News

Vârsta de pensionare, redusă pentru anumite categorii de angajaţi. Cine va beneficia de noua lege

01.05.2020 | 19:27
Varsta de pensionare redusa pentru anumite categorii de angajati Cine va beneficia de noua lege
ADVERTISEMENT

Soldații sau gradații profesioniști ar putea beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare, conform unui proiect legislativ ce a fost adoptat tacit la Senat.

Vârsta de pensionare, redusă pentru soldați

În același timp s-ar putea mări numărul militarilor, polițiștilor sau funcționarilor publici cu statut special ce ar ieși la pensie mai repede.

ADVERTISEMENT

Conform avocatnet.ro, o parte a militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special se bucură deja de această măsură.

Proiectul care prevedere pensionarea cadrelor militare a fost adoptat tacit după ce a fost depășită data până la care senatorii puteau să-și dea votul. La fel ca și în cazul proiectului autonomiei Ținutului Secuiesc, pandemia e cea vinovată pentru „adoptarea tacită”. Proiectul de lege va ajunge în Parlament cu propunere de adoptare.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, prin acest proiect de lege se dorește „asigurarea egalității de tratament” pentru polițiștii și militarii aflați în activitate și cei trecuți în rezervă. Astfel, pe lângă cei care beneficiază deja de această măsură, de reducerea vârstei de pensionare să poată beneficia și soldații sau gradații profesioniști trecuți în rezervă la împlinirea limitei de vârstă în serviciu.

Același lucru s-ar putea întâmpla la expirarea contractului sau atunci când nu mai îndeplinesc criteriile specifice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de acest proiect legislativ ar putea benefiia acei militari, polițiști sau funcționari publici cu statut special care „au fost trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, precum și pentru alte motive ale instituțiilor din domeniul apărării naționale, ordinii publice și securității naționale, neimputabile militarului”.

Desigur, pentru a ieșit la pensie, militarii și polițiștii vor trebui să îndeplinească condiția unei vechimi minime. Mai exact, 25 de ani de vechime efectivă, din care 15 ani reprezintă vechimea în serviciu.

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, aceleași măsuri se găsesc într-un proiect legislativ diferit, însă acesta va fi respins de către deputați, pentru că inițiatorul este un fost membru al Guvernului care a fost demis în octombrie 2019 prin moțiune de cenzură.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat în Camera Deputaților, după care va fi promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT
Tags: