News

Vârsta de vot, redusă de la 18 la 16 ani la alegerile locale şi europarlamentare. Proiect de lege adoptat tacit de Senat

Marți, 6 septembrie, Senatul a adoptat tacit un proiect de lege care reduce vârsta de vot de la 18 la 16 ani la alegerile locale și europarlamentare.
06.09.2022 | 23:56
Varsta de vot redusa de la 18 la 16 ani la alegerile locale si europarlamentare Proiect de lege adoptat tacit de Senat
Un proiect adoptat de Senat prevede ca vârsta de vot să fie redusă la 16 ani. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

De la viitoarele alegeri locale şi europarlamentare, tinerii care au împlinit 16 ani ar putea să aibă drept de vot.

Un proiect adoptat de Senat prevede ca vârsta de vot să fie redusă la 16 ani. Care este poziția Guvernului

În mod tacit, Senatul a adoptat, marţi, propunerea legislativă care vizează reducerea vârstei minime de la care tinerii pot vota la alegerile locale şi europarlamentare de la 18 ani la 16 ani.

ADVERTISEMENT

Pentru a ajunge spre promulgare pe masa președintelui, proiectul urmează a fi dezbătut de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu, care a condus şedinţa de plen de marți, a fost cea care a citit nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 4 septembrie.

ADVERTISEMENT

Propunerea privind modificarea legii din zona electorală a fost iniţiată de către parlamentari PNL, USR, AUR, dar şi neafiliaţi.

Proiectul modifică Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât ”au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 16 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor”, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Se propune modificarea art. 5 alin. (5) din Legea nr. 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, astfel încât ”cetăţenii români care au vârsta de 16 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European”.

Dacă Parlamentul pare a înclina către această importantă modificare, Guvernul s-ar opune. Executivul nu susţine iniţiativa, deoarece ar fi contrară prevederilor constituţionale, relatează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Țările din Europa unde se poate vota de la 16 ani

România nu ar fi prima țară care scade pragul de vârstă pentru a vota la diferite alegeri. În Europa sunt mai multe state care oferă acest drept tinerilor.

Cel mai cunoscut caz este cel al Austriei. Dreptul de vot de la 16 ani este instituit aici pentru toate tipurile de alegeri.

Alte două state UE, Estonia și Malta oferă dreptul de vot de la 16 ani, dar doar pentru alegerile locale. În Germania există acest drept de la 16 ani în câteva landuri și doar pentru alegerile locale.

Legislația din Scoția oferă drept de vot tinerilor de peste 16 ani, însă ei nu pot participa la alegerile care privesc Marea Britanie.

ADVERTISEMENT