Sport

Vasile Andrei, portdrapelul României la JO din 1980 și 1988! A câștigat titlul olimpic la Los Angeles

05.04.2021 | 20:30
Vasile Andrei portdrapelul Romaniei la JO din 1980 si 1988 A castigat titlul olimpic la Los Angeles
Vasile Andrei, portdrapelul României la JO din 1980 și 1988! A câștigat titlul olimpic la Los Angeles
ADVERTISEMENT

Vasile Andrei a fost portdrapelul României la două ediții ale Jocurilor Olimpice: Moscova 1980 și Seul 1988. Luptătorul român a devenit campion olimpic la Los Angeles și a câștigat bronzul la Moscova. 

Episodul 48 al seriei “Olimpicii României” îl are în prim plan pe Vasile Andrei, unul dintre cei 7 campioni olimpici pe care i-a dat România la lupte greco-romane. A participat la trei ediții ale Jocurilor Olimpice.

ADVERTISEMENT

Vasile Andrei, portdrapelul României la JO din 1980 și 1988!

Vasile Andrei s-a născut pe 28 iulie 1955 în Albești, județul Ialomița. A început luptele la Clubul Progresul București, sub îndrumarea antrenorului Dumitru Pârvulescu, după care a fost legitimat de CSA Steaua.

A concurat în limitele categoriei de 100 de kg, atât la lupte libere, cât și la lupte greco-romane. Rezultatele notabile au fost obținute la stilul de lupte greco-romane, reușind în două rânduri să urce și pe podiumul olimpic.

ADVERTISEMENT

A câștigat medalie la prima prezență la Jocurile Olimpice!

La Campionatele Europene a câștigat o medalie de bronz în 1979, argintul un an mai târziu, iar în 1987 a urcat din nou pe podium cucerind încă un argint. La Campionatele Mondiale a cucerit trei medalii, două de argint (1982 și 1986) și una de bronz (1987), la lupte greco-romane.

În 1980 a participat la prima ediție a Jocurilor Olimpice din carieră, la Moscova. Vasile Andrei a reușit să câștige bronzul la acea ediție după ce a pierdut în fazele finale împotriva bulgarului Georgi Raikov (aur) și a polonezului Roman Bierła, care avea să câștige argintul.

ADVERTISEMENT
Vasile Andrei, portdrapelul României la JO din 1980 și 1988!
Vasile Andrei, portdrapelul României la JO din 1980 și 1988!

Campion olimpic la Los Angeles! A învins în finală favoritul gazdelor

Patru ani mai târziu, la Los Angeles, Vasile Andrei avea să câștige cel mai important titlu al carierei. A făcut un concurs fără greșeală și în meciul pentru aur l-a învins fără drept de apel pe reprezentantul gazdelor, Greg Gibson. Podiumul a fost completat de Jožef Tertei, din Yugoslavia.

A participat și la Jocurile Olimpice de la Seul, unde a fost din nou portdrapel. La 33 de ani, a fost cel mai vârstnic component al echipei olimpice. A participat în competiția de lupte greco-romane, fiind însă eliminat în grupe.

ADVERTISEMENT

După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenor, iar din anul 2000 a devenit coordonatorul lotului olimpic de lupte al Tunisiei. A primit titlul de Sportiv Emerit, iar în 2000 i s-a oferit Ordinul Național “Pentru Merit” în grad de ofițer.

Vasile Andrei. Sursa foto: COSR.ro
  • 65 de ani are Vasile Andrei
  • 2 medalii olimpice a obținut luptătorul român

 

ADVERTISEMENT