News

Ce trebuie să facă o persoană dacă suspectează că are variola maimuței. Explicaţiile oferite de INSP

Institutul Național de Sănătate Publică vine în ajutorul populației în contextul cazurilor de variola maimuței din România, Oamenii primesc răspunsuri la întrebările referitoare la boală pe site-ul instituției.
15.06.2022 | 16:46
Ce trebuie sa faca o persoana daca suspecteaza ca are variola maimutei Explicatiile oferite de INSP
OMS răspunde întrebărilor populației referitoare la variola maimuței.
ADVERTISEMENT

INSP a publicat o serie de întrebări și răspunsuri de ajutor pentru persoanele care vor să afle mai multe despre variola maimuței, boală care se răspândește în Europa.

Ce trebuie să facem dacă suspectăm că avem variola maimuței?

Cu toate acestea, atât oficiali ai OMS, cât și medici din țara noastră dau asigurări că nu există motive de panică pentru o boală deja cunoscută din anii 1970.

ADVERTISEMENT

Ca și precauție, UE a comandat 110.000 de doze de vaccin pentru variolă, care ar fi eficiente și pentru variola maimuței, iar 2.500 de astfel de doze vor ajunge în țara noastră. Între timp, OMS vrea să schimbe denumirea generală a bolii, pentru că ar discrimina.

Românii vor dori să afle, cu siguranță, mai multe detalii despre această boală contagioasă, astfel că mai multe răspunsuri sunt disponibile pe portalul INSP.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante întrebări se regăsește întrebarea „Dacă o persoană suspectează că are virusul, ce ar trebui să facă?”.

Răspunsul dat de OMS, și citat de INSP, este următorul:

„Orice persoană care prezintă semne de boală, în timpul călătoriei sau la întoarcerea dintr-o zonă endemică trebuie să se adreseze medicului și să furnizeze, inclusiv informații despre călătoriile recente și istoricul de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Rezidenții și călătorii în țările endemice ar trebui să evite contactul cu animalele bolnave (moarte sau vii) care ar putea fi infectate cu virusul monkeypox (rozătoare, marsupiale, primate) și ar trebui să evite consumul sau manipularea vânatului sălbatic”.

Așadar, riscul e mai ridicat pentru persoanele care călătoresc în țări unde există multe cazuri de variola maimuței, în special în Africa, însă există cazuri de persoane care nu au călătorit și au contactat boala.

ADVERTISEMENT

Mesajul autorităților e clar, indiferent de situație: persoanele care ar putea fi infectate nu trebuie să se panicheze, pentru că această boală poate fi tratată. Singurul inconvenient, carantinarea persoanelor pentru o perioadă lungă de timp, de aproximativ 21 de zile.

ADVERTISEMENT