Life

Varză murată pentru iarnă. De ce e bine să pui busuioc în butoi

Varza murată este gustoasă, sănătoasă și nu lipsește din nicio cămară în sezonul rece, fiind ideală în tot felul de preparate culinare.
31.10.2021 | 21:04
Varza murata pentru iarna De ce e bine sa pui busuioc in butoi
Varză murată pentru iarnă. De ce e bine să pui busuioc în butoi. Sursa foto: Pinterest.com
ADVERTISEMENT

Sarmalele se numără printre felurile de mâncare cele mai pregătite de gospodine, dar la fel de bine varza este extraordinară alături de diferite preparate.

Zeama din butoi este, de asemenea, foarte bună și folosită de femei, în special atunci când este nevoie să fie acrită ciorba sau pur și simplu pentru a fi băută simplu.

ADVERTISEMENT

Cea mai bună varză murată se pregătește în casă, foarte multă lume întrebându-se care este motivul pentru care se folosește busuioc.

Rețetă de varză murată. Un preparat cu busuioc

Pentru o varză reușită gospodinele pun mai multe legume, uneori chiar și fructe, gustuile fiind cele mai utilizate. Ele dau un gust deosebit.

ADVERTISEMENT

Crenguțele de busuioc se folosesc cel mai adesea, secretul acestei conserve stând chiar în ele asta pentru că ajută să nu se facă floare în butoi.

Ingrediente pentru varza murată:

  • varză cât pentru a umple un butoi
  • sare grunjoasă neiodată
  • crenguțe de busuioc uscat
  • crenguțe de mărar uscat sau semințe de mărar
  • 2-3 gutui
  • hrean
  • frunze sau crenguțe de vișin.
ADVERTISEMENT

Mod de preparare varză murată la butoi pentru sezonul rece:

  1. Gutuile se spală bine, se curăță de cotoare și se taie în 4 bucăți
  2. Varză se spală la rândul ei și se curăță de primul strat de frunze și se scobește de cotoare
  3. În interiorul fiecărei verze se pune o lingură de sare
  4. Primul strat care se așază în butoi este unul de varză. Ele trebuie puse cu cotorul în sus
  5. Se adaugă restul de ingrediente, apoi încă un strat de varză
  6. Se pune și restul de varză până când butoiul este aproape plin
  7. Se toarnă în butoi și saramura care a fost pregătită dinainte
  8. Saramura este realizată cu apă cu sare păstrând proporția de 1:1
  9. Se amestecă pentru a se dizolva toată sarea din compoziție
  10. La suprafață se pun câteva crenguțe de mărar cât mai lungi ca să țină totul în interior
  11. Începând cu a doua zi, timp de 10 zile, se suflă în butoi în 2-3 locuri diferite cu o țeavă
  12. Țeava trebuie să ajungă până aproape de fundul butoiului
  13. Procesul de mai sus ajută la omogenizarea ingredientelor din butoi
  14. În aproximativ 5-6 săptămâni varza este murată suficient
  15. Spor la treabă!
ADVERTISEMENT