News

Vârsta legală de vot ar putea fi modificată. Anunţul preşedintelui Iohannis

08.05.2019 | 20:58
Varsta legala de vot ar putea fi modificata Anuntul presedintelui Iohannis

Klaus Iohannis a declarat, în cadrul dezbaterii “Dialogul cetățenesc” faptul că este de acord cu acordarea dreptului de vot de la vârsta de 16 ani. Președintele României a subliniat și că procesul de învățare a democrației trebuie să înceapă mai devreme. La momentul actual, doar tinerii cu vârsta majoratului au dreptul acesta.

Klaus Iohannis, despre acordarea dreptului la vot de la 16 ani

Președintele României a făcut o serie de declarații, în cursul zilei de astăzi, 8 mai, la evenimentul organizat de către Comisia Europeană la Sibiu, că este de acord cu dreptul de vot la 16 ani, nu la 18, la cât este legal la momentul actual.

Sunt perfect de acord să înceapă posibilitatea de a vota la o vârstă mai mică. 16 ani este OK. Dar atunci cred că ar trebui să începem şi procesul de învăţare despre democraţie puţin înainte de primul vot, să nu ne trezim în situaţia de acuma, când poţi să mergi la vot de la vârsta de 18 ani şi începi să înveţi depsre alegeri la 38 de ani”, a afirmat Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări.

Iohannis, anunț despre schimbarea vârstei legale de vot
Klaus Iohannis
Sursa Foto: Hepta

“Acest vot este despre viitorul UE”

Președintele a subliniat la “Dialogul cetățenesc” că este de acord ca posibilitatea tinerilor de a vota să fie mai devreme. „Deci da, în principiu sunt pentru a da posibilitatea de a vota tinerilor, dar în aceeaşi măsură eu cred că suntem obligaţi să găsim o metodă simplă, clară, prin care putem să explicăm cetăţenilor europeni despre ce este votul de fapt, că dacă stăm şi ascultăm numai politicienii care-şi fac campanie, aflăm că este despre tot felul de lucruri, numai culmea despre ce ne interesează nu este.

Or, în realitate votul este despre ce ne interesează, acest vot este despre viitorul UE, despre siguranţa cetăţenilor, despre siguranţa graniţelor, despre controlul fair, dar ferm al migraţiei, este despre climă, este despre ce facem noi cu Pământul nostru”, a declarat sursa citată.