News

Vârsta de pensionare, redusă cu 13 ani pentru o categorie de angajați. Ce salariați se încadrează

Vârsta de pensionare a fost redusă cu 13 ani pentru această categorie de angajați.
16.06.2021 | 15:49
Varsta de pensionare redusa cu 13 ani pentru o categorie de angajati Ce salariati se incadreaza
ADVERTISEMENT

Parlamentul a adoptat un proiect de lege prin care crește numărul persoanelor care pot ieși mai repede la pensie.

Este vorba despre cei care au lucrat în domeniul industriei de producție de energie termică și electrică cel puțin 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Vârsta de pensionare, redusă cu 13 ani pentru o categorie de angajați

Astfel, va fi redusă vârsta de pensionare standard pentru această categorie de salariați. Textul legii arată că aceste persoane vor putea avea o pensie redusă cu 13 ani pentru un stagiu de cotizare de 25 de ani în activitatea aceasta.

Textul adoptat de Camera Deputaților miercuri arată că „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

ADVERTISEMENT

Legea intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial

Camera Deputaților este for decizional, iar prevederile acestei legi vor intra în vigoare în 30 de zile de la data în care ele vor fi publicate în Monitorul Oficial al României.

Ceea ce prevede actul normativ mai este și introducerea unor noi activități din domeniul producției de energie electrică și termică în categoria celor care se desfășoară în condiții de muncă speciale.

ADVERTISEMENT

Astfel, acești angajați vor putea ieși la pensie mai devreme cu 13 ani, dar doar în cazul în care au un stagiu de cotizare de cel puțin 25 de ani.

„Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Sindicaliștii au venit la Parlament să își ceară drepturile

Un grup de de la Sindicatul Energia Rovinari a sosit miercuri la Parlament. Aceștia au solicitat ca minerii și energeticienii să aibă parte de reducerea vârstei de pensionare și să fie introduși în această categorie a persoanelor care au condiții speciale de muncă.

„Am venit să ne cerem aceste drepturi pentru că tot Guvernul României ne-a pus pe un program de restructurare din cauza tranziției juste pe care și-a asumat-o Guvernul României în fața UE, dar noi le spunem că această tranziție nu trebuie să lase în urma ei sărăcie în Oltenia, în județul nostru, pentru că noi acolo nu mai avem altceva”, a spus Manu Tomescu, vicepreşedinte Sindicatului Energia Rovinari.

Acest proiect de lege a primit 302 de voturi pentru, unul împotrivă şi patru abţineri.

ADVERTISEMENT
Tags: