Life

Varză la murat pentru iarnă, cea mai gustoasă rețetă. Secretul ca frunzele să se păstreze tari

Varza care se pune în butoiul cu murături trebuie să fie aleasă cu mare grijă pentru a se păstra întreagă tot sezonul rece.
26.10.2021 | 10:44
Varza la murat pentru iarna cea mai gustoasa reteta Secretul ca frunzele sa se pastreze tari
ADVERTISEMENT

Cea mai gustoasă varză pentru iarnă este cea cu frunze fine și ferme, unele gospodine având câteva secrete care să le păstreze tari tot timpul.

Un alt truc legat de murarea acestei legume este și alegerea ei în sine. Mai exact, se pun la butoi numai verze proaspete, sănătoase, nepătate și neatinse de brumă.

ADVERTISEMENT

Rețetă de varză murată la butoi. Care sunt secretele gospodinelor

Totodată, ingredientele care se folosesc alături de varză sunt ideale când vine vorba de fermentare pentru că ele ajută extrem de mult.

Mărarul, hreanul, frunzele de ţelină și usturoiul sunt cele care împrumută din beneficiile lor și verzei, care se va păstra întreaga tot sezonul rece.

ADVERTISEMENT

Un alt pont de care este indicat să ții cont înainte de a te apuca de pus varză la murat este să fii atent la foi. Acestea trebuie să fie subțiri și nu mai mari de o palmă.

Ingrediente pentru varză murată:

  • varză
  • sare pentru murături
  • hrean
  • bețe de mărar uscat
  • foi de dafin
  • o gutuie
  • boabe de porumb
  • piper
  • cimbru.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare varză murată. Care sunt pașii de urmat:

  1. Varza trebuie spălată și scobită de cotoare, iar în locul gol se pune o lingură de sare
  2. Varza se așază în butoi pe rânduri, întâi ele și apoi sarea grunjoasă
  3. În unele zone ale țării se adaugă între verzi și câteva foi gata tocate, numai bune de călit iarna
  4. După ce butoiul este gata umplut se adaugă restul de ingrediente
  5. Gutuia și boabele de porumb sunt opționale. Ele au rolul de a colora zeama
  6. Se adaugă piper și cimbru
  7. Butoiul se lasă așa cum este, fără a se adăuga apă timp de 3 zile ca să se așeze totul
  8. Se toarnă apa proaspătă și se pitrocește o dată la 3 zile până se acrește varza
  9. Pentru a sta varza mereu scufundată în saramură se adaugă deasupra niște teascuri peste care se pune o piatră
  10. Varza este gata murată în aproximativ o lună. Spor la treabă!