News

Variola maimuței, o nouă pandemie în lume? Ce spune medicul Adrian Marinescu

Mai multe cazuri de variola maimuței s-au raportat în lume și există temeri că ar putea fi declarată o nouă pandemie. Care sunt șansele unei astfel de situații, explică dr. Adrian Marinescu.
23.05.2022 | 07:45
Variola maimutei o noua pandemie in lume Ce spune medicul Adrian Marinescu
Ce spune dr. Adrian Marinescu despre variola maimuței. Sursa foto: Twitter
ADVERTISEMENT

Medicul infecționist Adrian Marinescu a vorbit despre virusul variola maimuței, care este deja depistat în: Portugalia, Spania, Suedia, Marea Britanie, Canada și SUA, după cum transmite OMS. Așadar, sunt șanse de instalare a unei noi pandemii la nivel global?

Adrian Marinescu, explicații despre variola maimuței

Dr. Adrian Marinescu spune că din toate datele apărute despre variola maimuței, până acum, și care nu sunt suficiente, nu se poate vorbi despre o nouă pandemie. Specialistul a precizat că în prezent ne confruntăm cu o atenționare din partea autorităților.

ADVERTISEMENT

”Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă.

Hai să ne gândim ce știm despre acest virus. Ştim despre el din 1958, am avut în 1970, primul caz la om (…) Acum lucrurile stau în felul următor, dacă ai un virus care se transmite greu de la om la om, lucru care e demonstrat în acest moment, probabilitatea să ai niște modificări, niște mutați în viitorul apropiat este extrem de mică, nu spun că e imposibil.

ADVERTISEMENT

Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare. Să știți că, în general, când există o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății  apar mai multe cazuri, în sensul că și diagnosticul pus mai ușor.

Urmărim mai bine ce se întâmplă până la urmă. O simptomatologie de tipul gripei și cu o erupție care poate să semene cu varicela apare în destul de multe cazuri”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Adrian Marinescu: ”Să știți că la o boală infecțioasă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să te izolezi”

Medicul infecționist a mai subliniat că este de datoria specialiștilor în sănătate să facă atenționări asupra oricărui virus, iar izolarea este necesară la orice boală infecțioasă.

”Deci viitorul apropiat o să ne spună dacă într-adevăr e o creștere care va fi în dinamică sau nu și vă aduc aminte, de exemplu, cu hepatita misterioasă (…)

ADVERTISEMENT

A fost o atenționare cu hepatita D, cauze necunoscute. La fel se întâmplă și acum. E bine că știm despre această variantă și că o luăm în calcul. E bine, apropo de Belgia, unde e o carantină obligatorie. Să știți că la o boală infecțioasă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să te izolezi. 

Că izolarea devine și obligatorie până la urmă e vorba doar de modalitatea în care se urmărește mai bine situația, dar altfel e clar că trebuie să rămâi acasă cum faci și la bolile eruptive. Dacă ai varicelă, de asemenea, trebuie să izolezi de exemplu”, a mai detaliat medicul Adrian Marinescu.

Sunt cazuri de variola maimuței în România?

Variola maimuței nu este, momentan, confirmată și la noi în țară. Însă, duminică, s-a descoperit primul român cu acest acest virus în Grecia, unde era în vacanță alături de partenera lui. Bărbatul locuiește în Marea Britanie.

În statul elen, individul s-a prezentat la spital în urma unor stări de febră. El și prietena lui sunt acum supravegheați de medici.

”Nu avem alte cazuri, dar din păcate, vă anunț în exclusivitate, avem primul caz de lepră în Grecia! Primul caz de lepră în Grecia a fost anunțat oficial, acum o oră, de Ministerul Sănătății de la noi”, a transmis, duminică seară, la Digi 24 dr. Nikos Koudounis.

ADVERTISEMENT