată cu o infecție rară, numită variola maimuței. Medicii cred că acest caz are legătură cu călătoriile în Africa de Vest.
09.05.2022 | 07:36
Variola maimutei o infectie rara raportata in Anglia Ce este aceasta boala si ce simptome are
Variola maimuței raportată în Anglia ar avea legături cu călătoriile în Africa de Vest. Sursa foto: wikipedia
ADVERTISEMENT

O persoană din Marea Britanie care a călătorit recent în Nigeria, un stat din vestul Africii, a fost depistată cu o infecție extrem de rară.

Variola maimuței raportată în Anglia ar avea legături cu călătoriile în Africa de Vest

Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKSHA) a anunțat, într-un comunicat, că acest caz este tratat în cadrul unei unități specializate pentru boli infecțioase respiratorii din Londra.

ADVERTISEMENT

Pacientul cu infecția variola maimuței a călătorit recent în Nigeria, unde se crede că a luat virusul înainte de a reveni în Regatul Unit, a precizat agenția de sănătate, conform BBC.

În acest moment, persoana infectată este tratată la o unitate expertă în boli infecțioase de la Guy’s and St Thomas’ NHS Trust din Londra.

ADVERTISEMENT

”Este important de spus că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general în rândul publicului larg este foarte scăzut”, a anunțat Colin Brown, șeful departamentului pentru infecții clinice din cadrul UKSHA.

Această boală rară este o infecție virală în urma căreia majoritatea oamenilor se recuperează în câteva săptămâni, potrivit agențiilor medicale britanice.

ADVERTISEMENT

Într-o actualizare recentă, agenția de sănătate din UK a mai spus: ”Ca măsură de precauție, experții UKHSA lucrează îndeaproape cu colegii NHS (Sistemul Național de Sănătate) și vor contacta persoanele care ar fi putut fi în contact strâns cu persoana respectivă pentru a oferi informații și sfaturi privind sănătatea”.

Ce este această boală și ce simptome are bolnavul

Variola maimuței – Monkeypox – este o boală virală rară cauzată de virusul cu același nume. Acesta este întâlnit în zone izolate din centrul și vestul Africii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

ADVERTISEMENT

Virusul apare de regulă la primate și rozătoare, dar poate uneori să se transmită de la acestea la oameni. Boala se răspândește de la o persoană la alta prin expunerea la stropi respiratorii și poate pătrunde în organism prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului.

Simptomele inițiale ale variolei maimuței includ febră, dureri de cap, dureri musculare, dureri de spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane și epuizare, a anunțat UKHSA.

Se poate dezvolta o erupție cutanată, care începe adesea pe față, apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Erupția se schimbă și trece prin diferite etape înainte de a forma în final o crustă, care mai târziu cade.

ADVERTISEMENT
Tags: