News

Pîrvulescu, despre culisele trocului PNL-PSD: Iohannis susține Grupul „transpartinic” de la Cluj, Dâncu-Boc-Rareș Bogdan

Noul Guvern, construit cu acordul președintelui Klaus Iohannis, îndeamnă la o concluzie. PSD a ieșit victorios pe toate fronturile, iar președintele a scăpat de spectrul suspendării.
25.11.2021 | 09:05
Pirvulescu despre culisele trocului PNLPSD Iohannis sustine Grupul transpartinic de la Cluj DancuBocRares Bogdan
Klaus Iohannis, Emil Boc, Rares Bogdan, Vasile Dancu, Cristian Pirvulescu
ADVERTISEMENT

Guvernul de coaliție format din PNL, PSD și UDMR și condus de Nicolae Ciucă a trecut în pași de marș de votul comisiilor. Însă, dincolo de soluția de compromis, politologul Cristian Pîrvulescu sesizează victoria clară a social-democraților, care și-au atins toate scopurile.

Liberalii, social-democrații și UDMR-iștii au ajuns, în sfârșit, la un consens… pe placul tuturor, inclusiv al președintelui Iohannis, privind noua schemă de Guvern. Executivul, care, potrivit acestui parteneriat, va fi condus pe sistemul rotației, este privit „cu lupa” de Cristian Pîrvulescu, politologul considerând că „din 21 de ministere, PSD-ul le-a obținut pe cele mai importante. La acest lucru se alătură desemnarea lui Vasile Dâncu, un personaj important, din Grupul de la Cluj”.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă revenim, probabil obsesiv, la cuvântul „consens” (atât de drag președintelui de onoare al PSD, Ion Iliescu), nu toată lumea consideră că noul Cabinet Ciucă va avea o viață prea lungă. Există exemple similare pe scena politică mondială, iar previziunile referitoare la supraviețuirea Executivului actual pe o perioadă îndelungată sunt sceptice.

„Nu sunt convins că formula actuală va dura, dar acest lucru va depinde de performanțele economice, de calculele politice, de pregătirea alegerilor prezidențiale și de strategia PNL. Din punctul de vedere al liberalilor, strategia ar putea funcționa în cazul în care implică PSD-ul la guvernare într-un an electoral, având în vedere faptul că, de obicei, partidele aflate la guvernare pierd alegerile”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Cristian Pîrvulescu: „Klaus Iohannis îl vede pe Vasile Dâncu drept un apropiat. Grupul transpartinic de la Cluj, esențial în politica românească!”

Cristian Pîrvulescu
Analistul politic Cristian Pîrvulescu (sursa psnews.ro)

 

Referindu-se la împărțirea portofoliilor pentru cele 21 de ministere, analistul politic a precizat că victoria absolută se află de partea social-democraților. Mai mult, noua schemă guvernamentală reflectă clar preferințele politice ale șefului statului, proaspăt ieșit de sub spectrul unei posibile suspendări.

„PSD și-a tras partea leului, profitând masiv de situație și reușind să preia chiar Ministerul Apărării, pentru Vasile Dâncu. Acest lucru denotă faptul că președintele Kluas Iohannis îl consideră pe Dâncu unul dintre apropiații săi, pentru că a mai fost ministru și în Guvernul Cioloș”, a precizat Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT

Interlocutorul nostru a mai adus în prim plan o nuanță interesantă, care privește nu doar schema de guvernare, ci interesele comune ale mai multor formațiuni politice. Este foarte important felul în care România este condusă nu atât de partide politice, cât de sisteme și de interesele comune ale acestora.

Din acest punct de vedere, politologul a explicat: „În plus, Vasile Dâncu este membru al Grupului de la Cluj, unul extrem de important în politica noastră. Nu trebuie înțeles doar ca un grup PSD-ist, ci drept unul transpartinic, pentru că, dacă îi introducem aici, în egală măsură, pe Rareș Bogdan și pe Emil Boc, observăm că avem de a face cu cel mai important pol de putere din partidele-sistem din România”.

ADVERTISEMENT
Alexandru Rafila
Alexandru Rafila, obligat să gestioneze criza pandemică dintr-o postură diferită (sursa hepta.ro)

Ministrul Alexandru Rafila, față în față cu… reacțiunea (Certificatul Verde)

Potrivit intervievatului FANATIK, din punctul de vedere al dezvoltării economice, ministerele importante „au ajuns pe mâna PSD-ului. Așadar, social-democrații își pot revendica aceste succese, care, în mare măsură, vor fi inevitabile dacă lucrurile vor funcționa corect, în sensul în care vom depăși pandemia. Dar, acest lucru nu este, nici pe departe, atât de sigur”.

Pîrvulescu susține că prezența PSD-ului la guvernare, în acest moment, nu este neapărat un factor negativ. În perioada în care se afla în opoziție, acest partid era foarte critic, dar acum își asumă responsabilitatea guvernării.

„Mă gândesc în primul rând la Alexandru Rafila, care, în fruntea Ministerului Sănătății, va deveni mult mai responsabil în privința certificatului verde, decât se arăta pe băncile Parlamentului, unde era foarte critic la adresa acestui document”, a „înțepat”, ușor, analistul politic.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu, un politician căruia îi place să riște (sursa hepta.ro)

Exemplul lui Netanyahu, valabil pentru politicienii de la București

Revenind la „conviețuirea” dintre PNL și PSD, interlocutorul nostru a amintit faptul că nu s-a mai întâmplat de multă vreme ca două partide care se află, împreună, la guvernare să pornească, la un moment dat, o campanie unul împotriva altuia.

„În general, în România am avut parte de coaliții coordonate, cu excepția alianței USL, care nu a funcționat până la capăt. Marea coaliție PDL-PSD nu a funcționat decât opt luni”, a spus Pîrvulescu.

Dincolo, însă, de probabilitatea atacurilor sau a șicanelor reciproce, politologul a insistat asupra faptului că asemenea proiecte, care implică forțe politice total opuse pe plan ideologic și care s-au atacat constant de-a lungul timpului, nu au avut succes.

În acest sens, Cristian Pîrvulescu ne-a declarat: „Până acum, așa ceva nu s-a mai întâmplat nicăieri. În momentul de față, putem vorbi despre două cazuri interesante, petrecute în Israel și în Irlanda. În Israel a mai existat o situație similară anul trecut, când Guvernul nu a funcționat. Benjamin Netanyahu a încercat să-și salveze poziția de prim ministru. A încheiat un acord și legea s-a schimbat”.

Imediat, pentru a clarifica lucrurile, analistul politic a adus o precizare esențială: „Trebuie amintit că Israelul nu are o Constituție, ci o Lege de Bază”. Pîrvulescu a amintit că, la „momentul Netanyahu”, au fost introduse amendamente, pentru a fi precizat exact modul prin care se va exercita rotația, în privința primului ministru.

„Dar, la șase luni după instalare, Netanyahu a profitat de un vot în Parlament pe tema bugetului, pentru a declara alegeri anticipate, în speranța că le va câștiga. Debutul primei vaccinări din lume și succesul acesteia îl făceau să privească încrezător alegerile care au avut loc în luna martie, dar care nu s-au terminat cu victoria așteptată. Din luna iunie a acestui an asistăm la un alt sistem prin rotație, în care Nafti (Naftali) Bennett este premier, până în anul 2023”, a adăugat politologul.

Pe urmele Irlandei și ale Macedoniei, cu… UDMR  partid-tampon

Cristi Pîrvulescu a menționat că, din toamna anului 2020, există un asemenea „aranjament” în Irlanda, unde cele două partide, Conservator și Social Democrat, care s-au aflat într-o permanentă competiție în ultima sută de ani, au fost obligate să facă un compromis. Ele guvernează împreună, deși diferențele ideologice sunt notabile, iar rotația urmează să se producă abia în 2023.

„Până în momentul de față, în Israel, în Malaysia și în Macedonia, acest sistem nu a funcționat. Mi-e greu să cred că va funcționa în România”, a punctat intervievatul nostru.

Pîrvulescu a vorbit și despre cea de a treia forță politică prezentă în organigrama Cabinetului Ciucă: „Eu consider că rolul UDMR-ului este, mai degrabă, unul de partid-tampon, care să asigure supraviețuirea unui Guvern minoritar, în situația în care unul dintre parteneri va pleca”.

Neîncredere mascată din partea social-democraților

Diferențele esențiale dintre liberali și social-democrați, care au fost umbrite, momentan, odată cu formarea noului Executiv, au fost repuse pe tapet. Și în acest caz, exemplul israelian pare grăitor.

„Inclusiv modul în care PSD și-a structurat echipa, trimițând în Guvern câțiva lideri, dar, pe de altă parte, și alte persoane necunoscute, îmi arată că nu există o foarte mare încredere în coaliție. În plus, spre deosebire de Israel și de Irlanda, nu există niciun acord privind rotația. Înțelegerea nu implică nimic, doar se stipulează că schimbarea se va produce la o anumită dată. În Israel, problema a fost codificată. Neîncrederea în Netanyahu era atât de mare, încât au codificat toți termenii și tot n-a funcționat. Nu cred că va funcționa nici acum!”, este verdictul lui Cristian Pîrvulescu.

Privind comparativ, specialistul consideră că, în momentul în care Benjamin Netanyahu nu va mai reprezenta un pericol pentru coaliția formată din șase partide, care au doctrine și vederi religioase diferite, de la fundamentalismul religios evreiesc până la islamism, israelienii vor ajunge la altă soluție.

„Deocamdată, compromisul funcționează. Au trecut prin Knesset (n.r Parlamentul unicameral al Israelului) și bugetul de anul trecut și cel de anul acesta. Însă, este vorba despre o coaliție aflată la limită, cu un vot în plus. Atunci când a fost votat Guvernul, o deputată laburistă, care era grav bolnavă, a fost adusă în Knesset cu targa, ca să voteze”, a amintit interlocutorul nostru.

Gabriela Firea
Gabriela Firea, o vedetă a PSD-ului, plină de aspirații politice (sursa hepta.ro)

Gabriela Firea, de la Tineret și Familie, cu ochii spre Președinția României

Cazul Gabrielei Firea este unul special. Potrivit unei părți a mass-media, actuala primăriță și-ar fi dorit fotoliul de vicepremier. N-a fost să fie, însă noul Guvern s-a arătat grijuliu în privința prim-vicepreședintelui PSD. Astfel, a apărut soluția Ministerului Tineretului și al Familiei…

Cristian Pîrvulescu a comentat și acest aspect: „Ministerul respectiv este destul de potrivit pentru genul de ideologie al doamnei Firea. Este un Minister propus de UDMR și preluat din strategia lui Viktor Orban. Doamna Firea este, mai degrabă, o persoană conservatoare”.

„Prezența sa în rândurile PSD nu o face neapărat o social-democrată, dar, până la urmă, în PSD sunt foarte puțini social-democrați… Îi numeri pe degetele unei mâini și nici nu mai sunt influenți, pentru că n-au mai reușit să intre în Parlament. Există, însă, o tendință oportunistă și cum electoratul este, în general, conservator – aflat în mediul rural sau format din categorii dezavantajate ori asistate social – este normal să se petreacă acest lucru”, a argumentat politologul.

Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, „Gabriela Firea a încercat să-și folosească poziția pentru a se pregăti pentru una dintre cele două confruntări importante pentru domnia sa, în 2024, Președinția României sau Primăria Bucureștiului. Ciolacu nu i-a făcut acest cadou, altfel spus i-a lăsat un Minister nu atât de important, dar pe care doamna Firea îl va ilustra destul de bine, având în vedere faptul că este o foarte bună comunicatoare”.

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis, un președinte, în sfârșit, liniștit (sursa hepta.ro)

Klaus Iohannis, în plin fuleu pentru o moștenire istorică

Analistul politic susține că noul Guvern este „supradimensionat”. „Așa îl denumim în știința politică. O coaliție supradimensionată are un număr de partide mai mare decât cel necesar. Asta complică lucrurile, pentru că trebuie împărțite anumite posturi care nu sunt simbolice, dar reprezintă resurse, prin care partidele tind să-și atingă obiectivele. Atunci când avem de a face cu un Guvern care dispune de o majoritate parlamentară de 70%, ne punem probleme foarte serioase”, a explicat Pîrvulescu.

Partenerul nostru de dialog susține că, practic, în acest moment, opoziția este inexistentă. O coaliție minimal câștigătoare, așa cum a fost cazul cu PNL-USR-UDMR era optimă, pentru că, din punct de vedere ideologic, ar fi fost mult mai coordonată.

„Din motive care țin de guvernare, și anume prezidențialism versus guvernamentalism, este preferată această variantă. Dincolo de ideea de guvernamentalism, PSD-ul vizează poziția de președinte și, din acest motiv, nu cred că viața unui asemenea Guvern nu poate dura atât de mult”, a adăugat politologul.

Revenind la șeful statului, Cristian Pîrvulescu este de părere că președintele Iohannis și-a dorit un astfel de Guvern, deoarece vrea să lase o moștenire: „Spre deosebire de Ludovic Orban, nu sunt atât de convins că liderul de la Cotroceni își dorește să devină prim-ministru. Totuși, nimic nu este imposibil. Chiar și în această ipoteză, Iohannis tot trebuie să lase în urma sa o moștenire și nu are mult timp la dispoziție”.

„Nici acum nu beneficiază de o majoritate de tip prezidențialist, dar consider că există elemente de consens în privința unor reforme neprevăzute în programul de guvernare. Dacă nu va promova aceste reforme, președintele, ajuns deja la o cotă de popularitate foarte scăzută, va pierde foarte mult din încrederea populației și nu va putea recupera niciodată”, a încheiat, pe ton aspru, Cristian Pîrvulescu.

ADVERTISEMENT