News

Variola maimuței se poate transmite și prin aerosoli, confirmă CDC. Cine ar trebui să poarte mască de protecție

O modificare bruscă în liniile directoare ale CDC pentru variola maimuței a atras atenția asupra un fenomen puțin cunoscut: ocazional, boala poate fi transmisă prin aerosoli, similar cu COVID-19.
09.06.2022 | 10:03
Variola maimutei se poate transmite si prin aerosoli confirma CDC Cine ar trebui sa poarte masca de protectie
Încă nu se știe care este calea de transmitere dominantă Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) și-au actualizat săptămâna trecută recomandările pentru călătorii care doresc să se protejeze împotriva variolei maimuței. „Purtați mască. Purtarea unei măști vă poate ajuta să vă protejați de multe boli, inclusiv de variola maimuțelor”, se arăta în această actualizare.

Variola maimuței se poate transmite și prin aerosoli, confirmă CDC

Luni seara târziu, acea recomandare a fost ștearsă.

“CDC a eliminat recomandarea privind purtarea măștii din liniile directoare privind protejarea împotriva variolei maimuței în călătorii deoarece a provocat confuzie”, a precizat agenția, marți, într-un comunicat citat de The New York Times.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, agenția mai spune că în țările în care variola maimuței se răspândește, „contacții casnici și lucrătorii din domeniul sănătății” ar trebui să ia în considerare purtarea măștilor. Această recomandare se aplică și „altor persoane care pot fi în contact strâns cu o persoană care a fost confirmată cu variola maimuței”.

Modificarea recomandărilor sugerează un aspect puțin discutat al focarului actual de variola maimuței: faptul că virusul poate fi transmis prin aer, cel puțin pe distanțe scurte. În timp ce acest tip de transmitere este doar un mic factor în răspândirea generală, au spus experții în interviuri, nu există estimări ferme cu privire la cât de mult contribuie.

ADVERTISEMENT

Din 13 mai, când a fost raportat primul caz, peste 1.000 de persoane din 31 de țări au fost diagnosticate cu infecție cu virusul variolei maimuței, iar cel puțin alte 1.000 de cazuri sunt investigate.

În focarele anterioare, majoritatea cazurilor au fost raportate la cei care au avut contact strâns cu un pacient sau animal infectat. Dar, în unele cazuri, transmiterea prin aer a fost singura explicație pentru infecții.

ADVERTISEMENT

În altă parte pe site-ul său, CDC încă îi îndeamnă pe pacienții cu variola maimuțelor să poarte o mască chirurgicală, „mai ales pe cei care au simptome respiratorii”. De asemenea, le cere celorlalți membri ai gospodăriei să „ia în considerare purtarea unei măști chirurgicale” atunci când se află în prezența persoanei diagnosticate cu această boală.

Nu se cunoaște încă modalitatea dominantă de transmitere a virusului

Se presupune că variola maimuței se comportă la fel ca vărul său viral, variola. Într-o analiză din 2012 a transmiterii variolei, dr. Donald Milton, expert în virusologie la Universitatea din Maryland, a descris mai multe cazuri de transmitere prin aer.

ADVERTISEMENT

A fost singura explicație plauzibilă în timpul unui focar de variolă din 1947 de la New York, a scris el, când un pacient a infectat aparent alte șapte etaje într-un spital. Apoi, în 1970, un singur pacient i-a infectat pe alții pe trei etaje ale unui spital din Meschede, Germania, ajutat de curenții de aer din clădire.

Iar oamenii de știință care studiau un focar de variola maimuței din Nigeria din 2017 au observat cazuri de transmitere într-o închisoare și au înregistrat infecții la doi lucrători din domeniul sănătății care nu au avut contact direct cu pacienții.

La o conferință științifică organizată săptămâna trecută de Organizația Mondială a Sănătății, mai mulți cercetători au discutat despre multele necunoscute legate de variola maimuței, inclusiv despre modul său principal de transmitere.

„Este foarte ambiguu care este calea adevărată sau dominantă de transmitere, iar unele dintre acestea pot fi abordate pe modele animale”, a spus Nancy Sullivan, cercetător la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, în cadrul conferinței. „Probabil că trebuie să ocupe un loc prioritar pentru o parte din cercetările de laborator.”

Oficialii au evitat să abordeze posibilitatea transmiterii prin aerosoli a virusului

Oficialii americani din domeniul sănătății nu au abordat în mod explicit posibilitatea transmiterii prin aer sau utilizarea măștilor pentru protecție în briefing-uri cu presa și cu publicul larg.

Și în interviuri, aceștia au subliniat rolul picăturilor respiratorii mari care sunt expulzate de pacienții infectați și ajung pe obiecte sau oameni. Infecția cu variola maimuței necesită „un contact foarte apropiat susținut”, a spus Andrea McCollum, expertul principal al CDC în virus.

„Acesta nu este un virus care a fost transmis la câțiva metri”, a spus ea. „De aceea trebuie să fim foarte atenți cum să încadram asta.”

Întrebată dacă oficialii din domeniul sănătății ar trebui să facă cunoscută mai pe scară largă posibilitatea transmiterii prin aer, McCollum a declarat: „Este un punct corect de subliniat și este ceva care cu siguranță ar trebui luat în considerare pe mai departe”.

Revenirea rapidă a CDC asupra recomandării purtării măștilor pentru călătorii îngrijorați de variola maimuței amintește de momentele de la începutul pandemiei când a negat că SARS-CoV-2 se  transmite prin aer.

În septembrie 2020, agenția a publicat ghiduri privind transmiterea virusului prin aer și apoi le-a retras brusc doar câteva zile mai târziu. Abia în mai 2021, agenția a recunoscut că virusul SARS-CoV-2 ar putea „rămâne suspendat în aer minute sau ore”.

Alte întrebări despre virusul variolei maimuței

Cele mai multe informații despre virusul variolei maimuței au fost culese din studiile asupra variolei. În ultimele două decenii, oamenii de știință au studiat modul în care se răspândește variola, inclusiv prezența ei în picături minuscule numite aerosoli, pentru a se pregăti pentru potențiala utilizare a acesteia de către bioteroriști.

„Majoritatea oamenilor cred că variola se transmite de obicei prin picături mari, dar poate, din orice motiv, să fie transmisă ocazional prin aerosoli cu particule mici”, a spus Mark Challberg, virusolog la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase.

Dr. Milton a avertizat că planificarea pentru potențiala transmitere prin aer a variolei maimuțelor a fost deosebit de importantă în spitale, deoarece măsurile de precauție pentru a evita răspândirea virusurilor prin aerosoli nu sunt universale.

Pe măsură ce focarul de variola maimuței continuă, mulți pacienți se izolează acasă, deoarece simptomele lor sunt ușoare. Membrii acestor gospodării ar putea fi nevoiți să ia în considerare posibilitatea transmiterii prin aer, au spus experții.

Au rămas multe întrebări fără răspuns despre variola maimuțelor, inclusiv de ce focarul actual a produs doar cazuri relativ ușoare. Oamenii de știință nu știu dacă oamenii pot transmite virusul chiar și în absența simptomelor, de cât timp circulă virusul în comunități și dacă poate fi transmis prin material seminal sau secreții vaginale.

Există dovezi că o femeie însărcinată poate transmite virusul variolei maimuței la făt. Într-un studiu observațional pe 216 pacienți din Republica Democrată Congo, cel mai mare de acest gen, patru din cinci femei însărcinate au avut avorturi spontane. Cercetătorii au descoperit virusul și leziunile virale la copiii nenăscuți.

ADVERTISEMENT