News

Vasile Blaga obține o victorie la ÎCCJ.  Achitat definitiv într-un dosar de trafic de influenţă

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ ) au anunțat luni că europarlamentarul a fost achitat definitive Vasile Blaga într-un dosar de trafic de influenţă.
27.06.2022 | 14:04
Vasile Blaga obtine o victorie la ICCJ Achitat definitiv intrun dosar de trafic de influenta
Vasile Blaga a scăpat de dosarul de trafic de influenţă. Foto: hepta.com
ADVERTISEMENT

Decizia ÎCCJ vine după ce Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA în 2016. La această situație s-a ajuns după ce în octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti l-a achitat pe fostul secretar general al PDL.

Vasile Blaga a așteptat 6 ani decizia finală

Ulterior, magistrații de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) au decis în iulie 2020 să fie rejudecat, astfel că dosarul s-a întors la Tribunalul Bucureşti. În august 2020, TB a dispus că nu are competenţă în acest caz și în cele din urmă, dosarul a fost direcționat spre Instanţa supremă.

ADVERTISEMENT

Problemele politicianului au început la 29 noiembrie 2016, când procurorii DNA Ploiești l-au trimis în judecată. La acea vreme, Blaga era secretar general al PDL.

Magistrații l-au acuzat că a primit 700.000 de euro de la o societate comercială în schimbul exercitării influenţei, astfel încât respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale.

ADVERTISEMENT

În perioada 2011 – 2012, în calitate de secretar general al unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale”, se arăta în rechizitoriul procurorilor anticorupție.

În dosar a fost implicat și Gheorghe Ştefan

La acea vreme DNA transmitea că Vasile Blaga ar fi primit 500.000 de euro prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. De asemenea, politicianul ar fi primit încă 200.000 de euro de la alt intermediar.

ADVERTISEMENT

În același dosar, procurorii DNA mai arătau că mai multe firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naţionale pentru PDL.

În acest sens, în 2009, în cadrul PDL ar fi existat o înţelegere între secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan, în sensul obţinerii de bani pentru partid.

ADVERTISEMENT

Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către firme dispuse să ‘cotizeze’ pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte.

În acest sens, Ştefan Gheorghe (…) a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană.

Respectiva persoană (…) a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică spre diverse societăţi indicate. (…)

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie naţională – prin licitaţii trucate – cu firma lui Berdilă Horaţiu Bruno, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procent prestabilit din valoarea contractelor”, mai nota DNA, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink