News

Vârsta de pensionare, redusă pentru o anumită categorie de salariaţi. Angajaţii ar putea fi încadrați la condiții speciale de muncă

15.09.2020 | 18:06
Varsta de pensionare redusa pentru o anumita categorie de salariati Angajatii ar putea fi incadrati la conditii speciale de munca
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege depus la Senat prevede ca angajații din sectorul producției de energie electrică și termică să se poate pensiona mai devreme, fără penalizare, întrucât ar intra în categoriile socotite drept condiții speciale de muncă.

Proiectul de a fost inițiat de către doi parlamentari PNL, senatoarea Carmen Hărău și deputatul Ovidiu Heiuș, și a fost depus la Senat, prima Cameră sesizată în acest caz.

ADVERTISEMENT

Cei doi susțin că angajații din domeniul producției de energie lucrează în  condiții deosebit de dificile, motiv pentru care este justificată reducerea vârstei de pensionare.

Reducere de 13 ani la vârsta de pensionare

Condițiile de muncă în sectorul producției de energie electrică și termică din România au fost și continuă să fie deosebit de periculoase pentru starea de sănătate a salariaților, în condițiile în care munca se desfășoară în majoritatea timpului la temperaturi extreme, în spații puțin ventilate sau în medii cu puternice degajări de pulberi. Inducția electromagnetică din spațiile de producție genereaz frecvent afecțiuni neurologice și cardiovasculare în rândul angajaților, iar pulberile în suspensie generează afecțiuni pulmonare severe și chiar cancere iremediabile”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În consecință, speranța de viață a acestor două categorii de angajați este una mică, situație în care este necesară încadrarea lor în condiții deosebite de muncă.

Astfel, cei care lucrează cel puțin 25 de ani în industria producătoare de energie termică și electrică vor putea beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 13 ani.

ADVERTISEMENT

Practic ei vor fi asimilați unei categorii de angajați din sectorul construcțiilor de nave care își desfășoară activitatea în următoarele activități specifice: control nedistructiv cu radiații ionizante, izolare cu vată minerală, galvanizare, sablare/zincare, vopsitorie, sudură, montare/ demontare schele, lăcătușerie montaj, tubulatură montaj, polizare montaj, mecanică montaj, electrică montaj.

Și aceștia din urmă au intrat recent în lista categoriilor cu condiții speciale de muncă, legea fiind promulgată luna trecută.

ADVERTISEMENT

Inițiatorii legii prin care și angajații din industria producătoare de energie beneficiază de aceleași condiții susțin că impactul bugetar nu ar fi unul de nesuportat pentru stat, deoarece numărul beneficiarilor este relativ mic.

ADVERTISEMENT