Pentru o iarnă îmbelșugată, gospodinele caută, încă din această perioadă, varză în piețe. Pe lângă salate, varza poate fi folosită la prepararea sarmalelor, dacă este murată. Cât costă un kilogram.
Cine dorește să aibă varză murată făcută în casă pe masa de Crăciun, trebuie să se grăbească. Producția este mai mică decât în mod obișnuit, din cauza secetei, iar prețurile sunt mai mari.
Peste trei tone de varză s-au pierdut pe hectar în Suceava. În piețe, kilogramul ajunge și la șase lei, însă gospodinele stau la coadă. Piețarii sunt gata să dea sfaturi. În funcție de nevoile cumpărătorului, aceștia oferă marfa potrivită.
„Când pui mâna pe varză îţi dai seama dacă e pentru tocat sau pentru sarmale. Dacă pun mâna pe ea ştiu care e. Asta e uşoară, pusă pentru murat, asta la fel, asta e deasă şi grea că e coaptă”, a spus un legumicultor din piață, potrivit Observator News.
Pentru un butoi de 50 de litri este nevoie de 40 de kilograme de varză. În acest caz, 200 de lei sunt deja cheltuiți. Alți 20 de lei îi dăm pe sare, iar alți 10 lei pe condimentele ce dau un gust unic verzei murate.
„Am curăţat-o frumos de frunze, am pus-o în butoi cu hrean, cu ţelină şi sare. Saramura făcută separat, că dacă punem sarea deasupra se face negru de la sare, dar aşa turnăm numai apă cu sare”, se laudă o gospodină cu marfa de pe taraba sa, potrivit sursei.
Varza murată în butoaie îngropate în pământ este o practică foarte veche. Într-un bazin de acest gen pot fi puse la murat aproximativ șase tone de varză, peste care se adaugă cinci tone de saramură. Produsul poate rezista chiar și un an de zile.
Cercetătorii români de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău au reușit să recreeze unul dintre cele mai vechi soiuri de varză din România, numit Licurișca. Aceștia au fost medaliați cu aur în cadrul Salonului Inovării și cercetării UGAL Invent 2023.
Cele mai importante bazine legumicole în care se cultivă varza le regăsim în Lungulețu, Băleni, Matca, Vărăști și Colibași. România este pe podium când vine vorba despre producția de varză din Uniunea Europeană. Peste 600.000 de tone se produc anual, iar cea mai mare parte din cantitate ajunge la export pentru Germania, Spania și Italia, potrivit sursei citate.