News

Vasile Bănescu, mesaj dur despre Patriarhul Kiril al Rusiei: “Un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a postat pe Instagram un mesaj critic la adresa patriarhului Kiril al Rusiei. Acesta atrage atenția asupra apropierii dintre ierarh și Putin.
06.03.2022 | 17:42
Vasile Banescu mesaj dur despre Patriarhul Kiril al Rusiei Un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral
Bănescu critică apropierea dintre patriarhul rus și Kremlin în contextul războiului din Ucraina. Credit foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Într-o postare de pe contul său de Instagram, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a publicat o imagine cu președintele rus, Vladimir Putin, și cu patriarhul Kiril al Moscovei. Lângă această poză el a postat un mesaj dur la adresa războiului din Ucraina și a ierarhului.

Atac dur la adresa patriarhului rus

Trebuie subliniat că, numele patriarhului Kiril al Moscovei și al întregii Rusii nu este pomenit în mod direct de Vasile Bănescu. Cu toate acestea, mesajul critic legat de apropierea dintre ierarh și regimul de la Kremlin este clară.

ADVERTISEMENT

Bănescu vorbește în mesajul său despre datoria de a face distincția între ceea ce al numește un autentic conducător al unei biserici creștine și un ierarh lipsit de moralitate și care prin asocierea sa cu puterea politică este complice la diferite atrocități.

“Datoria lucidității ne obligă să discernem inclusiv între un autentic și demn Întâistătător al Bisericii lui Hristos și un opulent patriarh demisionar din punct de vedere moral și creștin prin complicitatea sa cinică cu politicul asasin și prin asocierea la cele mai hidoase lucruri pe care omul antihristic, care mimează credința în Dumnezeu și patriotismul, este capabil să le comită cu atrocitate:”, notează Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT

În continuarea mesajului său, Bănescu condamnă războiul din Ucraina și amintește de învățăturile creștine legate de iubirea de aproape pentru a vorbi despre acțiunile militare rusești.

Bănescu vorbește despre “războiul cumplit și nejustificat împotriva altora, bulversarea vieții unui popor liber, îngrozirea, torturarea în varii feluri și uciderea în masă a unor oameni pe care Hristos ne-a poruncit blând să-i iubim ca pe noi înșine, nu să-i strivim sub cizma grea și invadatoare a morții”.

ADVERTISEMENT

La finalul mesajului său, Bănescu vorbește și despre datoria de a spune adevărul, chiar și atunci când realitatea este deformată.

“Chiar când diavolul ne truchează în față realitatea, avem mereu datoria de a discerne și de a mărturisi adevărul”, concluzionează Vasile Bănescu.

ADVERTISEMENT

Relația dintre patriarhul Kiril și Vladimir Putin

De-a lungul anilor, așa cum indică și Vasile Bănescu, și după cum a scris presa internațională, relația dintre Vladimir Putin și patriarhul Kiril este una foarte apropiată. Legătura dintre cei doi și coordonarea acțiunilor acestora fiind vizibilă în mai multe situații.

În ceea ce privește situația din Ucraina, Kiril sprijină acțiunile lui Putin și a transmis mai multe mesaje în care face trimitere la unitatea religioasă și istorică a ucrainenilor și a rușilor.

“Fie ca Dumnezeu să ne apere ca situaţia politică actuală din Ucraina, o ţară soră care ne este apropiată, să fie folosită în aşa fel încât forţele răului să învingă”, a spus Kiril în una din predicile sale, preluată de Interfax.

Dată fiind poziția sa religioasă, dar și în raport cu puterea de la Kremlin, patriarhul Kiril a primit mai multe mesaje din partea liderilor din întreaga lume prin care îi cer să intervină pentru a opri luptele.

ADVERTISEMENT