News

Vasile Dîncu, înțepături directe la adresa lui Klaus Iohannis, la trei luni de la demisia din Guvern. „Încă nu pot vorbi despre ceea ce știu”

În octombrie 2022, Vasile Dîncu demisiona din funcția de ministru al apărării, citând „imposibilitatea colaborării cu președintele României, comandantul suprem al Armatei”.
29.01.2023 | 11:33
Vasile Dincu intepaturi directe la adresa lui Klaus Iohannis la trei luni de la demisia din Guvern Inca nu pot vorbi despre ceea ce stiu
Vasile Dîncu a vorbit despre relația cu președintele Klaus Iohannis Foto: heota
ADVERTISEMENT

Fostul ministru a vorbit despre acel moment și spune că în continuare nu înțelege de ce șeful statului a decis să ”pună presiuni” asupra sa.

Vasile Dîncu, înțepături la adresa lui Klaus Iohannis

”Am folosit o sintagmă blândă, dar menționez din start că nu pot vorbi acum despre tot ceea ce știu, gândesc sau simt în această problemă. Nu este nici momentul și nici timpul istoric încă nu a venit”, a declarat Vasile Dîncu pentru Gazeta de Cluj.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru al apărării a mi declarat că singurul moment în care Klaus Iohannis s-a referit negativ la el a fost atunci când i-a transmis să citească revista presei pentru a afla poziția României față de războiul din Ucraina.

„Nu am avut vreo critică din partea Președintelui cu excepția unei sugestii nefericite de a citi revista presei, după o înscenare legată de o afirmație a mea cu privire la modul de terminarea războiului din Ucraina, o banalitate pe care o spuneau în acel moment Macron, Blinken și mulți alții”, a explicat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Național al PSD susține că în permanență s-au făcut presiuni asupra sa cu zvonuri pe surse, venite dinspre Cotroceni, conform cărora remanierea sa ar fi fost iminentă.

„Am presupus că doar apartenența mea politică era marea problemă, că, probabil, eram o pată roșie pe splendidul tablou galben al politicii externe.

ADVERTISEMENT

În totalitate nu înțeleg nici azi ce l-a determinat pe președinte să pună o presiune asupra mea, la un minister unde aveam oricum foarte multă treabă.

În plus, rezultatele mele de la minister erau la nivelul propus. Nici nu mă gândesc de ce aș fi avut parte din partea ‘surselor’ dacă aș fi fost ministru de interne, după Schengen”, a mai declarat Dîncu.

ADVERTISEMENT

”Nu am simțit sprijin din partea comandantului suprem”

Fostul ministru a mai dezvăluit că pe toată durata mandatului a avut un dialog limitat cu președintele Iohannis și că nu a simțit niciodată sprijin din partea comandantului suprem pentru reformele pe care ar fi dorit să le facă.

“În fine, am și alte interpretări pentru această situație, dar încă nu este timpul să le spun.

În contextul în care mandatul meu s-a desfășurat sub imperativul războiului aflat la granițele României, colaborarea cu Președintele României, în calitate sa de comandant al forţelor armate şi preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării s-a desfășurat normal, în cadrul strict formal și prevăzut de lege, dar dialogul a fost unul pe care l-aș putea caracteriza ca fiind ‘limitat’.

Nu am simțit sprijin din partea comandantului suprem în niciuna dintre acțiunile importante ale procesului de reformă și modernizare pe care l-am gândit împreună cu echipa mea. […]

Mă așteptam la o compatibilitate de viziune și sentiment în ceea ce privește apărarea națională, mai ales în acest context al războiului din zonă. […]

Dacă mă gândesc bine, nici acum nu știu ce gândește Președintele nostru despre apărarea României, dincolo de pozițiile conjuncturale din comunicările ocazionate de evenimente publice”, a mai declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT