News
notix pixel id

Vârsta de pensionare scade, oficial. Noi măsuri anunțate de la 17 noiembrie

16.11.2019 | 11:55
Vârsta de pensionare scade, oficial. Noi măsuri anunțate de la 17 noiembrie
Persoanele care lucrează în condiții grele vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare începând din 17 noiembrie 2019. Sursa foto: dcnews.ro
ADVERTISEMENT

După ce președintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care prevede micșorarea vârstei de pensionare pentru angajații care lucrează în condiții deosebite, iată că noile măsuri vor intra în vigoare chiar de duminică, în data de 17 noiembrie. Aceste schimbări nu se vor aplica persoanelor care sunt deja la pensie.

Angajații care lucrează în condiții deosebite vor ieși mai devreme la pensie

Actul normativ conform căruia angajații care lucrează în condiții grele vor ieși mai devreme la pensie a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis în urmă cu câteva zile. De mâine, 17 noiembrie, vârsta de pensionare va scădea oficial. Asta înseamnă că angajații care își vor depune actele de pensionare începând de mâine vor beneficia de aceste măsuri. Așadar persoanele care au lucrat în condiții desoebite vor beneficia de o reducere de patru luni pentru fiecare an de vechime în câmpul muncii, față de 3 luni cum era până acum.

Potrivit inițiativei legislative reducerea vârstei standard de pensionare va începe cu primul an de stagiu de cotizare realizat în condiţii deosebit de grele. Munca desfăşurată în condiţii deosebit de grele impune şi obligă la un efort sporit şi un grad de pericol profesional suplimentar. În această categorie sunt incluși minerii de la Complexul Energetic Oltenia.

ADVERTISEMENT

Care sunt persoanele care vor beneficia de această schimbare a legii

Persoanele care vor beneficia de măsurile actului normativ sunt cei care vor ieși la pensie începând de duminică, 17 noiembrie. Aceste măsuri însă nu se aplică și persoanelor care au ieșit deja la pensie sau depun actele sâmbătă, 16 noiembrie, pe motiv că documentul în cauză nu prevede și măsuri de recalculare pentru cei ieșiți la pensie înainte ca noua lege să intre în vigoare. Așadar, persoanele deja pensionate pentru limită de vârstă înainte de 17 noiembrie 2019 nu vor putea beneficia de noul mod de calcul.

Spre exemplu, o persoană care a efectuat în câmpul muncii 20 de ani de cotizare va beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de 6 ani și opt luni. Vezi mai multe informații AICI.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri