News

Europa scade vârsta de vaccinare împotriva COVID-19. Ce țări își imunizează copiii și ce decizie au luat SUA și China

Europa scade vârsta de vaccinare împotriva COVID-19. Mai multe țări au anunțat că pregătesc imunizarea copiilor. China, locul de unde a plecat coronavirusul și SUA au luat și ele decizii de ultimă oră
15.11.2021 | 11:57
Europa scade varsta de vaccinare impotriva COVID19 Ce tari isi imunizeaza copiii si ce decizie au luat SUA si China
Europa scade vârsta de vaccinare împotriva coronavirusului. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Întreaga Europă este în plină campanie de vaccinare și procentul imunizaților crește încet, dar sigur. Experții din sănătate n-au ezitat o clipă și au solicitat acum ca vaccinul să fie făcut și copiilor. Mai multe țări au anunțat că au redus vârsta de la care poate să aibă loc imunizarea.

Totul se întâmplă și în contextul în care elevii s-au întors în unitățile de învățământ și școala online a devenit doar o alternativă. Revenirea în bănci a adus peste tot și o creștere alarmantă a numărului de infectări mai ales că testările au întârziat nu doar la noi în țară.

ADVERTISEMENT

Europa scade vârsta de vaccinare împotriva coronavirusului!

Printre primele țări care au precizat că sunt gata pentru imunizarea copiilor s-a aflat și Israelul, un stat cu o rată avansată în campania de vaccinare. Micuții cu vârste între 5 și 11 ani ar putea merge la vaccin după ce Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA a autorizat utilizarea de urgenţă a vaccinului Pfizer şi BioNTech pentru grupa de vârstă respectivă, cu o doză de 10 micrograme.

De remarcat că populaţia Israelului este una relativ tânără, cu aproximativ 1,2 milioane de copii în grupa de vârstă între cinci şi 11 ani. Culmea, oficialii spun că nu vor putea atinge niciodată imunizarea de turmă dacă micuții nu vor fi vaccinaţi.

ADVERTISEMENT

Interesant este că într-un sondaj de opinie realizat în Israel, doar 27% dintre părinţi ar permite copiilor sub 12 ani să primească vaccinul, cu 33% împotrivă şi 40% indecişi.

În Isarel, guvernul a menţinut şcolile şi economia în mare parte deschise în timpul celui de-al patrulea val de infecţii și s-a decis ca purtarea obligatorie a măştilor şi un sistem de certificare digitală ”Green Pass”  să fie singurele măsuri luate.

ADVERTISEMENT

Cu ce ser sunt vaccinați copiii

Americanii au stabilit ca doza iniţială administrată persoanelor cu vârsta de cel puţin 12 ani să fie de 30 de micrograme, dar mai multe state au scăzut acest procent.

Pfizer şi BioNTech au spus că vaccinul lor a arătat o eficacitate de 90,7% împotriva coronavirusului într-un studiu clinic efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între cinci şi 11 ani.

ADVERTISEMENT

De altfel, în luna mai a acestui an, Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat vaccinul Pfizer pentru tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani. De atunci viteza a fost accelerată și mai multe state au fost de acord chiar să scadă vârsta.

Ce țări au decis să-și vaccineze copiii

Copiii din Marea Britanie cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani ar putea fi imunizați cât mai repede posibil. Experții din sănătate au recomandat o singură doză de vaccin Pfizer. Alte țări au vaccinat adolescenții de ceva timp, dar abordările au fost diferite.

De exemplu în Danemarca s-a decis ca tinerii cu vârste între 12 și 15 ani să fie imunizați, în timp ce în Spania sunt vaccinați cei între 12 și 19 ani. Și în Franța situația a evoluat destul de repede. Astfel, în prezent, 66% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit deja o doză, 52% fiind vaccinați complet.

De altfel, în Hexagon, certificatul verde va fi extins la tinerii sub 18 ani, ceea ce înseamnă că toți adolescenții vor fi nevoiți să prezinte dovada vaccinării sau un test COVID-19 negativ pentru a putea merge în cinematografe, muzee, restaurante sau centre comerciale.

La jumătatea anului, consilierii științifici din Germania au recomandat ca vaccinul să fie oferit doar copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani, cu afecțiuni cronice. Cu toate acestea, două luni mai târziu, în august, după ce varianta Delta a început să se răspândească pe scară largă, vaccinarea a fost extinsă la toți cei peste 12 ani.

