News

Vasile Blaga obține o victorie la ÎCCJ.  Achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ ) au anunțat luni că europarlamentarul a fost achitat definitive Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă.
27.06.2022 | 14:04
Vasile Blaga obtine o victorie la ICCJ Achitat definitiv intrun dosar de trafic de influenta
Vasile Blaga a scăpat de dosarul de trafic de influenţă. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Decizia ÎCCJ vine după ce Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA în 2016. La această situație s-a ajuns după ce în octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe fostul secretar general al PDL.

Vasile Blaga a așteptat 6 ani decizia finală

Ulterior, magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au decis în iulie 2020 să fie rejudecat, astfel că dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti. În august 2020, TB a dispus că nu are competenţă în acest caz și în cele din urmă, dosarul a fost direcționat spre Instanţa supremă.

ADVERTISEMENT

Problemele politicianului au început la 29 noiembrie 2016, când procurorii DNA Ploiești l-au trimis în judecată. La acea vreme, Blaga era secretar general al PDL.

Magistrații l-au acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

ADVERTISEMENT

În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, se arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

În dosar a fost implicat și Gheorghe Ştefan

La acea vreme DNA transmitea că Vasile Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. De asemenea, politicianul ar fi primit încă 200.000 de euro de la alt intermediar.

ADVERTISEMENT

În același dosar, procurorii DNA mai arătau că mai multe firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL.

În acest sens, în 2009, în cadrul PDL ar fi existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

ADVERTISEMENT

Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să ‘cotizeze’ pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

ADVERTISEMENT

În acest sens, Ştefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (…)

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, mai nota DNA, conform Agerpres.

Tags: