News

Vasile Dîncu: “Dacă nu se va reduce tensiunea în societate, AUR va crește”

11.12.2020 | 22:17
Vasile Dincu Daca nu se va reduce tensiunea in societate AUR va creste
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu, președinte al Consiliului Național al PSD, a prezentat vineri la Digi24 rezultatele unei cercetări sociologice realizată de IRES în legătură cu profilele votanților celor care au ales să le acorde încredere partideor politice. O temă importantă este legată de percepția oamenilor în legătură cu demisia lui Ludovic Orban, dar și analiza asceniunii politice a AUR.

Dîncu a comentat luni demisia lui Ludovic Orban considerând-o “un lucru bun pentru România”, catalogând drept eșuat mandatul fostului prim-ministru.

ADVERTISEMENT

Totodată, sociologul a explicat o parte din cercetare care s-a concentrat pe înțelegerea ascensiunii politice a Alianței pentru Unitatea Românilor.

Dîncu: “Tensiunea din societate ar putea ajută AUR să crească”

“Dumneavoastră ați mai auzit de partidul AUR înainte de ziua votului?” a fost una dintre întrebările studiului. 41% din totalul votanți spun că au mai auzit: 52% dintre ei având școlaritate ridicată și doar 28% dintre cei cu studii elementare, conform cercetării IRES prezentată la Digi24.

ADVERTISEMENT

“Paradoxul este că cei cu studii elementare, deci cei care auziseră mai puțin de partid, l-au votat mai mult decât cei cu nivel crescut de școlaritate. Acest AUR a crescut de cinci ori de la alegerile locale, în trei luni, pentru că a răbufnit nemulțumirea față de sistemul politic.

Încrederea tot mai mică în instituții și în România ca stat sunt elemente foarte importante în ascensiunea AUR. Apoi, conflictele dintre stat și biserică din această pandemie, aici s-au accelerat anumite tendințe care existau în societate.

ADVERTISEMENT

În Moldova, în județe ca Neamț sau Suceaua, AUR a obținut rezultate foarte bune, acolo sunt locuri cu foarte multe mănăstiri care nu se află neapărat în subordinea directă a Bisericii Ortodoxe Române. 

Dacă nu se va reuși să se ajungă la o formă de largă majoritate și o reducere a tensiunii din societate, această alianță va crește”, a declarat Vasile Dîncu la Digi24.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu: “O treime dintre votanții PNL consideră că demisia lui Orban este un lucru bun”

“Votanții PNL sunt destul de solidari cu guvernul, dar la întrebarea care vorbește despre Orban lucrurile se schimbă. Votanții liberalilor sunt destul de critici în legătură cu fostul prim-ministru.

O treime dintre cei care au votat PNL consideră că demisia lui Ludovic Orban este un lucru bun, scor foarte apropiat de cel al votanților USR, 35%.

Votanții AUR și cei ai PSD sunt mai critici la adresa fostului prim-ministru, aproximativ jumătate dintre aceștia (55% dintre votanții PSD și 52% dintre cei ai AUR) consideră că este un lucru pozitiv că Orban și-a dat demisia din funcția de lider al guvernului.

Vasile Dîncu: “Încrederea oamenilor în AUR este peste medie momentan”

În general oamenii sunt toleranți cu toate formele de politică, cea mai mare importantă analiză asupra culturii politice este următoarea: doar o treime din populație este alfabetizată politic.

Ideea de încredere este însă diferită. În legătură cu partidul politic, AUR este peste media obișnuită. Media de încredere este undeva la 7-11% în partide, iar AUR are un scor momentan de 21%, ceea ce este un început foarte bun pentru acest partid”, a adăugat sociologul.

ADVERTISEMENT