În Suedia, copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt eligibili pentru un vaccin numai dacă au boli pulmonare, astm bronșic sever sau o altă afecțiune medicală cu risc ridicat. În Norvegia s-a mers pe aceeași grupă de vârstă, însă va fi oferită doar o primă doză.

Ce se întâmplă în Statele Unite ale Americii

Încă din luna mai, autoritățile de reglementare din SUA și Canada au aprobat vaccinul Pfizer la copiii de la 12 ani și peste. Americanii au mers chiar pe ideea de rapel administrat la trei săptămâni.

Până la sfârșitul lunii iulie, 42% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani primiseră prima doză și 32% aveau schema completă. Administrația de la Washington a luat decizia după ce varianta Delta a făcut ravagii peste ocean.

Într-un raport al Centrului pentru Controlul Bolilor s-a indicat că numărul copiilor spitalizați cu COVID-19 a fost chiar și de patru ori mai mare în statele cu rată scăzută de vaccinare. În debutul anului școlar, câteva consilii au votat pentru a vaccinarea obligatorie a copiilor cu vârsta de 12 ani. În caz contrar aceștia nu puteau merge la cursuri și treceau automat în online.

Nu mai puțin de 600 de mii de elevi au fost afectați de acest ordin în Los Angeles. În New York, cadrele didactice au fost obligate să se imunizeze.

De asemenea, Pfizer a început să testeze vaccinul său împotriva COVID-19 pe copiii mai mici. Primele rezultate, la categoria între șase luni și patru ani vor apărea la sfârșitul anului.

China, mișcare surprinzătoare în privința vaccinări copiilor

China a fost de acord să imunizeze copii cu vârsta cuprinsă între trei și 17 ani. Asiaticii au mers pe mâna producătorului de medicamente Sinovac, devenind primii care au aprobat un vaccin pentru o grupă de vârstă atât de tânără.

China și-a stabilit un obiectiv aproximativ de a vaccina 80% din populația sa de 1,4 miliarde până la sfârșitul anului, o cifră imposibil de atins fără a nu intra și în categoria celor sub 18 ani.

În teorie, vaccinul împotriva COVID-19 este voluntar în China, dar unele administrații locale au spus că elevii nu vor avea voie să se întoarcă la școală în acest trimestru dacă nu vor fi imunizați.

De remarcat că vaccinul Sinovac este, de asemenea, utilizat pe scară largă în multe țări din Asia, Africa și America de Sud. În Chile, a fost deja aprobat pentru utilizare la copii de la șase ani, în timp ce compania a început recent studii clinice pentru a-și testa vaccinul pe copii din Africa de Sud cu vârsta cuprinsă între șase luni și 17 ani.

Ce a decis România în privința imunizării copiilor

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a transmis că autoritățile au început deja pregătirile pentru campania de vaccinare a copiilor din grupa de vârstă 5-11.

Mai exact, vor fi amenajate cabinete de vaccinare dedicate copiilor în centrele existente și în spitalele de pediatrie. Totodată, imunizarea ar putea fi făcută și la medicii de familie.

Flacoanele de vaccin sunt diferite pentru această grupă de vârstă, a amintit Valeriu Gheorghiță. Vor fi zece doze de vaccin în fiecare flacon, iar fiecare doză va avea o treime din cantitatea folosită în prezent la copiii de peste 11 ani și la adulți, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.

„Pentru această grupă de vârstă în mod deosebit va fi ferm recomandată vaccinarea celor aflați în evidență cu afecțiuni cronice: obezitate, diabet, afecțiuni cronice renale, afecțiuni neurologice, sindromul Down, care crește riscul de deces de 10 ori în cazul infectării cu coronavirus, bolile oncohematologice, leucemiile, copiii care sunt în evidență cu tratamente care scad răspunsul imun.

Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul a Pfizer în funcție de rapoartele de risc beneficiu și aici vom vedea toate datele. Centrul European de Control al bolilor va face acest raport de risc beneficiu. Vom vedea care va fi impactul vaccinării”, a mai afirmat Gheorghiță.

Vă reamintim că, deocamdată, vaccinul împotriva COVID-19 în România este disponibil copiilor de peste 12 ani.

ADVERTISEMENT